Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες φονικές εισβολές και συλλήψεις

Από τη χθεσινή πολύνεκρη εισβολή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ

Copyright 2024 The Associated

Από τη χθεσινή πολύνεκρη εισβολή του κατοχικού στρατού στην Τουλκαρέμ
Σε νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης προχώρησε ο ισραηλινός στρατός προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 Παλαιστινίων από εισβολές σε Τουλκαρέμ και Ναμπλούς, τον τραυματισμό πολλών άλλων και δεκάδες συλλήψεις.

Χτες, από τις 4.30 τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε από τη νότια, βόρεια και δυτική είσοδο της πόλης Τουλκαρέμ βάλλοντας εν ψυχρώ κατά σπιτιών αμάχων. Με τη χρήση drone χτυπήθηκε μία ομάδα νέων με αποτέλεσμα το θάνατο έξι νεαρών Παλαιστινίων, ηλικίας από 18 ως 36 ετών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, μεταξύ των οποίων και ένας έφηβος 13 ετών. Στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης καταστράφηκαν υποδομές και δρόμοι.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χτες το πρωί όταν πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Ισμπέτ αλ Τζαράντ, κοντά στην Τουλκαρέμ.

Παράλληλα ακολούθησε επιδρομή ευρείας κλίμακας στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ναμπλούς προκαλώντας τη δολοφονία άλλων 3 Παλαιστινίων. Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν σε περίπου 400 σπίτια και μερικές δεκάδες επιχειρήσεις και ισχυρίστηκαν πως εξάλειψαν «τρομοκρατικό πυρήνα» με «αεροπορικό πλήγμα ακριβείας».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Ραφίντια στη Ναμπλούς αφού οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν όχημα κοντά στον καταυλισμό της Μπαλάτα.

Στο φόντο αυτών των επιθέσεων, ορδή Εβραίων εποίκων επιτέθηκε θρασύδειλα σε έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Αϊναμπούς (νότια της Ναμπλούς) προκαλώντας του αρκετά τραύματα, με αποτέλεσμα ο έφηβος να πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Επίσης, έποικοι με τη στήριξη του στρατού εισέβαλαν σε σχολείο της πόλης Αραμπ αλ Μαλιχάτ (βορειοδυτικά της Ιεριχούς) και προκάλεσεαν υλικές ζημιές στον εξοπλισμό του κτιρίου, ενώ «επιθεώρησαν» τις αστυνομικές ταυτότητες των δασκάλων και τρομοκράτησαν τους μαθητές.

Δεν έλειψαν ούτε χτες οι δεκάδες συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων (ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο γυναίκες). Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ενωσης Κρατουμένων, οι κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει από τις 7 Οκτώβρη στη Δυτική Οχθη τουλάχιστον 6.025 Παλαιστίνιους, υποβάλλοντας πολλούς σε ψυχολογικά, σωματικά βασανιστήρια, ταπεινώσεις και στερήσεις βασικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ