ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Είναι ώρα αποφασιστικής αναμέτρησης με την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μεγάλη συγκέντρωση οργανώνεται το Σάββατο 27 Γενάρη στην Αθήνα (12 μ., Πάρκο Ελευθερίας) | Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

«

Τώρα πρέπει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, να υψωθεί τείχος απέναντι σε όλους αυτούς που εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ για τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, σωματείων και φορέων στη νέα συγκέντρωση που οργανώνει το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας.

Σε μια κρίσιμη περίοδο που η φωτιά του πολέμου απλώνεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή, με τις επιδρομές των ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό να εκφράσει ακόμα πιο αποφασιστικά την καταδίκη του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», επισημαίνει, «αυξάνει την εμπλοκή της Ελλάδας αφού συνεχίζει να στέλνει πολεμικά πλοία, υλικά και προσωπικό στις ΝΑΤΟικές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Κριτήριο αυτής της πολιτικής, εναρμονισμένης με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, είναι τα συμφέροντα των λίγων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των κερδών τους. Είναι η ίδια πολιτική που έχει κηρύξει τον "πόλεμο" ενάντια στα δικαιώματά μας και τις ανάγκες μας, για να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών. Συνεργοί στο έγκλημα είναι τα υπόλοιπα κόμματα που υμνούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που παρουσιάζουν σαν μονόδρομο αυτές τις επιλογές».

«Αποφασιστική πράξη διεθνιστικής αλληλεγγύης», τονίζει, «θα δοθεί όταν όλοι οι εργαζόμενοι δουν, ξεσκεπάσουν και πολεμήσουν τους ενόχους αυτών των άδικων πολέμων! Να παλέψουν μέσα στους χώρους δουλειάς ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΑΤΟ, των καπιταλιστών και των κομμάτων τους.

Είναι η ώρα της αποφασιστικής αναμέτρησης κόντρα στην πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας!».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ
Να φύγουν οι φονιάδες των λαών από τη Μαγνησία και το Λιτόχωρο

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου για τη συνεκπαίδευση της 26ης Αμερικανικής Ειδικής Αποβατικής Μονάδας Ταχείας Ανάπτυξης, περίπου 2.000 πεζοναυτών, και της 32ης Ταξιαρχίας Ελλήνων Πεζοναυτών στο Λιτόχωρο της Πιερίας και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, παρουσία του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου «USS Mesa Verde» και συνοδεία κάποιων μικρότερων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ελλάδας, και απαιτεί «να φύγουν οι φονιάδες των λαών από τη Μαγνησία και το Λιτόχωρο».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στη χώρα μας χρησιμοποιούνται από αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις. Η περιοχή μας είναι ενταγμένη στην κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για κοινές ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η άσκηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, συνάντηση που σφράγισε την παραπέρα εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας η μετατροπή της περιοχής σε πεδίο ασκήσεων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, αφού η άσκηση αυτή αποτελεί πρόβα πολέμου σε βάρος άλλων λαών, είναι ενταγμένη σε επιθετικά σχέδια που εμπλέκουν τον λαό μας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και καθιστούν την περιοχή μας, όπως και τις άλλες περιοχές όπου βρίσκονται τέτοιου είδους βάσεις και υποδομές, σε στόχους αντιποίνων από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικές αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία, στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και πρόσφατα στην Ερυθρά Θάλασσα και στην επίθεση των ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη. Καλούμε τον λαό της Μαγνησίας να εναντιωθεί συνολικά στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, που επιτρέπει την αξιοποίηση στρατιωτικών υποδομών από αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Απαιτούμε:

-- Να τερματιστεί άμεσα η στρατιωτική άσκηση. Να αποχωρήσουν από την περιοχή του Λιτοχώρου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, είναι ανεπιθύμητοι.

-- Να επιστρέψουν τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

-- Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στους οποίους συμμετέχει για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

-- Καμία στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, λευτεριά στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση σωματείων και φορέων στις 25 Γενάρη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή οργανώνουν σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Την κινητοποίηση οργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΤΕΠΕ.

Καλούν τον λαό και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν τη γενοκτονία που συντελείται εδώ και τρεισήμισι μήνες ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της χώρας μας, καθώς και την αδράνεια των διεθνών οργανισμών.

Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, για τα συμφέροντα και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου, εμπλέκει τη χώρα μας στο πύρινο κουβάρι, με την αποστολή φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, πλάι στις κανονιοφόρους των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. «Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, για τα συμφέροντα των λίγων, εφοπλιστών και βιομηχάνων, διεκδικεί όλο και πιο ενεργό ρόλο στη σφαγή των λαών, με το μάτι στραμμένο στη "λεία" του πολέμου. Είναι η ίδια πολιτική που έχει κηρύξει τον "πόλεμο" ενάντια στα δικαιώματά μας και τις ανάγκες μας, για να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών», σημειώνουν.

Καλούν τον λαό να μην κάθεται αμέτοχος την ώρα που σφάζονται παιδιά, ένας ολόκληρος λαός! Να μη δεχτεί να μπαίνει ο ίδιος στο στόμα του λύκου, να γίνεται στόχος αντιποίνων, για να λάβουν τα μεγάλα συμφέροντα κομμάτι από τη λεία. Να οργανώσει τον αγώνα του και να απαιτήσει:

- Να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή, να αναγνωριστεί επιτέλους ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Καμία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στην Υεμένη.

- Να γυρίσουν πίσω τα οπλικά συστήματα, το στρατιωτικό προσωπικό και ό,τι άλλο παρέχει η χώρα μας στους φονιάδες των λαών. Κανένας φαντάρος, κανένας αξιωματικός έξω από τα σύνορα.

- Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην πατρίδα μας.

- Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα, να καταδικαστεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Στη συζήτηση για την «ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη επίτευξης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε παρέμβαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Αν δεν είναι γενοκτονία από το ισραηλινό κράτος η για πάνω από 100 μέρες σφαγή και ο εκτοπισμός του Παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του, τότε τι είναι; Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα: 24.000 νεκροί, το 70% παιδιά, 60.000 τραυματίες, χιλιάδες αγνοούμενοι κι ένας λαός που αντιμετωπίζει την απειλή λιμού χωρίς τρόφιμα, νερό, νοσοκομεία, φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα. Γι' αυτό στηρίζουμε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, για να καταδικαστεί το κράτος του Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Καταγγέλλουμε τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη, που κάνουν ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Γι' αυτή την κατάσταση ευθύνονται η ισραηλινή κατοχή και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Απαιτούμε: Καμία εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτό το έγκλημα. Τώρα να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ