ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές!»

Σήμερα τα νέα μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων | Συνεχίζονται καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας | Δυναμώνει η συντονισμένη δράση περισσότερων από 150 φοιτητικών συλλόγων

RIZOSPASTIS

Με ξεκάθαρο μήνυμα «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια στέλνουν σήμερα από πολλές πόλεις πανεκπαιδευτική απάντηση στα σχέδια για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, ενάντια στην πολύπλευρη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα μορφωτικά δικαιώματα.

Με νέα συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα και σε πολλές ακόμα πόλεις, προβάλλουν τις πραγματικές ανάγκες απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, ενώνουν τις διεκδικήσεις τους απαιτώντας: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές, κάλυψη όλων των αναγκών, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές «στον ύπνο», τις απειλές και τις προσπάθειες τρομοκράτησης, την επιστράτευση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στις συνελεύσεις, για δεύτερη βδομάδα οι φοιτητές μέσα από τις μαζικές διαδικασίες τους προχωρούν σε καταλήψεις και συμμετοχή στα σημερινά νέα συλλαλητήρια, με όλο και περισσότερους να μπαίνουν στον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια.

Οι φοιτητές συνεχίζουν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνει η συντονισμένη πανελλαδική δράση πάνω από 150 φοιτητικών συλλόγων. Παράλληλα, σε όλες τις ΓΣ καταγγέλθηκε η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΕΜΠ τη Δευτέρα, που απωθήθηκαν από τους φοιτητές.

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συντονισμός φοιτητικών συλλόγων στις 13.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων προγραμματίζεται για σήμερα στο Πολυτεχνείο.

Στο πλευρό τους δηλώνουν από την πρώτη στιγμή οι μαθητές, για να μη γίνει νόμος η αδικία τού να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα χωρίς εξετάσεις, με ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς στις σπουδές για τους υπόλοιπους. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ διαδηλώνουν και ενάντια στις αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Για ακόμα μια φορά, στο πλευρό τους είναι Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων που έχουν απευθύνει κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής των γονιών, δηλώνοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και καλούν στο συλλαλητήριο όπως και πολλά εκπαιδευτικά σωματεία. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας στις 11.00 - 14.00 και η ΔΟΕ τις ίδιες ώρες και επιπλέον στάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου.

Στα Προπύλαια δίνουν αγωνιστικό ραντεβού και οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών. Ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου δηλώνει «μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μαζί με τους σπουδαστές και σπουδάστριες στις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που υποβαθμίζονται πλήρως οι σπουδές τους!». Ο Σύλλογος Σπουδαστών/-τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε ομόφωνα αποχή από τα μαθήματα, για να συμμετάσχει δηλώνοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές/-τριες, τους υπόλοιπους σπουδαστές/-τριες στις σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά της ισοπέδωσης της αξίας των πτυχίων τους».

H Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. «Συνεχίζουμε τον αγώνα στο πλευρό των παιδιών μας, των φοιτητών και των μαθητών, που παλεύουν ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, διεκδικώντας πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», τονίζει.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα πλήξει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, και στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους, εκφράζουν οι διδάσκοντες του ΑΠΘ μέσα από απόφαση που έλαβαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους (ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ) που πραγματοποίησαν χτες.

Διεκδικούν: Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ. Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης - στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών. Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών, ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό. Καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.

Οι διδάσκοντες του ΑΠΘ αποφάσισαν συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και 6ωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) τις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων. Επίσης, την προκήρυξη 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ακόμα, ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ όρισε νέα έκτακτη ΓΣ στις 31/1, με παράλληλη στάση εργασίας και καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τέλος, δηλώνει ότι στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και ξεκαθαρίζει ότι η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται, και αυτό θα διεκδικήσει από τις πρυτανικές αρχές.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 12.00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12.00, Καμάρα

Πάτρα, 11.30, πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 11.00, κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 12.00, Δημαρχείο

Αρτα, 11.00, πλατεία Κιλκίς

Βόλος, 12.00, Θόλος

Γιάννενα, 12.00, Περιφέρεια

Δράμα, 11.00, πλατεία Δράμας

Ζάκυνθος, 12.30, πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηράκλειο, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12.00, πλατεία Ευδήλου και πλατεία Χριστού στις Ράχες

Καβάλα, 12.00, κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 12.00, πλατεία Δημαρχείου

Καρδίτσα, 12.00, κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 12.00, Ψυχιατρείο

Κεφαλονιά, 11.30, κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κοζάνη, 12.00, κεντρική πλατεία (Ρολόι)

Κομοτηνή, 12.00, κεντρική πλατεία

Λαμία, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 12.30, κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 12.00, πλατεία Σαπφούς

Ναύπλιο, 13.00, πλατεία Δημαρχείου

Ξάνθη, 12.00 κεντρική πλατεία

Πύργος, 10.30, κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 12.00, δημαρχείο

Ρόδος, 12.00, καμάρες Πανεπιστημίου Αιγαίου και Καπνοβιομηχανία

Σάμος, 12.00, Φοιτητική Λέσχη στο Καρλόβασι και πλατεία στο Βαθύ

Σέρρες, 13.00, πρώην Νομαρχία

Σπάρτη, 12.00, κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 13.00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 12.00, κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 12.00, πλατεία Μόδη

Χανιά, 13.00, πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 12.00, Πανεπιστήμιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ