ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες αγροτών με μπλόκα σε μεγάλα μονοπώλια

Αγροτικές κινητοποιήσεις και στη Γαλλία

Στην Τουλούζη διαδήλωσαν αγρότες από όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία
Στην Τουλούζη διαδήλωσαν αγρότες από όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία
Επιμένει η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων στη Γερμανία στις περικοπές που σχεδιάζει για τον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων για τη σταδιακή περικοπή της επιδότησης στο ντίζελ για τρακτέρ και φορτηγά, παρά τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που κορυφώθηκαν προχθές, με περίπου 3.000 τρακτέρ και 2.000 φορτηγά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου.

Μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια και τους πολυήμερους αποκλεισμούς των κύριων οδικών αρτηριών, οι αγρότες στη Γερμανία αναμένεται να αποφασίσουν συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο και κατά του κύματος ακρίβειας.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών επεκτάθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συσκευασίας που ανήκουν στην «Amazon», όπου οι εργαζόμενοι απήργησαν πρόσφατα κατά των συνθηκών εργασίας, και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «Aldi» και «Lidl», στηλιτεύοντας την ακρίβεια που «ροκανίζει» το εισόδημά τους.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για τα κέρδη των πολυεθνικών! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!».

Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Γαλλία

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και στη Γαλλία, καταγγέλλοντας τα προβλήματα που εντείνει η πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν με τους αυξανόμενους φόρους και τις αυξήσεις στις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί και με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στις ζωοτροφές.

Αγρότες μπλοκάρουν με τα τρακτέρ κέντρα logistics μεγάλων μονοπωλίων στη Γερμανία
Αγρότες μπλοκάρουν με τα τρακτέρ κέντρα logistics μεγάλων μονοπωλίων στη Γερμανία
Χτες έγινε μεγάλη διαδήλωση στην Τουλούζη, όπου σχεδόν 400 τρακτέρ συνόδευσαν αγρότες από όλη τη νοτιοδυτική Γαλλία που συναντήθηκαν στην πόλη πριν ακόμα χαράξει, μετά από προσυγκεντρώσεις σε άλλα σημεία της περιφέρειας, κορνάροντας και ρυμουλκώντας σανό και κοπριά από τις περιοχές από όπου είχαν ξεκινήσει. Συμβολικά, διαδηλωτές έριξαν σωρούς κοπριάς μπροστά από κτίρια της δημοτικής αρχής, ενώ έξω από την έδρα της τοπικής περιφέρειας τρακτέρ άδειασαν φορτία ρυμουλκούμενων με σάπια φρούτα και σανό. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Καπιτωλίου.

Σε άλλα σημεία, όπως στη Βοκλούζ, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και έξω από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, π.χ. της «Auchan», και έριξαν κοπριά στα πάρκινγκ τους, καταγγέλλοντας ότι οι μεγαλέμποροι αρνούνται να πληρώσουν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους.

ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προσδοκίες για «συμπράξεις σε όλους τους τομείς»

«Η Βόρεια Κορέα είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και εταίρος, με την οποία αναπτύσσουμε και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω συμπράξεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενόψει της συνάντησης που αναμενόταν να έχει χτες το απόγευμα στη Μόσχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με την ομόλογό του από τη Βόρεια Κορέα, Τσόε Σον Χούι.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με βάση τις κατευθύνσεις που έθεσαν οι δύο ηγέτες τους τον Σεπτέμβρη, με «διάλογο σε όλα τα επίπεδα» και «εντατικές και γόνιμες διαπραγματεύσεις». Οι δύο υπουργοί - συνέχισε - «τώρα θα αναλάβουν δράση. Πρέπει πρώτα να επεξεργαστούν συμφωνίες και μετά θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των δύο κρατών». Είπε ακόμα ότι η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα «στο άμεσο μέλλον».

Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA, προχώρησε στην κατάργηση οργανισμών που εργάζονταν για τη μελλοντική επανένωση με τη Νότια Κορέα. Στη σχετική απόφαση του κοινοβουλίου αναφέρεται ότι Πιονγιάνγκ και Σεούλ «βρίσκονται σε οξυμένη σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο» και ότι «η επανένωση της Κορέας δεν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ με τη Νότια Κορέα». Πρόσφατα ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι η επιδίωξη συμφιλίωσης και επανένωσης ήταν «λάθος».

ΣΕΡΒΙΑ
Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο όπλων

Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες, γύρω στις 9 το πρωί, σε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού υλικού, στην περιοχή Παρούνοβατς του δήμου Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία. Το δυστύχημα έγινε σε μονάδα του ομίλου «Trayal», του οποίου την πλειοψηφία διατηρεί το σερβικό Δημόσιο.

Αλλοι 4 συνάδελφοι του άτυχου εργάτη τραυματίστηκαν, ενώ οι αιτίες του δυστυχήματος έμεναν άγνωστες ως χτες αργά.

Την έκρηξη ακολούθησε φωτιά που απλώθηκε στις εγκαταστάσεις, με ερωτήματα και για τυχόν κινδύνους που αντιμετωπίζει το υπόλοιπο προσωπικό, που φτάνει τα 1.000 άτομα.

Η έκρηξη έγινε στο τμήμα παραγωγής λωρίδων για καύσιμα πυραύλων. Η μονάδα συνολικά παράγει είδη καουτσούκ, προστατευτικές μηχανές, βιομηχανικά εκρηκτικά.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων υποστήριξε ότι δεν σημειώθηκε διαρροή χημικών ή άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Οι τραυματίες, τρεις άντρες και μία γυναίκα, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης Κρούσεβατς και η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή, σύμφωνα τουλάχιστον με ιατρικό ανακοινωθέν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε χτες την αμερικανική Πολιτεία της Αλαμπάμα να μην προχωρήσει στην πρώτη προγραμματισμένη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο άζωτο αυτόν τον μήνα, με το αιτιολογικό ότι αυτό πιθανώς συνιστά βασανιστήριο και παραβιάζει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ο θανατοποινίτης, Κένεθ Σμιθ, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25/1 με τη μέθοδο αυτή, στο πλαίσιο της οποίας σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα του φορέσουν μια μάσκα που θα είναι συνδεδεμένη με έναν κύλινδρο ο οποίος θα απελευθερώνει άζωτο, στερώντας του έτσι το οξυγόνο.Το 1988 ένας άνδρας είχε προσλάβει τον Σμιθ και άλλον έναν για να σκοτώσουν την σύζυγό του. Παρά την αυτοκτονία του άνδρα, οι αρχές εντόπισαν τους δύο δράστες του φόνου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αντιπαραθέσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας προκαλεί η πολιτική για τη μετανάστευση. Χτες οι βουλευτές Λι Αντερσον και Μπρένταν Κλαρκ - Σμιθ παραιτήθηκαν από αντιπρόεδροι των Συντηρητικών, καθώς αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή και υπερψήφισαν μια τροπολογία στο «νομοσχέδιο Ρουάντα», για την απέλαση των αιτούντων άσυλο. Η τροπολογία, την οποία προωθούσαν οι δεξιοί «αντάρτες» των Συντηρητικών, απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ψήφους 529 έναντι 68. Σήμερα Τετάρτη είναι πιθανό να τεθούν προς ψήφιση και άλλες τροπολογίες, αλλά και το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Η χτεσινή τροπολογία προέβλεπε ότι οι «παράτυποι» μετανάστες δεν θα μπορούν να επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο «για να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν» την απέλασή τους.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα σύγκρουση αεροσκαφών σε αεροδρόμιο έγινε χτες στην Ιαπωνία, ευτυχώς αυτήν τη φορά χωρίς τραυματισμούς ή θύματα. Συγκεκριμένα, αεροσκάφος Α330 της «Korean Airlines» προσέκρουσε σε αεροσκάφος της «Cathay Pacific» στο αεροδρόμιο «Σαπόρο» (βόρεια). Η «Cathay» ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της ήταν σταθμευμένο (χωρίς επιβάτες ή προσωπικό μέσα) και προσέκρουσε με «ένα A330 της "Korean Airlines" που κυκλοφορούσε στο έδαφος». Η δε «Korean Airlines» υποστήριξε ότι το αεροσκάφος της «ήρθε σε επαφή με αεροσκάφος της "Cathay" στη διάρκεια οπίσθιου βήματος στο αεροδρόμιο "New Chitose", όταν ένα όχημα χειρισμού στο έδαφος ενός τρίτου μέρους γλίστρησε λόγω σημαντικής χιονόπτωσης». Το νέο περιστατικό αναμοχλεύει τη συζήτηση για τους όρους λειτουργίας των αεροδρομίων και για τα συστήματα αποτροπής ατυχημάτων, μικρότερων ή μεγαλύτερων.

ΗΠΑ
Ανετη νίκη Τραμπ στις προκριματικές της Αϊόβα

Ανετη νίκη σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα. Με καταμετρημένο πάνω από το 56% των ψήφων και παρά τις πολικές θερμοκρασίες στην Αϊόβα (-30 βαθμοί Κελσίου), ο Τραμπ βγήκε πρώτος με 51%, ακολούθησαν ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, με 21,2%, και η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, με 19,1%.

Ο επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (χτες το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι εγκαταλείπει την κούρσα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, τασσόμενος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλες τις κομητείες της Αϊόβα, πλην μίας (και αυτό με διαφορά μόλις μίας ψήφου). Σύμφωνα με το BBC, ο Τραμπ κέρδισε μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, συντηρητικούς, ευαγγελιστές και ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Οι επόμενες προκριματικές είναι στις πολιτείες Νιου Χαμσάιρ και Νότια Καρολίνα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαλύθηκε η Βουλή ενόψει των πρόωρων εκλογών

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα διέλυσε προχτές τη Βουλή και επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 10 Μάρτη, μετά την παραίτηση στις αρχές Νοέμβρη του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, εξαιτίας συλλήψεων και ερευνών κυβερνητικών στελεχών, και του ίδιου του Κόστα, για οικονομικό «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Το «κεντροδεξιό» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), υπό την ηγεσία του Λουίς Μοντενέγκρο, υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με δύο μικρά δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων το CDS-PP, με το οποίο είχε κυβερνήσει το διάστημα 2011 - 2015.

Το εθνικιστικό κόμμα Chega, που είχε αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη με 12 βουλευτές στις εκλογές του 2022, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του μετά το συνέδριό του που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ακολουθούν το οπορτουνιστικό κόμμα Μπλοκ της Αριστεράς και η συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ με τους Οικολόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ