Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χωρίς νερό μεγάλο τμήμα της πόλης για μια βδομάδα...

Εισροή πετρελαίου στον αγωγό υδροδότησης - Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της η κυβέρνηση καλεί η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Φλεβάρη κηρύχθηκε η τοπική κοινότητα της πόλης της Ζακύνθου το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσής της από την Πέμπτη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στην παραπάνω απόφαση προχώρησε η Πολιτική Προστασία, μετά και από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπιστούν και με ποιον τρόπο, αφού το ζήτημα της υδροδότησης του νησιού είναι διαχρονικά πολύ μεγάλο και οξύνθηκε έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και λόγω της παλαιότητας του δικτύου το οποίο είναι διάτρητο.

Σε δήλωσή του για το θέμα και με αφορμή την απόφαση για κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντίνου, τόνισε: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και για τον λόγο ότι ούτε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) ούτε ο δήμος έχει το απαραίτητο και αναγκαίο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Εχουν ευθύνη οι έως και σήμερα κυβερνήσεις που αποψίλωσαν από προσωπικό τις ΔΕΥΑ, δεν χρηματοδότησαν αναγκαία για τον λαό έργα, όπως της υδροδότησης, κινούνται συνεχώς στην κατεύθυνση περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, όπως και στο νησί συμβαίνει, φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Απαιτούμε εδώ και τώρα, άμεσα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Να εξασφαλιστεί η υδροδότηση του λαού της πόλης, με επίταξη των ιδιωτών υδρομεταφορέων για όσο διάστημα χρειάζεται, χωρίς καμιά επιβάρυνση του λαού, αλλά και 100% αποζημιώσεις για όλους όσοι υπέστησαν ζημιές σε ντεπόζιτα, δεξαμενές, σωληνώσεις, οικιακές συσκευές κ.ά., χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτά να γίνουν άμεσα, δίχως καμιά καθυστέρηση».

ΚΚΕ: Με ευθύνη της κυβέρνησης να λυθεί το θέμα

Τα γεγονότα κατήγγειλε η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, απαιτώντας άμεσα μέτρα:

«Η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη της Ζακύνθου, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που αντιμετώπισαν το νερό μόνο σαν κόστος - κέρδος και το απαξίωσαν».

Καλεί «να αναλάβει η κυβέρνηση, και η δημοτική αρχή, να αποκαταστήσει τη βλάβη, να αντικατασταθούν ντεπόζιτα όπου υπάρχει πρόβλημα, να επιταχθούν οι υδροφόρες και να δοθεί νερό στους κατοίκους της πόλης χωρίς κόστος, με ασφάλεια και με όλα τα μέτρα υγιεινής», και σημειώνει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε:

«Είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψαν σε ΑΕ τις ΔΕΥΑ, που τις έσπρωχναν να παίρνουν δάνεια για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τις τράπεζες και τις χρεοκόπησαν, αυτοί που κατάργησαν τις προσλήψεις και άδειασαν τις ΔΕΥΑ από έμπειρο επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Είναι οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών των δήθεν ακομμάτιστων, αχρωμάτιστων που αποδέχονταν την πιο μαύρη πολιτική.

Ολοι αυτοί που το 2023 με τα έσοδα από τον τουρισμό σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, αντί να υπάρχει τρεχούμενο νερό στη Ζάκυνθο, έχουμε ντεπόζιτα.

Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές απογύμνωσαν τις υπηρεσίες από προσωπικό για να ταΐζουν τους μεγαλοεργολάβους.

Ολοι αυτοί που γέμισαν με υπέρογκα τέλη τους Ζακυνθινούς και επί δεκαετίες δεν παρέχουν νερό. Οποιο νερό παρέχουν δεν κάνει ούτε για να πλύνεις τα δόντια, δεν κάνει ούτε για ένα απλό ντους».

Κάνοντας λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αφού οικογένειες, σχολεία, εργασιακοί χώροι, και μάλιστα μια περίοδο που όλες οι ιώσεις είναι σε έξαρση, μένουν χωρίς πρόσβαση σε νερό, καλεί σε μαζική συμμετοχή και στην ανοιχτή ημερίδα το Σάββατο 27 Γενάρη και για το θέμα του νερού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ