ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στόχος του Ισραήλ η διαιώνιση της κατοχής σε όλη την Παλαιστίνη

Οποιαδήποτε «διευθέτηση» θα πρέπει να περιλαμβάνει «ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη», δηλώνει ο Νετανιάχου

Copyright 2023 The Associated

Τον στόχο του Ισραήλ για διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης επιβεβαίωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, όπως και τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για πολύμηνη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πατώντας στην πολύμορφη στήριξη που παρέχουν στο κράτος - δολοφόνο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ανεξάρτητα από τις θολές αναφορές, που επαναλαμβάνουν προσχηματικά, σε κάποιο «μονοπάτι» για μια «λύση δύο κρατών».

«Η επόμενη μέρα μετά τον Νετανιάχου σημαίνει παλαιστινιακό κράτος», είπε χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια των ΗΠΑ σχετικά με την «επόμενη μέρα» και παραπέμποντας ουσιαστικά στις εξελισσόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις και διεργασίες στο Ισραήλ γύρω και από το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο Νετανιάχου εμφάνισε τον εαυτό του ως τον αποτελεσματικότερο εγγυητή της αποτροπής ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους. «Επί 30 χρόνια ήμουν συνεπής, λέγοντας ένα απλό πράγμα: Αυτή η σύγκρουση δεν είναι για την έλλειψη κράτους, αλλά για την ύπαρξή του», ανέφερε.

«Τεκμηριώνοντας» τη διαιώνιση και παραπέρα σκλήρυνση της κατοχής, πρόσθεσε: «Από όποιο έδαφος κι αν αποσυρόμαστε εισπράττουμε τρομοκρατία σε βάρος μας. Συνέβη στον νότιο Λίβανο, συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας, συνέβη στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. κατεχόμενη Δυτική Οχθη) όταν το κάναμε αυτό».

Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε «διευθέτηση σε ένα ορατό μέλλον» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει «ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

«Αυτός ο όρος έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της κυριαρχίας, αλλά τι να κάνεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας οποιοδήποτε κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.

Σε άλλο σημείο ο Νετανιάχου είπε ότι εμπόδισε «μια προσπάθεια να μας επιβληθεί μια πραγματικότητα που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να διευρύνει τον κύκλο της ειρήνης με νέες αραβικές χώρες (...) μαζί με τους Αμερικανούς φίλους μας».

Αναφορικά με την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας».

Την ίδια ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιούσε ένα ακόμα πολεμικό διάγγελμα, εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν την αστυνομοκρατία και τις κυβερνητικές απαγορεύσεις με αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Αραβική διπλωματική κινητικότητα

Πρόσφατο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC ανέφερε ότι το Ισραήλ απέρριψε αμερικανικό σχέδιο για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα την «επιστροφή στο μονοπάτι για παλαιστινιακό κράτος», και ότι παρ' όλα αυτά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να προσπαθεί να συνεργαστεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό...

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο ενός «μονοπατιού» για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times» χώρες της Μέσης Ανατολής ετοιμάζουν διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου σχεδίου με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες.

Αραβες αξιωματούχοι φέρεται ότι έχουν συζητήσει τις προτάσεις αυτού του σχεδίου με Αμερικανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους. Αυτές περιλαμβάνουν τον όρο της αναγνώρισης ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ή να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. «Το πραγματικό θέμα είναι ότι πρέπει να δοθεί ελπίδα στους Παλαιστίνιους (σ.σ. για παλαιστινιακό κράτος) και όχι μόνο οικονομικά οφέλη ή αφαίρεση των συμβόλων της κατοχής», ανέφερε Αραβας ανώτερος αξιωματούχος στο ρεπορτάζ των «Financial Times», όπου επισημαίνεται ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει «σε μη αναστρέψιμα βήματα» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα φάση «κανένας Ισραηλινός με σώας τας φρένας δεν σκέφτεται την ειρηνευτική διαδικασία». Ισχυρίστηκε δε ότι πλέον το Ισραήλ «έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ειρηνευτική διαδικασία, γιατί βλέπει πως ο τρόμος δοξάζεται από τους γείτονές του»...

Τις προηγούμενες βδομάδες ο Χέρτζογκ είχε δηλώσει ότι αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «λύση δύο κρατών».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, στο πλαίσιο της στήριξής τους στο Ισραήλ και παράλληλα για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, επιλέγουν να επαναλαμβάνουν ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτύχει γνήσια ασφάλεια χωρίς μονοπάτι για ένα παλαιστινιακό κράτος», όπως έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, την Τετάρτη στο Νταβός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης και στην ενότητα στη Μέση Ανατολή, «απομονώνοντας» τον βασικό αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν.

Ολη η Γάζα στόχος των ισραηλινών επιθέσεων

Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Την 104η μέρα του πολέμου ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε περαιτέρω τα φονικά πλήγματα στη νότια Γάζα, ιδιαίτερα στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 24.448 και οι τραυματίες τους 61.000.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, συνεχίστηκαν οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολύ κοντά στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της Χαν Γιούνις και γίνεται λόγος για «την πιο δύσκολη και πιο έντονη νύχτα» ισραηλινών βομβαρδισμών στην πόλη από την αρχή του πολέμου.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 81 Παλαιστινίων στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης, με εκτοπισμένους αμάχους να λένε οργισμένοι σε δημοσιογράφους ότι οι Ισραηλινοί τούς έλεγαν να πάνε στο νότο για περισσότερη ασφάλεια «αλλά τελικά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα - όλα γίνονται στόχοι...».

Στο πλαίσιο των χτεσινών ισραηλινών επιθέσεων δολοφονήθηκε και ο Ουαΐλ Αμπού Φουνούνα, διευθυντής του παλαιστινιακού σταθμού «Al Quds» στη Γάζα, ο οποίος έγινε έτσι ο 119ος δημοσιογράφος - θύμα του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, χτες ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τα βασικά κτίρια του Πανεπιστημίου «Al-Israa» στη νότια Γάζα, περιλαμβανομένου του κτιρίου που φιλοξενούσε εκθέματα ενός «Εθνικού Μουσείου». Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, πριν καταστρέψουν τα κτίρια του πανεπιστημίου, λεηλάτησαν και έκλεψαν ό,τι μπόρεσαν, ανέφερε το πρακτορείο.

Επίσης κατέστρεψαν το μοναδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιοχής, που βρισκόταν στο κτιριακό συγκρότημα του «Al-Israa».

Συγχρόνως συνεχίστηκαν οι κινήσεις για την αποστολή φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς, καθώς και στους αμάχους της Γάζας, στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Μετά από κόντρες και καθυστερήσεις των Ισραηλινών, τα 5 φορτηγά με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια «εισήλθαν στη Γάζα», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάζεντ Αλ Ανχάρι, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν τα φάρμακα παραδόθηκαν στους ομήρους.

350.000 κτίρια και κατοικίες έχουν καταστραφεί

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Ταμείου Επενδύσεων, Μ. Μουσταφά, εκτίμησε ότι το κόστος ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά πλέον τα 15 δισ. δολάρια. Τόνισε δε πως έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 350.000 σπίτια και διαμερίσματα.

Νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρουν ότι έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα. Από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστραφεί 135 κτίρια της UNRWA και έχουν δολοφονηθεί 150 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Οι δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους έναν σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λένε κάτοικοι της κεντρικής Γάζας, με φόντο ολόκληρα βουνά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες και ισοπεδωμένες συνοικίες.

Σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις σε φάρμακα, καθαρό νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ο στρατός συνεχίζει να σαμποτάρει τις τηλεπικοινωνίες, αφήνοντας μέχρι χτες - εδώ και 6 μέρες - χωρίς ίντερνετ και τηλεφωνικές επικοινωνίες τούς κατοίκους της Γάζας.

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα και στη Δυτική Οχθη

Το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν επίσης οι τρομοκρατικές φονικές εισβολές του ισραηλινού στρατού κατοχής στη Δυτική Οχθη, με την αιματηρή επίθεση στην πόλη Τουλκαρέμ να εντείνεται για δεύτερη μέρα.

Χτες οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν τον 28χρονο Παλαιστίνιο Μοχάμαντ Φαϊσάλ Νταουάς στην Τουλκαρέμ, με πυρά ελεύθερου σκοπευτή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς. Της εκτέλεσης του 28χρονου είχαν προηγηθεί στην ίδια πόλη οι δολοφονίες άλλων 9 νεαρών Παλαιστινίων από το βράδυ της Τετάρτης.

Στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν τουλάχιστον ένα σπίτι, αφού ανάγκασαν τους ενοίκους να το εγκαταλείψουν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Κατά την ανατίναξη υπέστησαν σοβαρές ζημιές και παρακείμενα σπίτια.

Παράλληλα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού συνέχισαν την καταστροφή δρόμων, υποδομών ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν τον πληθυσμό να ξεριζωθεί.

Επιπλέον, συνέλαβαν εκατοντάδες νεαρούς, ακόμα και 16 ετών, και τους έβαλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για «ανάκριση», όπου συχνά έχουν καταγγελθεί ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων.

Μάχες αναφέρθηκαν και στα περίχωρα της Ναμπλούς.


ΜΗΤΕΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
Καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό ότι δηλητηρίασε τον γιο της με αέριο σε τούνελ

Μετά την πρόσφατη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, την ώρα που αυτοί ζητούσαν βοήθεια στα εβραϊκά, άλλη μια αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι από τη σφαγή που διεξάγει ο κατοχικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας δεν γλιτώνουν ούτε οι Ισραηλινοί όμηροι και αιχμάλωτοι στρατιώτες που κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η Μάγια Σέρμαν, μητέρα του Ισραηλινού στρατιώτη Ρον Σέρμαν που κρατούνταν αιχμάλωτος στη Γάζα, καταγγέλλει ότι ο γιος της δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό όταν αυτός έριξε θανατηφόρα αέρια σε τούνελ.

Ο Ρον Σέρμαν και ο επίσης Ισραηλινός στρατιώτης Νικ Μπέισερ βρέθηκαν νεκροί από τον ισραηλινό στρατό τον Δεκέμβρη, μέσα σε σήραγγα του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας.

Ο κατοχικός στρατός είχε πραγματοποιήσει επιχείρηση εναντίον παλαιστινιακών τούνελ στο ίδιο μέρος τις προηγούμενες μέρες και δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την παρουσία των δύο Ισραηλινών αιχμαλώτων εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός, μετά τη διενέργεια αυτοψίας, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου» των δύο στρατιωτών και πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ασφυξίας ή δηλητηρίασης.

Η Μάγια Σέρμαν κατήγγειλε τον στρατό πως κατά λάθος σκότωσε τον γιο της, επειδή γέμισαν τη σήραγγα με δηλητηριώδες αέριο. «Τα αποτελέσματα της έρευνας: Ο Ρον πράγματι δολοφονήθηκε. Οχι από τη Χαμάς. Κοιτάξτε περισσότερο προς τη μεριά του Αουσβιτς και τα λουτρά θανάτου, αλλά δίχως τους ναζί και δίχως τη Χαμάς, για να βρείτε την αιτία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «βρήκαν επίσης ότι είχε πολλά θρυμματισμένα δάχτυλα, προφανώς λόγω των απεγνωσμένων προσπαθειών του να βγει από τον τάφο με δηλητήριο στον οποίο τον έθαψε ο IDF (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) όταν προσπάθησε να αναπνεύσει αέρα, αλλά ανέπνευσε μόνο δηλητήριο του IDF».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ