Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκατοντάδες οι καταγγελίες για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Στους εργαζόμενους το «μπαλάκι» της «νομικής διεκδίκησης»

Επτακόσιες δέκα ήταν οι καταγγελίες που αφορούσαν τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2023, σε 3.109 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οπως ενημερώνει η Επιθεώρηση, μετά και από παρέμβασή της καταβλήθηκε το Δώρο σε 1.446 εργαζόμενους, με συνολικό ύψος 764.842 ευρώ.

Σύμφωνα με το στοιχείο αυτό κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν 529 ευρώ, αποτυπώνοντας πόσο χαμηλές είναι οι αποδοχές τους, με βασικές αιτίες τους έτσι κι αλλιώς χαμηλούς μισθούς, τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.

Η Επιθεώρηση αναφέρει ακόμα ότι υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές σε 40 περιπτώσεις και ότι 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο τι ακριβώς γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει το Δώρο και είναι πάνω από τους μισούς. Σε ερώτηση σε πόσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις για μη καταβολή Δώρου και αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δώρο, η απάντηση που δίνει η Επιθεώρηση είναι ότι το πρόστιμο για τη μη καταβολή Δώρου ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά εργαζόμενο και ότι η καταβολή του είναι θέμα νομικής διεκδίκησης από την πλευρά του εργαζόμενου!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όσο πλούσιο είναι το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άλλο τόσο είναι εχθρικό για τις ανάγκες των εργαζομένων, που είναι έρμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού ενώ παίρνουν χαμηλούς μισθούς καλούνται να συρθούν και σε νομικίστικες διαδικασίες για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ως ενδεικτική η αυξητική τάση των περιπτώσεων μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, αφού για το 2022 είχαν γίνει 612 καταγγελίες που αφορούσαν 2.131 εργαζόμενους και τελικά το Δώρο καταβλήθηκε στους 1.186 απ' αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ