ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εντεκα χρόνια από τη δολοφονία Λουκμάν

Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 17 Γενάρη, από τη ρατσιστική, εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Οι δύο ναζιστές δολοφόνοι, το τάγμα εφόδου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος είχαν βγει για να σκοτώσουν. Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ, που πήγαινε με ποδήλατο τα ξημερώματα στη δουλειά του στη Λαχαναγορά, δολοφονήθηκε με «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα, με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα - «πεταλούδα». Και οι δύο ναζί αρχικά κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, όμως στο Εφετείο τούς αναγνωρίστηκε το «ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς» και η ποινή μειώθηκε στα 20 χρόνια. Μετά από 6 χρόνια φυλάκισης αφέθηκαν ελεύθεροι. Και οι δύο καταδικάστηκαν στη συνέχεια σε 6 χρόνια κάθειρξης στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για ένταξη, ξαναμπήκαν φυλακή και σήμερα έχουν αποφυλακιστεί με υφ' όρον απόλυση. Πλέον δεν εκκρεμεί καμία έφεση γι' αυτούς. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν συνεχείς δικαστικές αποφάσεις για αποφυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών, πριν ακόμα καλά καλά εκδικαστεί η έφεση, ενώ υπήρξαν ναζιστικοί χαιρετισμοί στο δικαστήριο, στο ξεκίνημα του Εφετείου, συνεχείς προκλήσεις των ναζιστών, όπως των Κασιδιάρη και Λαγού, αλλά και χυδαίες και προκλητικές επιθέσεις του Λαγού προς την Μάγδα Φύσσα... Οι γονείς του δολοφονημένου μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν και Σουγκράν Μπίμπι, σε μηνύματά τους είχαν τονίσει για τη δολοφονία του παιδιού τους ότι παραμένουν δυνατοί και έχουν κουράγιο γιατί βλέπουνε ότι ο κόσμος δεν ξεχνάει και τιμά τη μνήμη του γιου τους, ενός φτωχού μετανάστη εργάτη που δολοφονήθηκε άδικα την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Ευελπιστούν ότι οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής θα μείνουν φυλακή για να μην μπορούν να σκοτώνουν παιδιά σαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ
Να ανακληθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών

Τη διαγραφή όλων των μικρών οφειλών προς τον δήμο για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλιάρτου - Θεσπιέων, καταγγέλλοντας την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και ζητώντας από τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ήδη οι υπηρεσίες του δήμου, κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η σχετική νομοθεσία, έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές, με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Σημειώνει μάλιστα πως ήδη οικογένειες και βιοπαλαιστές στον δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, καθώς τους δεσμεύονται ποσά στις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους αρμόδιους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων να υλοποιήσουν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις ΑΦΜ σε εφορίες και αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων σε πιστωτικά ιδρύματα) και να υποβάλλουν τον πρώτο μήνα κάθε έτους προς ΥΠΕΣ και Ελεγκτικό Συνέδριο την απαιτούμενη λογοδοσία, προκειμένου να ελεγχθεί αν από τη μη υλοποίηση των ενεργειών αυτών παραγράφηκαν οφειλές», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει:

«Στοιχειώδης υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής που υπηρετεί τους πολλούς και όχι τα κέρδη των λίγων είναι να μπει μπροστά και μαζί με τους δημότες να διεκδικήσει τις χρωστούμενες χρηματοδοτήσεις από το κράτος, που περικόπτονται εδώ και χρόνια από τους δήμους, και όχι να χαρατσώνει τον λαό και τους εργαζόμενους»

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί από τη δημοτική αρχή τη διαγραφή όλων των μικρών οφειλών και άμεση ανάκληση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών, καθώς και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς.

ΔΑΣ ΟΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου καταδικάζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΟΤΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, «στις 19/12/2023 μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου αποφασίστηκε η εκχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με ποσό ανάθεσης πάνω από 350% αυξημένο σε σχέση με την περσινή εκχώρηση.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της, η δημοτική αρχή αναφέρει την αδυναμία της υπηρεσίας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου, σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη της "εξειδικευμένης γνώσης" που απαιτεί η συγκεκριμένη εργασία».

«Η πολιτική της δημοτικής αρχής, που συντάσσεται απόλυτα με αυτή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ και περιλαμβάνει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών, με κεντρικό στόχο τη διασφάλιση κερδών για τους λίγους και φτώχειας για τους πολλούς, είναι αναμενόμενη», επισημαίνει η ΔΑΣ και τονίζει:

«Η απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα ολοένα και περισσότερο των υπηρεσιών του δήμου, που διευρύνεται και υλοποιείται εντονότερα τα τελευταία χρόνια, εντάσσεται στην παραπάνω κατεύθυνση, και η λύση της ιδιωτικοποίησης παρουσιάζεται ως "μάννα εξ ουρανού", προκειμένου δήθεν να προασπίσει τα δικαιώματα των δημοτών, στην προκειμένη περίπτωση το δικαίωμα στην άθληση.

Το ίδιο θα συμβεί και με την ιδιωτικοποίηση των παιδικών χαρών, αφού οι ελλείψεις στα συνεργεία του δήμου είναι τρομακτικές. Ηδη μπήκε από φέτος εργολάβος στο πράσινο, και προβλέπεται συνέχεια. Το κόστος μετακυλίεται όλο και περισσότερο στις τσέπες μας, μέσω της ανταποδοτικότητας, ενώ η ποιότητα παροχής υπηρεσιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, υποταγμένη στους νόμους του κέρδους. Οι εργαζόμενοι βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξουθένωση, λόγω της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Από τη μία οι άνεργοι αναγκάζονται να συμβιβάζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας και από την άλλη οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες ανάγκες των δημοτών».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «αυτή η πολιτική θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση τη ζωή μας. Γι' αυτό, για μας τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης είναι μονόδρομος και διέξοδος η οργανωμένη συλλογική αντίσταση.

Στις 16/11/2023, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης του κολυμβητηρίου, η ΔΑΣ ΟΤΑ έθεσε το θέμα στο ΔΣ του Συλλόγου. Δυστυχώς, το θέμα δεν ήταν σε αυτά που απασχολούν την πλειοψηφία της διοίκησης. Ετσι, απαξιώθηκε η συζήτηση στο ΔΣ, αλλά και στη ΓΣ που ακολούθησε».

«Καλούμε τον λαό του δήμου, τα αθλητικά σωματεία, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους γονέων, να διεκδικήσουν μαζί μας: Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του δήμου», καταλήγει η ΔΑΣ.

Αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας

Αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ. Νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του αντιστρατήγου, ενώ ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επελέγη ο αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του οργανώνει το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΒΕΣΝΑ (Αράτου 21) στον 1ο όροφο.

Εχασε τη μάχη η 45χρονη κακοποιημένη γυναίκα

Εχασε χτες τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η 45χρονη γυναίκα που στις 8/1 ο σύζυγός της προσπάθησε να την κάψει ζωντανή στο Ζεφύρι. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και χτες που πέθανε, το θύμα παρέμενε με εγκαύματα στο 90% του σώματός της στην Ειδική Μονάδα του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγός της, 53 χρόνων, μετά από καβγά μπροστά στα εγγόνια τους, την περιέλουσε με πετρέλαιο και στη συνέχεια της έβαλε φωτιά.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον συναγωνιστή Μιχάλη Μπεζατάκο

Η Κομματική Οργάνωση Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον συναγωνιστή Μιχάλη Μπεζατάκο, από τη Μάνη Λακωνίας, συνταξιούχο ναυτεργάτη, που «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 78 ετών.

Ο συναγωνιστής Μιχάλης, απόγονος οικογένειας με αγωνιστική παράδοση, στάθηκε πάντα άξιος σε όποια καθήκοντα του εμπιστεύτηκε το ΚΚΕ, τόσο ως εργαζόμενος στο ναυτεργατικό κίνημα όσο και ως συνταξιούχος, ακούραστος και ανιδιοτελής.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 18 Γενάρη, στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας στις 2 το μεσημέρι. Η ΚΟ του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην σύντροφό του Εύα, στον γιο του, σύντροφο Σπύρο και τους οικείους του.

ΔΡΑΜΑ
Επιβεβαίωση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης σε χοίρους

Εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε χοίρους κτηνοτροφικών μονάδων εντοπίστηκε στην ΠΕ Δράμας. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 11 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) μία εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφίσταται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, αποτελεί σοβαρή απειλή λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Τραγικό θάνατο βρήκε 95χρονος στον Μύτικα Χαλκίδας

Τραγικό θάνατο βρήκε 95χρονος ηλικιωμένος όταν το σπίτι του στο χωριό Μύτικας Χαλκίδας τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Γενάρη, στη μονοκατοικία που διέμενε ο άτυχος άντρας, χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που την προκάλεσαν.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν πέντε οχήματα και δέκα άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, οι οποίοι εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό του 95χρονου.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Θανάση Καραμπέτσο

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Θανάση Καραμπέτσο, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα και αιφνίδια από κοντά μας, και εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ηταν πρόεδρος του Παραρτήματος 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ακούραστος και μαχητικός, ανέπτυξε δράση για πολλά χρόνια, διαπαιδαγωγώντας με το παράδειγμά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ