ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Δεν θα δεχθούμε να πληρώνουν οι ασθενείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

Ανακοίνωση για τα όσα προκλητικά μετέφερε η κυβέρνηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μ. Θεμιστοκλέους, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών αναδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης για γρήγορη υλοποίηση των αντιδραστικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και πληρωμών των ασθενών.

Οχι στα απογευματινά χειρουργεία!

Σχετικά με την απόφαση να προχωρήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, και το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το «φακελάκι» και ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, η ΔΗΠΑΚ απαντάει:

«Δεν μας είπε βέβαια ο υπουργός, πώς θα γίνει αυτό όταν στην Αττική από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 145, δηλαδή το 70%, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ράντζα; Και εν τέλει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα, μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα;».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ως λύση στην έλλειψη γιατρών που υπάρχει κυρίως σε εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία) στα δημόσια νοσοκομεία, ο Αδ. Γεωργιάδης πρόβαλε τη σύναψη συμβάσεων κεντρικά με ιδιωτικούς ομίλους, στις οποίες θα στέλνονται οι εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία.

«Παρουσίασε (σ.σ. ο Αδ. Γεωργιάδης) αυτή την επιλογή σαν πιο φθηνή και συμφέρουσα, αφού όπως είπε στα ιδιωτικά διαγνωστικά το κόστος είναι μικρότερο, μιας και γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις. Ομολόγησε δηλαδή ότι σκοπεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ο οποίος ήδη πριμοδοτείται προκλητικά εκμεταλλευόμενος τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ελάχιστων και κατακερματισμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως είπε αυτολεξεί: "Είναι πιο ελκυστικό να πας στη Βιοϊατρική, παρά στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς σου". Σκοπός λοιπόν της κυβέρνησης είναι να αφήσει την υγεία των ασθενών βορά στους ιδιώτες!

Ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα για να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών, αφού "ό,τι εξοικονομείται από το ΕΣΥ θα παραμένει στο ΕΣΥ". Μας ζήτησε δηλαδή ξεδιάντροπα να βάλουμε πλάτη για να παραδοθούν εξολοκλήρου κρίσιμα τμήματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, αν θέλουμε να αυξηθούν οι μισθοί μας!», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα νοσοκομεία»

Σε άλλο σημείο της συνάντησης, παραδεχόμενος την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ασθενείς από επαρχιακά νοσοκομεία να καταλήγουν στα νοσοκομεία της Αττικής για να αντιμετωπιστούν, παρουσίασε ως λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε δήθεν να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

«Ούτε λόγος φυσικά για ενίσχυση των επαρχιακών νοσοκομείων, αφού όπως είπε "πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα νοσοκομεία", επικαλούμενος τα συστήματα Υγείας τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μην μπορώντας σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες.

Οσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, εξαγγέλθηκε η προκήρυξη 1.200 μόνιμων θέσεων γιατρών σε 3 δόσεις μέσα στο 2024. Βέβαια και ο ίδιος ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η πλειοψηφία αυτών των θέσεων θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς, άρα δεν θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

«Το κράτος δεν μπορεί να γεννήσει λεφτά, για να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία», ήταν μάλιστα η απάντηση του υπουργού για την ανακοπή των παραιτήσεων.

Απεργιακή κλιμάκωση για την υγεία του λαού

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την πρόκληση της κυβέρνησης τόσο προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσο και προς όλο τον λαό, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώνουν οι ασθενείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας με κανέναν τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Είναι εξοργιστικό η μείωση των δαπανών, που θα προέρχεται από τις πληρωμές των ασθενών μας, να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις αυξήσεις στους μισθούς μας!».

Και καλεί σε απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, απαιτώντας να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα απογευματινά χειρουργεία, να μην ξεπουληθούν λειτουργίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες. Προσθέτει επίσης τα αιτήματα για να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Επίσης, αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναισθησιολόγος κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη μία αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο, στο τέλος της εφημερίας, επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις που έχουν για τους υγειονομικούς η υπερεργασία και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια αντοχής.

Η γιατρός κατέρρευσε ύστερα από 16 ώρες δουλειάς, κατά τις οποίες βρισκόταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.

Σημειώνεται ότι μόλις στις 25 Οκτώβρη 2023, οι αναισθησιολόγοι του «Γ. Παπανικολάου» χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου, όταν σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην πύλη του νοσοκομείου δήλωσαν σε δραματικούς τόνους ότι είχαν φτάσει στα όριά τους λόγω της υποστελέχωσης και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόλις 8 αναισθησιολόγοι ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 26 (κενά της τάξης του 75%!), οι δε αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Είχαν προειδοποιήσει ότι η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία, που όμως ακόμα και αυτά επαρκούσαν για τη λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής!

Το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της απαξίωσής του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Τι περιμένουν το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;», αναφέρει η Ενωση, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των υγειονομικών και τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από κανέναν». Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών στις 22 Φλεβάρη.

ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ: Ο λόγος βρίσκεται στα σωματεία και την πάλη τους

Η κατάρρευση της αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» συμβαίνει στο έδαφος του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, «που αντί να καλύψει τα κενά με μόνιμο προσωπικό τα δίνει όλα ώστε "να λειτουργεί η Υγεία ως επιχειρηματικότητα", κάτι το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της, όπως έχει δηλώσει. Ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2017 θέσπισε με νόμο που εναρμονιζόταν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την επέκταση του εβδομαδιαίου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών σε έως και 60 ώρες εβδομαδιαίως».

Η Οργάνωση του Κόμματος απαντά και στο τραγικό επιχείρημα που μοιράζονται η διοίκηση του νοσοκομείου με το υπουργείο Υγείας, ότι «οι γιατροί δεν επιθυμούν να προσληφθούν στις προκηρυγμένες θέσεις», και σημειώνει ότι «αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του εμπορευματοποιημένου συστήματος.

Η Υγεία δεν θα μπορεί να αποτελεί κοινωνικό αγαθό όσο θα αγοράζεται και θα πουλιέται, όσο θα θεωρείται κόστος που πρέπει να αποφέρει κέρδος.

Είναι πια σαφές σε όλους τους εργαζόμενους ότι το κράτος και όποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης δεν προτίθενται να λοξοδρομήσουν από τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στο σήμερα είναι να τους αναγκάσουν να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας.

Ο λόγος λοιπόν βρίσκεται στα εργατικά σωματεία και στην ανάγκη αυτά να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα μαζικούς οργανωμένους αγώνες που θα βάζουν στο στόχαστρο τις αιτίες των προβλημάτων και τους ενόχους. Η μόνη λύση είναι ο συντονισμός της πάλης ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους αφού η Υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ θα είναι μπροστάρηδες σε αυτήν τη μάχη».


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Επανάσταση» τα νοσοκομεία - αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες

Επιτάχυνση για την πλήρη προσαρμογή των νοσοκομείων στην πολιτική του κόστους

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων περαιτέρω εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε η χτεσινή ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και συμμετείχαν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία το σύστημα των DRGs (σύστημα κοστολόγησης «Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών»). Οπως εξήγησε μάλιστα στους διοικητές ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, με το εν λόγω σύστημα «θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση των νοσοκομείων ανά κλινική». Και τόνισε ότι ο ίδιος θα βλέπει τους δείκτες, ενώ ως μία από τις «κύριες ευθύνες» των διοικητών είναι, όπως ξεκαθάρισε, «ο έλεγχος των δαπανών».

«Εχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς, πρέπει να τηρηθούν. Διοικήσεις που πέφτουν έξω δεν θα συνεχίσουν», σημείωσε ο Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στο μοντέλο των αυτοτελών επιχειρήσεων, όπου τα πάντα θα «αξιολογούνται» με κριτήριο το κόστος και όχι τις ανάγκες των ασθενών.

Για προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως είναι η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες, η υποστελέχωση, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ως «γιγαντιαίο πρόγραμμα προσλήψεων» τους 1.200 διορισμούς μόνιμων γιατρών, που δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ πρόκειται για επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία. Σχετικά με τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα κάλεσε τους διοικητές «να βρουν έξυπνες λύσεις», εννοώντας προφανώς τις μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα.

Εξήγγειλε μάλιστα την επιτάχυνση της διαδικασίας για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Ενώ για την ΠΦΥ παρέπεμψε σε προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για ...σοβατίσματα Κέντρων Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ε. Αγαπηδάκη να μιλάει για «έργα ναυαρχίδες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η τηλεϊατρική».

Ως «πραγματική επανάσταση» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος την εισαγωγή των DRGs για τη «συνεχή παρακολούθηση της συνεπούς εκτέλεσης των προϋπολογισμών». Οπως είπε, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της επίθεσης σε υγειονομικούς και ασθενείς, «οι προϋπολογισμοί θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας. Ετσι θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε βάσει διεθνών καλών πρακτικών ανά κλινική, εργαστήριο και νοσοκομείο και να επιλέγουμε ιατρούς συντονιστές διευθυντές και διοικητές με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια απόδοσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ