Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναισθησιολόγος κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη μία αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο, στο τέλος της εφημερίας, επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις που έχουν για τους υγειονομικούς η υπερεργασία και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια αντοχής.

Η γιατρός κατέρρευσε ύστερα από 16 ώρες δουλειάς, κατά τις οποίες βρισκόταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.

Σημειώνεται ότι μόλις στις 25 Οκτώβρη 2023, οι αναισθησιολόγοι του «Γ. Παπανικολάου» χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου, όταν σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην πύλη του νοσοκομείου δήλωσαν σε δραματικούς τόνους ότι είχαν φτάσει στα όριά τους λόγω της υποστελέχωσης και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόλις 8 αναισθησιολόγοι ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 26 (κενά της τάξης του 75%!), οι δε αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Είχαν προειδοποιήσει ότι η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία, που όμως ακόμα και αυτά επαρκούσαν για τη λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής!

Το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της απαξίωσής του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Τι περιμένουν το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;», αναφέρει η Ενωση, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των υγειονομικών και τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από κανέναν». Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών στις 22 Φλεβάρη.

ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ: Ο λόγος βρίσκεται στα σωματεία και την πάλη τους

Η κατάρρευση της αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» συμβαίνει στο έδαφος του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, «που αντί να καλύψει τα κενά με μόνιμο προσωπικό τα δίνει όλα ώστε "να λειτουργεί η Υγεία ως επιχειρηματικότητα", κάτι το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της, όπως έχει δηλώσει. Ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2017 θέσπισε με νόμο που εναρμονιζόταν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την επέκταση του εβδομαδιαίου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών σε έως και 60 ώρες εβδομαδιαίως».

Η Οργάνωση του Κόμματος απαντά και στο τραγικό επιχείρημα που μοιράζονται η διοίκηση του νοσοκομείου με το υπουργείο Υγείας, ότι «οι γιατροί δεν επιθυμούν να προσληφθούν στις προκηρυγμένες θέσεις», και σημειώνει ότι «αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του εμπορευματοποιημένου συστήματος.

Η Υγεία δεν θα μπορεί να αποτελεί κοινωνικό αγαθό όσο θα αγοράζεται και θα πουλιέται, όσο θα θεωρείται κόστος που πρέπει να αποφέρει κέρδος.

Είναι πια σαφές σε όλους τους εργαζόμενους ότι το κράτος και όποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης δεν προτίθενται να λοξοδρομήσουν από τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στο σήμερα είναι να τους αναγκάσουν να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας.

Ο λόγος λοιπόν βρίσκεται στα εργατικά σωματεία και στην ανάγκη αυτά να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα μαζικούς οργανωμένους αγώνες που θα βάζουν στο στόχαστρο τις αιτίες των προβλημάτων και τους ενόχους. Η μόνη λύση είναι ο συντονισμός της πάλης ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους αφού η Υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ θα είναι μπροστάρηδες σε αυτήν τη μάχη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ