ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις δυναμώνουν τη μάχη της επιβίωσης

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους στις 24 Γενάρη αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά

«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας!». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, και με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες βρίσκονται στο «πόδι» εδώ και μέρες.

Εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα είναι ήδη στις πλατείες και στους δρόμους, πραγματοποιώντας πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στις τοπικές συσκέψεις.

Οι Θεσσαλοί αγρότες κλιμακώνουν και βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους στις 24 Γενάρη

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, κόντρα στις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, πάρθηκε απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ την Τετάρτη 24 Γενάρη στην Εθνική Οδό, με προοπτική το στήσιμο ενιαίου πανθεσσαλικού μπλόκου. Επίσης, μέχρι την Κυριακή θα βγουν μαζικά τρακτέρ στις πλατείες των χωριών όλης της Θεσσαλίας.

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, με εκατοντάδες τρακτέρ να είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας αλλά και στον κόμβο Πλατυκάμπου, οι αγρότες συζήτησαν για την κλιμάκωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων στη βάση των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων. Τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να λείψει κανείς από τον αγώνα, που έφτασε να αφορά το να μείνουν στα χωριά και τη γη τους, να έχουν εισόδημα που να εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Κατήγγειλαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα αιτήματα που θέτουν εδώ και μήνες, αλλά θριαμβολογεί με τα «ψίχουλα» που μοιράζει, τα οποία όμως δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους, ενώ την ίδια ώρα προωθεί σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες.

Συντονίζουν τον αγώνα τους σε Ημαθία και Πέλλα

Από την κινητοποίηση στη Σάμο
Από την κινητοποίηση στη Σάμο
Οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 23 Γενάρη και την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Βέροιας στις 26 Γενάρη, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Πιερίας παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική Οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από τη Δευτέρα παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.

Στην Εορδαία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε διευρυμένη σύσκεψη το Σάββατο 20 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό. Παράλληλα προετοιμάζεται κινητοποίηση στις 26 Ιανουαρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Δυτική Ελλάδα

Την προετοιμασία τους για την πραγματοποίηση μαζικών - μαχητικών κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα εντείνουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους προχωρά τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου σε συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στο Αγρίνιο (12 μ. κεντρική πλατεία) και στη Βόνιτσα (11.30 π.μ. στον κόμβο με τη Λευκάδα).

Καλεί, ταυτόχρονα, σε κλιμάκωση της πάλης, με όλες τις μορφές, ενώ συνεχίζει τις συσκέψεις ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού μετά τη χτεσινή στο Νεοχώρι πραγματοποιεί νέες, σήμερα Πέμπτη στη Μακρυνεία (8 μ.μ.) και αύριο Παρασκευή στο Καινούργιο (8 μ.μ.).

Στην Ηλεία, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Χειμαδιό το απόγευμα της Τρίτης και στην Αμαλιάδα χτες (ΟΑΣΗ από κοινού με Αγροτικούς Συλλόγους), η Ομοσπονδία συνεχίζει τις ενημερώσεις της για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Πύργο, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με αφετηρία τον κόμβο Αγίου Γεωργίου (11 π.μ.).

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου το πρωί, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε Γούμερο και Αγία Αννα, μαζί με τους κατά τόπους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους.

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 Γενάρη

Με τρακτέρ έφτασαν οι αγρότες στον Παλαμά
Με τρακτέρ έφτασαν οι αγρότες στον Παλαμά
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου στην Τρίπολη, στις 12 μ., έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, κινητοποίηση που στηρίζουν Σύλλογοι από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο αποτελεί αρχή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και με τα τρακτέρ στους δρόμους, κίνηση στην οποία θα προχωρήσει ο ΑΣ Μεσσήνης το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει για τις 11 π.μ. στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ (Μεσσήνη).

Επιπλέον, ο ΑΣ προχωρά και σε συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου στον ίδιο χώρο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις κλιμάκωσης, ενώ συνεχίζει τις ενημερώσεις στα χωριά. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού με τα ΔΣ και άλλων συλλόγων της Μεσσηνίας, για κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές.

Σε άλλες περιοχές

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Σάμο, έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ, μετά από κάλεσμα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου. Στη διάρκειά της μίλησε ο Γιώργος Λάφης, πρόεδρος του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος σημείωσε ότι η κινητοποίηση αποτελεί την αγωνιστική αρχή για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που αφορούν στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, στις περικοπές στις επιδοτήσεις, στην έλλειψη σφαγείου στο νησί και άλλα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και ο Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Ηπειρο, θα γίνει αύριο Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 μ.μ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις 26 Γενάρη κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί σε συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στη γέφυρα της πόλης.

Σε περιοδείες και συναντήσεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Μέλη του ΔΣ της θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού, ώστε να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους, με κινητοποίηση - συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Στην Καβάλα, σε συνέλευση καλεί και ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου τους αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αύριο Παρασκευή 19 στο αμφιθέατρο της Ελευθερούπολης «Φρίξος Παπαχρηστίδης».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων

Με διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, μπροστά και στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν για την ικανοποίησή τους, εξέφρασε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του Κόμματος, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, με αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου.

Οπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, εκτός των πολύ σοβαρών προβλημάτων με το γενικότερα αυξημένο κόστος παραγωγής, τη συνολική ακρίβεια που επηρεάζει τη διαβίωση και στα χωριά, την κατάσταση με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά., την κατάσταση δυσκολεύουν και μια σειρά θέματα με καλλιέργειες στον νομό και τοπικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ακαρπία της ελιάς σε πολύ μεγάλα ποσοστά, που επηρέασε την παραγωγή ελαιολάδου, δεν είναι δηλαδή σωστό να γίνεται αναφορά μόνο στην αυξημένη τιμή του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ουσιαστικά ...δεν υπάρχει φέτος παραγωγή. Εφόσον αυτή επανέλθει σε επίπεδα προηγούμενων χρόνων, επισημάνθηκε, εύκολα οι μεγαλέμποροι και μεταποιητές θα ρίξουν ξανά τις τιμές για τους αγρότες, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο και για τις τιμές στο ράφι από όπου αγοράζουν το προϊόν τα λαϊκά στρώματα.

Αναφέρθηκαν ακόμα η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα πλήγματα που έχει δεχτεί με την πολύ χαμηλή τιμή τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης τις ζημιές από διάφορες ασθένειες, που δεν αποζημιώνονται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναδείχθηκε η σταθερά μειούμενη παραγωγή κάθε χρόνο, λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Επισημάνθηκαν οι μειούμενες το τελευταίο διάστημα τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους, που σε συνδυασμό με το κόστος εκτροφής των ζώων (το οποίο μεγάλωσε και λόγω των ζημιών σε ζωοτροφικές καλλιέργειες) αλλά και την έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο, ακόμα και στην ηλεκτροδότηση για στάνες και μαντριά, ή την έλλειψη δρόμων, δεξαμενών και άλλων έργων, δυσκολεύουν καθημερινά τη διαβίωση.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, τονίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης ποσοτήτων νερού για την άρδευση καλλιεργειών, ιδιαίτερα για τις περιοχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, για την αποφυγή γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, οι οποίες προκαλούν και υφαλμύρωση του νερού.

Ειδική αναφορά έγινε στο Ασφαλιστικό των αγροτών, για το γεγονός ότι πολλοί παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους, και στην ανάγκη μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες, τα οποία φτάνουν τα 67 έτη ενώ ουσιαστικά αδυνατούν να εργαστούν, λόγω της φύσης και έντασης της δουλειάς.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες τόσο των περιφερειακών αρχών όσο και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, που στηρίζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οι οποίες συνθλίβουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, και στηλιτεύτηκε η συνολική στάση των τοπικών διοικήσεων ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ξεκαθαρίστηκε πως θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι του Κόμματος για την ανάδειξη των προβλημάτων και, κυρίως, για την οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση επίλυσής τους. Τονίστηκε έτσι ότι είναι απαραίτητο να οργανωθούν και να στηριχθούν συνολικά οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού, με συντονισμό των Συλλόγων, αλλά και πανελλαδικά. Επίσης, να εκφραστεί αλληλεγγύη και από τα υπόλοιπα εργατικά - λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, σε συντονισμό και κοινή δράση απέναντι στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, πάνω και στις ράγες των πολιτικών της ΕΕ, που ευθύνονται για σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε έξωση

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην έξωση συνταξιούχου δασκάλου από το σπίτι του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα σωματεία και φορείς, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχαν και στήριξαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, η Επιτροπή των Σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», διαδήλωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από τα νύχια των κορακιών. Ο 73χρονος συνταξιούχος Αβραάμ Αβραμίδης ευχαρίστησε για τη στήριξη στον αγώνα που δίνει να μη χάσει το σπίτι του και σημείωσε ότι η αλληλεγγύη αυτή δίνει δύναμη στους αδύναμους που βρίσκονται μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ενώ ο Απόστολος Σούφας, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων, κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για δράση.

Η έξωση δεν πραγματοποιήθηκε, όμως η επίθεση στην πρώτη κατοικία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Ακόμα και αυτοί που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, εξαιτίας της ακρίβειας, των υψηλών επιτοκίων και των παγωμένων μισθών, βλέπουν ότι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Κανένας δεν θα μείνει μόνος απέναντι στα «κοράκια», στις τράπεζες, στις εταιρείες διαχείρισης και τα αρπακτικά.

Εκατοντάδες οι καταγγελίες για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Στους εργαζόμενους το «μπαλάκι» της «νομικής διεκδίκησης»

Επτακόσιες δέκα ήταν οι καταγγελίες που αφορούσαν τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2023, σε 3.109 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οπως ενημερώνει η Επιθεώρηση, μετά και από παρέμβασή της καταβλήθηκε το Δώρο σε 1.446 εργαζόμενους, με συνολικό ύψος 764.842 ευρώ.

Σύμφωνα με το στοιχείο αυτό κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν 529 ευρώ, αποτυπώνοντας πόσο χαμηλές είναι οι αποδοχές τους, με βασικές αιτίες τους έτσι κι αλλιώς χαμηλούς μισθούς, τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.

Η Επιθεώρηση αναφέρει ακόμα ότι υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές σε 40 περιπτώσεις και ότι 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο τι ακριβώς γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει το Δώρο και είναι πάνω από τους μισούς. Σε ερώτηση σε πόσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις για μη καταβολή Δώρου και αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δώρο, η απάντηση που δίνει η Επιθεώρηση είναι ότι το πρόστιμο για τη μη καταβολή Δώρου ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά εργαζόμενο και ότι η καταβολή του είναι θέμα νομικής διεκδίκησης από την πλευρά του εργαζόμενου!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όσο πλούσιο είναι το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άλλο τόσο είναι εχθρικό για τις ανάγκες των εργαζομένων, που είναι έρμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού ενώ παίρνουν χαμηλούς μισθούς καλούνται να συρθούν και σε νομικίστικες διαδικασίες για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ως ενδεικτική η αυξητική τάση των περιπτώσεων μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, αφού για το 2022 είχαν γίνει 612 καταγγελίες που αφορούσαν 2.131 εργαζόμενους και τελικά το Δώρο καταβλήθηκε στους 1.186 απ' αυτούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ