Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες ισραηλινές απειλές για χερσαία εισβολή

Φουντώνουν οι απειλές από τη μεριά του Ισραήλ για γενίκευση της σύγκρουσης και με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, χωρίς να λείπουν από το «κάδρο» και οι απειλές χερσαίας εισβολής που, κατά τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Με αφορμή την απάντηση που δίνει η λιβανέζικη οργάνωση στις ισραηλινές επιδρομές, με τη χρήση drones, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σε δηλώσεις του από περιοχή στο βόρειο Ισραήλ όπου από το πλήγματα ξέσπασαν και δασικές πυρκαγιές, είπε προκλητικά ότι «ήρθε η ώρα να καεί ολόκληρος ο Λίβανος». Στην ίδια ρότα και ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συμβούλεψαν μάλιστα τη λιβανέζικη κυβέρνηση «να κάνει τις απαραίτητες προμήθειες για πόλεμο»... Πληροφορίες λιβανέζικης εφημερίδας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει μια «λύση» στη διένεξη Ισραήλ - Χαμάς, ώστε να πετύχει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και μετά «να ξεκινήσουν» συνομιλίες σε σημαντικά ζητήματα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Αργότερα χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου.

Οι συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Βηρυτό

Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες για δεύτερο 24ωρο ο Ιρανός προσωρινός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγέρι Κάνι, συναντώντας τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, εξαίροντας το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο Ιρανός υπουργός τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες στην περιοχή, «ειδικά οι ισλαμικές χώρες, θα έπρεπε να υιοθετήσουν μια κοινή στάση για να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή επίθεση και να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Ράφα». Ο Ιρανός υπουργός τη Δευτέρα συναντήθηκε ακόμα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και με τον Ν. Μπέρι. Κεντρικά ζητήματα στις συναντήσεις αυτές ήταν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, χτες, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος του μετέφερε τα συλλυπητήρια μηνύματα και άλλων στελεχών της οργάνωσής του για τον θάνατο του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων 6 αξιωματούχων του Ιράν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου τον Μάη.

Ακολούθως ο Ιρανός αξιωματούχος μετέβη στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μικντάντ, και τόνισε τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ΥΠΕΞ Συρίας και Ιράν, ο Μικντάντ φρόντισε να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι «βασική προϋπόθεση» του συροτουρκικού διαλόγου είναι να δηλώσει η Αγκυρα την ετοιμότητά της να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη και να σταματήσει την υποστήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Στη συνέχεια ο Κάνι συναντήθηκε στη Δαμασκό με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Συρία.

Αναχαιτίστηκε πύραυλος των Χούθι στο Εϊλάτ

Τη Δευτέρα, Υεμενίτες Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του λιμανιού Εϊλάτ στο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρία, είπε ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά βαλλιστικός πύραυλος με την ονομασία «Παλαιστίνη» και ότι η επιχείρηση «στέφθηκε με επιτυχία». Παράλληλα, χτες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν για δεύτερη φορά - από την περασμένη βδομάδα - επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow 3» αναχαίτισε πύραυλο εδάφους - εδάφους που εκτοξεύτηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα, λίγη ώρα αφότου είχαν ηχήσει οι σειρήνες συναγερμού στην Εϊλάτ προκειμένου οι κάτοικοι να σπεύσουν στα καταφύγια.

Σε αυτό το φόντο, η πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών της Δανίας «Maersk» διαπιστώνει απρόσμενη αύξηση κερδών, μεταξύ άλλων και λόγω της σημαντικής αύξησης των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές έπειτα από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτιμήσεις αναλυτών στο «Bloomberg Intelligence» αναφέρουν ότι ενώ για τη «Maersk» φέτος τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) αναμένονταν γύρω στα 5,86 δισ. δολάρια, τώρα προβλέπονται έως 9 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ