Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΜΑ
Επιβεβαίωση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης σε χοίρους

Εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε χοίρους κτηνοτροφικών μονάδων εντοπίστηκε στην ΠΕ Δράμας. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 11 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) μία εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφίσταται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, αποτελεί σοβαρή απειλή λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ