Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Καταθέσεις που επιβεβαιώνουν τη γύμνια σε υποδομές

Με καταθέσεις επιτελών της Πυροσβεστικής συνεχίζεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, με 104 νεκρούς και πολλούς εγκαυματίες. Οι μεταθέσεις ευθυνών είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτές, ενώ τα λεγόμενά τους προκαλούν οργή στους συγγενείς των θυμάτων και αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες ενός κράτους εχθρικού για τον λαό, το οποίο βλέπει την Πολιτική Προστασία ως κόστος.

Ο Φίλιππος Παντελεάκος, τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, επέρριψε ευθύνες σε Λιμενικό, αστυνομία και στρατό, που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής τις κρίσιμες στιγμές, διαβάζοντας στο δικαστήριο τους καταγεγραμμένους διαλόγους μεταξύ των υπηρεσιών. «Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει», τόνισε.

Νωρίτερα απολογήθηκε ο τότε επικεφαλής του «199», Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος υποστήριξε ότι ενήργησε με βάση το σχέδιο δασοπυρόσβεσης, το οποίο χαρακτήρισε το «ευαγγέλιό» του. Οταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης ο πρώην αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος έστειλε αμέσως 31 οχήματα, μόνιμα και εθελοντικά, όπως είπε, ενώ στη συνέχεια άφησε αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού.

Ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων), Ι. Φωστιέρης, που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες και στις οικονομικές αδυναμίες του κράτους να θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα. «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής, επιβεβαίωσε την ανυπαρξία μηχανισμού προστασίας. Είπε με νόημα: «Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Πού τον πας; Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει "φύγετε", να πάνε πού;». Και πρόσθεσε: «Αν είχε δοθεί εντολή απομάκρυνσης, θα είχαν χαθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Εχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε, δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του, και να πεις "εμείς εισηγηθήκαμε". Δεν μπορείς να τους πεις απλά "φύγετε"».

Μίλησε επίσης για τα πιεστικά τηλεφωνήματα που έγιναν στο Κέντρο από τον όμιλο της «Motor Oil», για τα διυλιστήρια και την εκτροπή εναέριων μέσων προς την Κινέτα, που κι αυτό φανερώνει τη γύμνια της υποδομής, αφού αναδεικνύεται ότι λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ