ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν προστίθεται στις επικίνδυνες εξελίξεις

Το Πακιστάν δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται» για απάντηση στα ιρανικά πλήγματα

Σε θρυαλλίδα γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ακόμα παραπέρα εξελίσσονται τα σχέδια και οι κινήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη στήριξή τους στην ισραηλινή σφαγή κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ολα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής είναι στο «κόκκινο» εδώ και μήνες, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέες απειλητικές εξελίξεις, όπως αυτές που κινδυνεύουν να πυροδοτηθούν μετά τις προχτεσινές επιθέσεις του Ιράν εναντίον οργάνωσης στο έδαφος του Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, σοβαρούς «κλυδωνισμούς» στις σχέσεις Ιράν - Πακιστάν προκαλεί η προχτεσινή επίθεση των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στο Μπαλουχιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν στο πλαίσιο επιχείρησης πληγμάτων σε βάρος της οργάνωσης «Στρατός Δικαιοσύνης» (Jaish al-Adl), που πάνω από μία 10ετία εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις σε ιρανικές μεθοριακές περιοχές.

Η επίθεση του Ιράν, που έγινε ένα 24ωρο μετά τα πυραυλικά πλήγματά του κατά θέσεων ένοπλων ομάδων σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, προκάλεσε, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, τον θάνατο ενός 6χρονου κοριτσιού και ενός αγοριού 11 μηνών και τραυμάτισε 3 γυναίκες.

Χτες, η εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μουμτάζ Ζαχρά Μπαλόχ, αποδοκίμασε με έντονο ύφος τις ιρανικές επιθέσεις, ανακοινώνοντας ότι ανακαλείται ο Πακιστανός πρέσβης από το Ιράν λόγω των επιθέσεών του στο Μπαλουχιστάν. Η ίδια επανέλαβε ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον Ιρανό πρέσβη στο Πακιστάν (που την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στην Τεχεράνη) να μην κάνει τον κόπο να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

«Το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτήν την παράνομη πράξη», δήλωσε ακόμα η εκπρόσωπος, παραπέμποντας ακόμα και σε στρατιωτική απάντηση από το Πακιστάν - που είναι πυρηνική δύναμη...

Σε νεότερη αντίδρασή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μιλώντας στο Φόρουμ του Νταβός, τόνισε χτες ότι οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» χτύπησαν «μόνο στόχους Ιρανών τρομοκρατών στο έδαφος του Πακιστάν» και ότι «κανείς» από τους Πακιστανούς υπηκόους «της φιλικής χώρας» δεν στοχοποιήθηκε.

«Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν. Αλλά δεν επιτρέπουμε η εθνική μας ασφάλεια να διακυβευτεί ή να παίζει κανείς με αυτήν και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Και συνέχισε με νόημα: «Η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας συνδέεται με τις εξελίξεις στη Γάζα και όλοι θα υποφέρουν αν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα... Ολα τα μέτωπα (της αντίστασης) θα παραμείνουν ενεργά».

Αργότερα, χτες βράδυ, ανακοινώθηκε ότι δολοφονήθηκε υπό ασαφείς συνθήκες ένα μέλος των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, που συνορεύει με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, η υπόθεση προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών και τη διενέργεια έρευνας με στόχο «την ταυτοποίηση και την καταδίωξη των δραστών».

Η Κίνα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, τις κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και «να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις».

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία απέφυγε να σχολιάσει τις τεταμένες σχέσεις Ιράν - Πακιστάν επιλέγοντας να αναφερθεί στην επικείμενη υπογραφή νέας, διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Ισλαμαμπάντ.

Διατάραξη της διεθνούς ναυσιπλοΐας για «τουλάχιστον λίγους μήνες»

Η διαταραχή στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, που προκλήθηκε από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, θα διαρκέσει πιθανόν τουλάχιστον λίγους μήνες, εκτίμησε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Maersk», Βενσάν Κλερκ.

Μιλώντας στο Φόρουμ του Νταβός δεν απέκλεισε να διαρκέσει και περισσότερο επειδή «είναι περισσότερο απρόβλεπτο το πώς εξελίσσεται στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση».

Η «Maersk» και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει οδηγίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή και πιο δαπανηρή γύρω από την Αφρική, σε απάντηση στις επιθέσεις από τους μαχητές Χούθι.

Παράλληλα, η αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, που προκαλεί τα αντίποινα των Χούθι στην Ερυθρά, δίνει την αφορμή σε ΗΠΑ και Βρετανία να αυξήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη στρατηγικής σημασίας περιοχή, τάχα για την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας.

Οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οικονομικές συνέπειες οι οποίες παραμένουν επί του παρόντος σχετικά περιορισμένες, εφόσον η κρίση δεν διαρκέσει για πολύ καιρό. Εάν διαρκέσει όμως θα τροφοδοτήσει εκ νέου αλυσιδωτές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Χτες βράδυ, ανακοινώθηκε ότι υπέστη πλήγμα ένα εμπορικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υεμένης, σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Αντεν, δίχως να ξεκαθαριστεί ποιος ευθύνεται.

Σύμφωνα με την Αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), το πλοίο επλήγη από «μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα» με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς, που σύντομα σβήστηκε.

Ανησυχία για όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη

Στο μεταξύ, χτες, πάνω από 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την πρόσφατη κλιμάκωση στην Υεμένη, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τον πολυετή πόλεμο και που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη παραμένει μια από τις πιο σοβαρές στον κόσμο και η κλιμάκωση απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση των ευάλωτων αμάχων και θα παρεμποδίσει τη δυνατότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες», τόνισαν 26 ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μεταξύ των οποίων η CARE, η Save the Children και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης κάλεσαν «όλους τους παράγοντες να θέσουν ως προτεραιότητα τις διπλωματικές οδούς έναντι των στρατιωτικών επιλογών για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την προστασία των προσπαθειών για ειρήνη».

Χτες, οι ΗΠΑ επανέφεραν τους Χούθι στη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας, επιβάλλοντας «στοχευμένες» οικονομικές κυρώσεις, με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ ότι οι κυρώσεις θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις για τα δύο τρίτα των 32.000.000 Υεμενιτών που ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες φονικές εισβολές και συλλήψεις

Από τη χθεσινή πολύνεκρη εισβολή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ

Copyright 2024 The Associated

Από τη χθεσινή πολύνεκρη εισβολή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ
Σε νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης προχώρησε ο ισραηλινός στρατός προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 Παλαιστινίων από εισβολές σε Τουλκαρέμ και Ναμπλούς, τον τραυματισμό πολλών άλλων και δεκάδες συλλήψεις.

Χτες, από τις 4.30 τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε από τη νότια, βόρεια και δυτική είσοδο της πόλης Τουλκαρέμ βάλλοντας εν ψυχρώ κατά σπιτιών αμάχων. Με τη χρήση drone χτυπήθηκε μία ομάδα νέων με αποτέλεσμα το θάνατο έξι νεαρών Παλαιστινίων, ηλικίας από 18 ως 36 ετών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, μεταξύ των οποίων και ένας έφηβος 13 ετών. Στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης καταστράφηκαν υποδομές και δρόμοι.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χτες το πρωί όταν πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Ισμπέτ αλ Τζαράντ, κοντά στην Τουλκαρέμ.

Παράλληλα ακολούθησε επιδρομή ευρείας κλίμακας στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ναμπλούς προκαλώντας τη δολοφονία άλλων 3 Παλαιστινίων. Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν σε περίπου 400 σπίτια και μερικές δεκάδες επιχειρήσεις και ισχυρίστηκαν πως εξάλειψαν «τρομοκρατικό πυρήνα» με «αεροπορικό πλήγμα ακριβείας».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Ραφίντια στη Ναμπλούς αφού οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν όχημα κοντά στον καταυλισμό της Μπαλάτα.

Στο φόντο αυτών των επιθέσεων, ορδή Εβραίων εποίκων επιτέθηκε θρασύδειλα σε έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Αϊναμπούς (νότια της Ναμπλούς) προκαλώντας του αρκετά τραύματα, με αποτέλεσμα ο έφηβος να πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Επίσης, έποικοι με τη στήριξη του στρατού εισέβαλαν σε σχολείο της πόλης Αραμπ αλ Μαλιχάτ (βορειοδυτικά της Ιεριχούς) και προκάλεσεαν υλικές ζημιές στον εξοπλισμό του κτιρίου, ενώ «επιθεώρησαν» τις αστυνομικές ταυτότητες των δασκάλων και τρομοκράτησαν τους μαθητές.

Δεν έλειψαν ούτε χτες οι δεκάδες συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων (ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο γυναίκες). Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ενωσης Κρατουμένων, οι κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει από τις 7 Οκτώβρη στη Δυτική Οχθη τουλάχιστον 6.025 Παλαιστίνιους, υποβάλλοντας πολλούς σε ψυχολογικά, σωματικά βασανιστήρια, ταπεινώσεις και στερήσεις βασικών δικαιωμάτων.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
«Υψηλότερη από ποτέ» η πιθανότητα πολέμου τους επόμενους μήνες

Νέες απειλές κατά του Λιβάνου εκτόξευσε χτες ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα πολέμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ «εντός των προσεχών μηνών» είναι «υψηλότερη από ποτέ».

Μιλώντας σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ στη διάρκεια άσκησης που προσομοίαζε με επίθεση στον Λίβανο, ο Χαλεβί ανέφερε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις εντείνουν την «ετοιμότητα για μάχες στον Λίβανο» και ότι έχουν ήδη διδαχθεί «πολλά μαθήματα από τις μάχες στη Γάζα». Πρόσθεσε δε πως κάποιες από αυτές τις μάχες «είναι σχετικές με αυτές στον Λίβανο» αλλά «θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις» σε επιχειρησιακά σχέδια.

«Θέλουμε να επιτύχουμε έναν πολύ καθαρό στόχο στον Λίβανο, να επιστρέψουν οι κάτοικοι και όλες οι κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε.

Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών Λιβάνου - Ισραήλ επεσήμανε χτες από το Νταβός της Ελβετίας και ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, δηλώνοντας ότι μια «ολομέτωπη σύγκρουση» ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αποτελέσει «ολική καταστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ