ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Σε κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού

Με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη και πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι

Αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έστειλαν και στην Πάτρα φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και λαϊκός κόσμος με τη μαζική συγκέντρωση και συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες το πρωί.

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών από φοιτητικούς συλλόγους, ενώ στα σχολεία επικρατούσε αγωνιστικός αναβρασμός, με περίπου 20 γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ να τελούν υπό κατάληψη.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Μαρμούτα, που χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι το θέμα της Παιδείας αφορά συνολικά την εργατική τάξη, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών της.

Επίσης, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του λαού της πόλης. Το «παρών» έδωσαν, επιπλέον, η Ενωση Γονέων, το Λαϊκό Φροντιστήριο του δήμου Πατρέων και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», τόνισαν φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ μαθητές απαίτησαν: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, να είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία».


«Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», φώναξαν δυνατά οι συγκεντρωμένοι. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Δανάη Βούλγαρη, εκ μέρους του ΦΣ Θεατρικών Σπουδών, η Λυδία Καστανά από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η Μελίνα Αθανασοπούλου από το 15μελές του 17ου Γυμνασίου και ο Σπύρος Νεράιδας από τη Σχολή Μηχανικών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Ελένη Δεβελέκου, αντιπρόεδρος του ΦΣ Ιατρικής. Ακολούθησε δυναμική και με παλμό πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη μαζική συνεδρίαση του συντονιστικού των φοιτητικών συλλόγων που ακολούθησε, αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη (11.30 π.μ. πλατεία Γεωργίου), αλλά και με δράσεις εντός (με συνελεύσεις, ενημερώσεις στις σχολές κ.ά.) και εκτός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο για την Παρασκευή 26 Γενάρη.


Μαζικά συλλαλητήρια σε πολλές ακόμα πόλεις

Απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς ένωσαν τις φωνές τους

Στο Αγρίνιο
Στο Αγρίνιο
Με αποφασιστικότητα, μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικές διαθέσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις και πορείες σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Στη Λάρισα, στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με τα πανό τους 8 από τους 9 φοιτητικούς συλλόγους, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, δεκάδες μαθητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του «Γαιόπολις» και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων.

Στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΤΔΕ, Γλωσσικών Σπουδών και ΙΑΚΑ πραγματοποίησαν το πρωί κατάληψη στο κτίριο του Θόλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Γεωπονίας, ΠΔΜΒ, Χωροταξίας και Πολιτικών Μηχανικών.

Στα Τρίκαλα, έγινε συγκέντρωση από φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και της Διατροφολογίας, όπου συμμετείχαν επίσης μαθητές και καθηγητές.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν οι σύλλογοι της Κτηνιατρικής και του ΔΕΞΥΣ, δεκάδες μαθητές και εκπρόσωποι από την τοπική ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων.

Στα Γιάννενα

Με πάθος και έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, μαθητές και φοιτητές στα Γιάννενα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ενωση Γονέων Ιωαννίνων και εκπαιδευτικοί, ενώ από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων παρευρέθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Εξαρχος και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Επιπλέον, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, ΜΕΥ και ΒΕΤ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την αύξηση στις τιμές του εισιτηρίου.

Τελευταίος αγωνιστικός σταθμός της κινητοποίησης ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα εξ αναβολής συνεδρίαση. Η παρουσία εκατοντάδων φοιτητών έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου προκάλεσε τον πανικό της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που επιστράτευσε δυνάμεις της ΟΠΚΕ ενάντια σε εκλεγμένα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που επιδίωξαν να εισέλθουν στον χώρο του κτιρίου. Μάλιστα οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ επιτέθηκαν στους φοιτητές αντιμετωπίζοντάς τους ως εγκληματίες. Αντιμέτωπος με τους προπηλακισμούς των δυνάμεων της ΟΠΚΕ ήρθε και ο Ν. Εξαρχος, που κατήγγειλε την αναίτια επίθεση. Με εντολή της περιφερειακής αρχής το κτίριο της Περιφέρειας κλειδώθηκε, εμποδίζοντας ακόμη και την προσέλευση των περιφερειακών συμβούλων στη συνεδρίαση. Λίγο αργότερα αντιπροσωπεία των φοιτητών που είχε ήδη εισέλθει στο κτίριο πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής.

Στην Κρήτη

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο
Στα Χανιά φοιτητές, μαθητές, γονείς και καθηγητές έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο των Χανίων. Τη στήριξή τους στους φοιτητές έδειξαν και οι γονείς, καθώς στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχε και η Ενωση Γονέων Χανίων, τονίζοντας πως ούτε τα ιδιωτικά νοσοκομεία βοήθησαν την Υγεία, αλλά ούτε και τα ιδιωτικά σχολεία αναβάθμισαν την Εκπαίδευση. Παράλληλα, περνούν μήνυμα για τη μη κατάργηση υπάρχοντος Λυκείου της πόλης και τη μετατροπή του σε Πειραματικό.

Στο Ηράκλειο μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων όλες τις προηγούμενες μέρες, εκατοντάδες φοιτητές κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα σύλλογοι μελών ΔΕΠ, δάσκαλοι από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και καθηγητές από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η παρουσία μαθητών από πολλά σχολεία του Ηρακλείου, τα οποία από το πρωί βρίσκονταν υπό κατάληψη. Μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Ρέθυμνο δεκάδες φοιτητές έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στο δημαρχείο της πόλης, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ακόμα μαθητές και καθηγητές.

Σε άλλες πόλεις

Γιάννενα
Γιάννενα
Σε κατάληψη των σχολών τους και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας προχώρησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη. Παράλληλα, στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μαζικής διαμαρτυρίας στον κοσμήτορα της Σχολής, σήμερα με αιχμή το ζήτημα της σίτισης, καθώς και νέα κινητοποίηση την Τρίτη 23 Γενάρη.

Στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους. Συμμετείχαν ύστερα από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι φοιτητές του Τμήματος ΔΕΑΠΤ του Πανεπιστημίου Πατρών, επίσης μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Με κεντρικό σύνθημα «μην υποτιμάτε την Παιδεία, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στις εξετάσεις σε όλο το Λύκειο», μαθητές του 6ου ΓΕΛ, αλλά και άλλων λυκείων έδωσαν τον δικό τους τόνο. Από το πρωί, εξάλλου, τα περισσότερα λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης και ενάντια στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο.

Στην Ηλεία, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προχώρησαν χτες σε καταλήψεις των σχολείων τους, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαιτώντας να μην μετατραπούν τα σχολεία τους σε «εξεταστικά κέντρα» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη Ζάκυνθο, μαχητικό ήταν το μαθητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίου Μάρκου το πρωί, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και η ΕΛΜΕ, που είχε εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον ίδιο χώρο το μεσημέρι.

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε μαζική μαθητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, στις οποίες συμμετείχε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Ακολούθησε μαχητική πορεία με συνθήματα, στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκαν στην Αρτα και την Κέρκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ