ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χωρίς νερό μεγάλο τμήμα της πόλης για μια βδομάδα...

Εισροή πετρελαίου στον αγωγό υδροδότησης - Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της η κυβέρνηση καλεί η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Φλεβάρη κηρύχθηκε η τοπική κοινότητα της πόλης της Ζακύνθου το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσής της από την Πέμπτη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στην παραπάνω απόφαση προχώρησε η Πολιτική Προστασία, μετά και από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπιστούν και με ποιον τρόπο, αφού το ζήτημα της υδροδότησης του νησιού είναι διαχρονικά πολύ μεγάλο και οξύνθηκε έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και λόγω της παλαιότητας του δικτύου το οποίο είναι διάτρητο.

Σε δήλωσή του για το θέμα και με αφορμή την απόφαση για κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντίνου, τόνισε: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και για τον λόγο ότι ούτε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) ούτε ο δήμος έχει το απαραίτητο και αναγκαίο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Εχουν ευθύνη οι έως και σήμερα κυβερνήσεις που αποψίλωσαν από προσωπικό τις ΔΕΥΑ, δεν χρηματοδότησαν αναγκαία για τον λαό έργα, όπως της υδροδότησης, κινούνται συνεχώς στην κατεύθυνση περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, όπως και στο νησί συμβαίνει, φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Απαιτούμε εδώ και τώρα, άμεσα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Να εξασφαλιστεί η υδροδότηση του λαού της πόλης, με επίταξη των ιδιωτών υδρομεταφορέων για όσο διάστημα χρειάζεται, χωρίς καμιά επιβάρυνση του λαού, αλλά και 100% αποζημιώσεις για όλους όσοι υπέστησαν ζημιές σε ντεπόζιτα, δεξαμενές, σωληνώσεις, οικιακές συσκευές κ.ά., χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτά να γίνουν άμεσα, δίχως καμιά καθυστέρηση».

ΚΚΕ: Με ευθύνη της κυβέρνησης να λυθεί το θέμα

Τα γεγονότα κατήγγειλε η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, απαιτώντας άμεσα μέτρα:

«Η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη της Ζακύνθου, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που αντιμετώπισαν το νερό μόνο σαν κόστος - κέρδος και το απαξίωσαν».

Καλεί «να αναλάβει η κυβέρνηση, και η δημοτική αρχή, να αποκαταστήσει τη βλάβη, να αντικατασταθούν ντεπόζιτα όπου υπάρχει πρόβλημα, να επιταχθούν οι υδροφόρες και να δοθεί νερό στους κατοίκους της πόλης χωρίς κόστος, με ασφάλεια και με όλα τα μέτρα υγιεινής», και σημειώνει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε:

«Είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψαν σε ΑΕ τις ΔΕΥΑ, που τις έσπρωχναν να παίρνουν δάνεια για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τις τράπεζες και τις χρεοκόπησαν, αυτοί που κατάργησαν τις προσλήψεις και άδειασαν τις ΔΕΥΑ από έμπειρο επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Είναι οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών των δήθεν ακομμάτιστων, αχρωμάτιστων που αποδέχονταν την πιο μαύρη πολιτική.

Ολοι αυτοί που το 2023 με τα έσοδα από τον τουρισμό σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, αντί να υπάρχει τρεχούμενο νερό στη Ζάκυνθο, έχουμε ντεπόζιτα.

Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές απογύμνωσαν τις υπηρεσίες από προσωπικό για να ταΐζουν τους μεγαλοεργολάβους.

Ολοι αυτοί που γέμισαν με υπέρογκα τέλη τους Ζακυνθινούς και επί δεκαετίες δεν παρέχουν νερό. Οποιο νερό παρέχουν δεν κάνει ούτε για να πλύνεις τα δόντια, δεν κάνει ούτε για ένα απλό ντους».

Κάνοντας λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αφού οικογένειες, σχολεία, εργασιακοί χώροι, και μάλιστα μια περίοδο που όλες οι ιώσεις είναι σε έξαρση, μένουν χωρίς πρόσβαση σε νερό, καλεί σε μαζική συμμετοχή και στην ανοιχτή ημερίδα το Σάββατο 27 Γενάρη και για το θέμα του νερού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
Καταγγέλλουν προσπάθεια φίμωσής τους σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου

Κυβερνητική φιέστα με σκοπό να καλλιεργηθεί η αναμονή στους πλημμυροπαθείς χαρακτηρίζει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας την επίσκεψη κλιμακίου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, την Κυριακή 14 Γενάρη, καταγγέλλοντας την προσπάθεια φίμωσής της.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, «ο υπουργός και η κυβέρνησή του γνωρίζουν την αγανάκτηση των πληγέντων της υπαίθρου, και γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους για να κατευνάσουν τα πνεύματα και να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Ετσι, ήρθαν για να παρουσιάσουν μια μεγάλη φιέστα, να καλλιεργήσουν την αναμονή στους πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφους, υποσχόμενοι αποζημιώσεις με προοπτική εξαμήνου και βαφτίζοντας "το κρέας ψάρι" στην παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων για τους κτηνοτρόφους. Απαγόρευσαν όμως κάθε συζήτηση για τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, για τα πάμπολλα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα των πληγέντων, για τη ζωή που καλούνται να ξαναστήσουν μόνοι, χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια.

Αποδεικτικά στοιχεία ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήθελε κανέναν ουσιαστικό αντίλογο στο προπαγανδιστικό του αφήγημα είναι η προσπάθεια απαγόρευσης της εισόδου στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών και, αφού δεν τα κατάφερε, η προσπάθεια φίμωσης και απαξίωσής μας με χυδαίο τρόπο μέσα στη σύσκεψη. Δεν μας έδωσε ποτέ τον λόγο για την κατάθεση προβλημάτων και αιτημάτων, ενώ όταν μιλήσαμε αυτόβουλα - δικαίωμα που ούτως ή άλλως έχουμε - άρχισε την προπαγάνδα περί κομματικά υποκινούμενων. Δηλαδή χαρακτήρισε υποκινούμενη την Επιτροπή που συνίσταται από κατεστραμμένους συνδημότες όλων των ηλικιών και επαγγελματικών ομάδων, που στάθηκε μπροστά σε πολύ δύσκολες στιγμές καταγράφοντας ανάγκες και διεκδικώντας τες μαζί με άλλες επιτροπές πλημμυροπαθών και εργατικά σωματεία, που μοιράζει το υλικό της αλληλεγγύης που λαμβάνουμε από εργατικά σωματεία, μαζικούς λαϊκούς φορείς και μεμονωμένους ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας μας, που μέλη της διοργανώνουν καθημερινά την παρασκευή και διανομή συσσιτίου στους πληγέντες συντοπίτες μας».

Καταλήγοντας η Επιτροπή τονίζει: «Οταν όλοι αυτοί σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο που μας άφησαν χωρίς έργα που θα θωράκιζαν τη ζωή και την περιουσία μας και μας έπνιξαν στα νερά και στη λάσπη, που έδωσαν ψίχουλα σε λίγους πλημμυροπαθείς και ετοιμάζονται να πετάξουν κυριολεκτικά στον δρόμο πολλές πληγείσες οικογένειες "πράσινων" σπιτιών, που προσφέρουν υποτυπώδη σε διατροφή, περίθαλψη, αποζημίωση, που μας μαστίζουν ανελλιπώς με χαράτσια, φόρους, ακρίβεια, τώρα έρχονται και μας απαγορεύουν να μιλήσουμε, μας δείχνουν ότι η στάση μας, το περιεχόμενο των λόγων μας, το διεκδικητικό μας πλαίσιο είναι απολύτως ακριβή, προοδευτικά και δίκαια για τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου της περιοχής μας. Συνεχίζουμε θαρρετά και με αισιοδοξία τη διεκδίκηση της ζωής μας και καλούμε τους συντοπίτες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Καταθέσεις για το κύκλωμα μαστροπείας στον Κολωνό

Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου συνεχίστηκε χτες η δίκη για το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Από τους 26 κατηγορούμενους υπενθυμίζεται ότι κάποιοι αποδέχθηκαν επιμέρους κατηγορίες, ενώ άλλοι αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους καταλογίζουν. Ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, διατηρώντας την ίδια υπερασπιστική γραμμή, υποστήριξε πως συνευρέθηκε με την ανήλικη έχοντας την συναίνεσή της και δεν αποδέχθηκε την κατηγορία της μαστροπείας. Χτες ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο πατέρας της ανήλικης. Και αυτός στέκεται στο πλευρό της γυναίκας του και δηλώνει πως η μητέρα του κοριτσιού δεν έχει καμία σχέση με αυτά που την κατηγορούν. Οπως και παλιότερα ανέφερε την εμπιστοσύνη που είχαν στον Ηλ. Μίχο, λόγω του ότι ήταν υπεράνω υποψίας με σχέσεις με την Εκκλησία, την Αστυνομία και γενικά ασχολούνταν με τα κοινά. Αύριο θα συνεχιστεί η κατάθεση της αδερφής της 12χρονης. Υπενθυμίζεται ότι για τον κατηγορούμενο Μίχο, επιχειρηματία και πρώην στέλεχος της ΝΔ, τον Απρίλιο του 2024 συμπληρώνεται το 18μηνο, ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επίσης υπάρχει και δεύτερη δικογραφία για την ίδια υπόθεση, που σχηματίστηκε μετά από τις νέες καταθέσεις του κοριτσιού που οδήγησαν τις αρχές σε νέο κύκλο συλλήψεων.

Νέο κύκλωμα εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών

Την ώρα που συνεχίζεται η εκδίκαση αυτής της δυσώδους υπόθεσης, έρχεται στο φως και νέο κύκλωμα βιασμού και μαστροπείας τουλάχιστον δύο ανήλικων κοριτσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία άτομα έχουν συλληφθεί μια γυναίκα 31 χρόνων και δύο άνδρες 33 και 55 χρόνων, για μαστροπεία σε βάρος προσώπου νεότερου των 15 ετών, κατ' εξακολούθηση, και μία 25χρονη που προωθούσε τις ανήλικες, ενώ στη δικογραφία και άλλα άτομα. Γίνεται λόγος για την 31χρονη που εξωθούσε ανήλικη στην πορνεία, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος. Ο 33χρονος είχε αναρτήσει φωτογραφίες της ανήλικης και άλλης μίας ανήλικης σε ιστότοπο, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δέκα ερωτικά ραντεβού σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Οσον αφορά τον 55χρονο, συνευρέθηκε ερωτικά στην κατοικία του με την πρώτη ανήλικη και ακόμη μία, έναντι χρηματικού ποσού.

Eκτέλεση μεταξύ μαφιόζων

Ο 44χρονος Β. Ζαμπούνης, γνωστός μαφιόζος στον χώρο της νύχτας, εκτελέστηκε από άγνωστους στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής στον Νέο Κόσμο, σε πρατήριο καυσίμων στη συμβολή Ηλία Ηλιού και Φραντζή. Οι δράστες πλησίασαν το θύμα, που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του έξω από το βενζινάδικο, και πυροβόλησαν δεκάδες φορές με πιστόλι και καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο συνέλεξαν περίπου 100 κάλυκες. Σημειωτέον, μία σφαίρα που πιθανώς ξέφυγε από τους δράστες τρύπησε το τζάμι παραθύρου διαμερίσματος παρακείμενης πολυκατοικίας, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι βαρύ οπλισμό έφερε και το θύμα, αλλά δεν πρόλαβε να τον χρησιμοποιήσει. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για ληστείες και απόπειρα δολοφονίας, ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί και σε ένοπλες επιθέσεις.

Τέλος, συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί για διαρροή βίντεο λίγο μετά τη δολοφονία. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο, ενώ φέρονται να ομολόγησαν ότι αυτοί έκαναν την καταγραφή και τη διαρροή.

ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζονται οι καραβιές προσφύγων

Νέα καραβιά ξεριζωμένων ανθρώπων κατέφθασε στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Συγκεκριμένα, 117 άτομα επέβαιναν σε σκάφος μήκους 10 μέτρων, το οποίο το πρωί του Σαββάτου έδεσε σε αλιευτικό καταφύγιο ανάμεσα στην παραλία Ψιλή Αμμος και τους Καλούς Λιμένες. Από τους 117 ήταν 2 γυναίκες και 30 ανήλικα παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών. Στο σημείο όπου έφτασαν με το σκάφος βρέθηκαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, του Λιμενικού Σταθμού Καλών Λιμένων και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, καθώς και της ΕΛ.ΑΣ. Ολοι ήταν καλά στην υγεία τους και μόνο ένας, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, δέχθηκε τις φροντίδες των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αμέσως μετά μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα λιμενεργατών, στο λιμάνι το Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ