ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Αυξάνονται συνεχώς οι εστίες που απειλούν με γενική ανάφλεξη

Το Πακιστάν απάντησε στα προχτεσινά ιρανικά πλήγματα εξαπολύοντας αντίστοιχη επίθεση σε ιρανικό έδαφος

Από την μεθοριακή περιοχή του Ιράν που δέχθηκε την στρατιωτική απάντηση του Πακιστάν
Από την μεθοριακή περιοχή του Ιράν που δέχθηκε την στρατιωτική απάντηση του Πακιστάν
Οι συνεχιζόμενες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται με την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων», προκαλούν εξελίξεις τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, λειτουργώντας ως πυροκροτητής σε μια σειρά αλληλοσυνδεόμενα μέτωπα και ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστικά, η ευρεία ζώνη πιθανής γενικής ανάφλεξης εκτείνεται πλέον από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και από κει στα τεταμένα σύνορα Ιράν - Πακιστάν, που θυμίζουν αυτήν τη βδομάδα «μπαρουταποθήκη» γύρω από τη στρατηγικής σημασίας και γεμάτη ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο επαρχία του Μπαλουχιστάν.

Απαντώντας στις επιθέσεις που εξαπέλυσε την Τρίτη το βράδυ το Ιράν εναντίον αυτονομιστικών οργανώσεων εντός του πακιστανικού εδάφους, το Πακιστάν προχώρησε χθες σε αεροπορικές επιθέσεις στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν Σιστάν - Μπαλουχιστάν, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 αμάχων, μεταξύ τους και 4 παιδιών.

«Οι δυνάμεις μας διεξήγαγαν πλήγματα με στόχο μαχητές Βελούχους εντός του Ιράν», διευκρίνισε Πακιστανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ, διευκρινίζοντας πως «οι μαχητές που μπήκαν στο στόχαστρο ανήκουν στο BLF», αναφερόμενος στο «Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων», που επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας Μπαλουχιστάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ν. Καναανί, καταδίκασε έντονα τα πλήγματα, προσθέτοντας ότι ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Πακιστάν στην Τεχεράνη κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Το βράδυ της Τρίτης το Ιράν είχε επιβεβαιώσει ότι προχώρησε σε πυραυλικές «επιθέσεις ακριβείας» εναντίον «θέσεων τρομοκρατών» της οργάνωσης «Τζαΐς Αλ Αντλ» («Στρατός Δικαιοσύνης») στο έδαφος του Πακιστάν, με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας από τζιχαντιστές στις 3 Γενάρη στο Κερμάν.

Χτες το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε με τη σειρά του τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Ιράν, κάνοντας λόγο για «σειρά καλά συντονισμένων επιχειρήσεων σε στρατιωτικούς στόχους ακριβείας», υπό το φως «αξιόπιστων πληροφοριών για μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική δραστηριότητα». Κατέγραψε την «αποφασιστικότητά» του να προστατεύσει και να υπερασπιστεί «τα εθνικά συμφέροντα εναντίον κάθε απειλής».

Επιπλέον, ο πακιστανικός στρατός ανέφερε ότι έκανε σειρά επιθέσεων με χρήση killer drones και πυραύλων ακριβείας αέρος - εδάφους ειδικού τύπου. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι διατηρεί «εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συναγερμού» και ότι οποιαδήποτε άλλη «ατυχής περιπέτεια» από την ιρανική πλευρά «θα αντιμετωπιστεί δυναμικά».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σχολιάζοντας χτες το βράδυ τις εξελίξεις μεταξύ Ιράν και Πακιστάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν κλιμάκωση» στη νότια και στην κεντρική Ασία. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη και να συμβάλουν στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά σκάφη που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανέφερε ότι η χώρα της - που διατηρεί προνομιακές σχέσεις και με το Πακιστάν και με το Ιράν - είναι διατεθειμένη «να διαδραματίσει ρόλο» για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για το «σπιράλ βίας στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», με αφορμή τις ιρανο-πακιστανικές συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι αυτές παραβιάζουν τα δικαιώματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και ότι «μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν, που χτες είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του σε Ιράν και Πακιστάν, εκτίμησε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή αυτήν την περίοδο.

Η στρατηγική σημασία του Μπαλουχιστάν

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιρανο-πακιστανικές εχθροπραξίες επικεντρώνονται στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, μια σημαντική τοποθεσία - μέρος του στρατηγικού παζλ του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν (CPEC), που αποτελεί τμήμα της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε αεροδρόμιο και λιμάνι στη νότια πακιστανική όλη Γκουαντάρ, αυξάνοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για την κινεζική παρουσία σε θέση στρατηγικής σημασίας.

Και δεν είναι μόνο η γεωγραφική θέση του Μπαλουχιστάν που προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων δυνάμεων, αλλά και ο σημαντικός - πλην ανεκμετάλλευτος - ορυκτός του πλούτος.

Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία «Barrick Gold» κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η «Barrick» θεωρεί ότι το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο, ενώ στην περιοχή υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

Το υπέδαφος του Μπαλουχιστάν διαθέτει δε κι άλλο πλούτο, καθώς έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων κοιτάσματα γαιάνθρακα, χρωμίτη, σιδερομεταλλεύματα, μάρμαρο, χαλαζίας, ασβεστόλιθος και θειάφι.

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, για τέταρτη φορά, από την αρχή τρέχοντος μηνός σε επίθεση κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Είχε προηγηθεί πυραυλική επίθεση των Χούθι στο αμερικανικό σκάφος «Genco Picardy» που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο δίχως να προκληθούν τραυματισμοί σε μέλη του πληρώματος, ενώ το σκάφος έπλεε στον Κόλπο του Αντεν.

Στα προβλήματα που αντιμετώπισε το πλήρωμα του σκάφους «Genco Picardy» ανταποκρίθηκε το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, λαμβάνοντας το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο στον Κόλπο του Αντεν. Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως παρείχαν βοήθεια και πως το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επαφές και τη συνεργασία τους με εταίρους τους στην περιοχή ώστε να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις.

Το ίδιο είπε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη θα συνεχιστούν όσο οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

Το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι στην ΕΕ ξεκαθάρισαν πως αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θα χαρακτηρίσουν τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση, αφενός επειδή τους επιβάλλονται ήδη κυρώσεις και αφετέρου επειδή ο χαρακτηρισμός αυτός είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ιορδανική επιδρομή στη Συρία

Την περίοδο επικίνδυνης αύξησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή, η Ιορδανία προχώρησε χτες σε μία νέα αεροπορική επιδρομή σε μεθοριακή περιοχή της νότιας Συρίας από όπου περνούν κυκλώματα λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων. Η επίθεση της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας είχε ως αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Πέμπτης το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Ο στρατός της Ιορδανίας έχει εντείνει τις τελευταίες βδομάδες μια εκστρατεία εναντίον εμπόρων ναρκωτικών έπειτα από συγκρούσεις τον περασμένο μήνα με δεκάδες άτομα ύποπτα για σχέσεις με φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, τα οποία μετέφεραν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μέσω των συνόρων με τη Συρία, μαζί με όπλα και εκρηκτικά.

Ιράκ: Νέα έκκληση του πρωθυπουργού να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ

Στο φόντο της επικίνδυνα τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και στο φόντο των εντεινόμενων επιθέσεων σιιτικών πολιτοφυλακών κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, που αυξάνονται μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, επανέλαβε την έκκληση προς τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το ιρακινό έδαφος.

Ο Σουντάνι εκτίμησε πως πλέον ο τερματισμός της αποστολής των ξένων στρατευμάτων αποτελεί «αναγκαιότητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του Ιράκ.

Νέες εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου

Οι επιθέσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίστηκαν και χτες στο φόντο των προχτεσινών ισραηλινών στρατιωτικών γυμνασίων προσομοίωσης μιας γενικής επίθεσης στον Λίβανο.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν αεροπορικές επιδρομές σε σπίτι στο χωριό Κουκάμπα της περιοχής Χασμπάγια του νότιου Λιβάνου, ενώ δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού έβαλαν κατά περιοχών των λιβανέζικων μεθοριακών πόλεων Ραμπ Τλατίν, αλ Ταίμπ, Ονταισίχ, κ.ά.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πάνω από 20 πυραύλους και ρουκέτες στην περιοχή Μπερκάτ Ρισά και σε άλλες θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο σε επιχειρήσεις για τη «ναυτική ασφάλεια»

Την αποφασιστικότητα με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις αναβαθμιζόμενες «επιχειρήσεις για την ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε η νέα παράταση στην αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσιες ζώνες, όπως στη γενικότερη περιοχή που περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τα ανατολικά παράλια της Αφρικής κ.λπ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Βουλή ενέκρινε Προεδρικό Διάταγμα για νέα παράταση (από 10/2) της συμμετοχής τουρκικών πλοίων σε αποστολές στον Κόλπο του Αντεν, στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, στην Αραβική Θάλασσα και σε παρακείμενες περιοχές, ως μέρος των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για την καταπολέμηση της ναυτικής ληστείας και της ένοπλης ληστείας».

Η τουρκική Βουλή εγκρίνει σχετικές επιχειρήσεις από το 2009, ενώ η νέα παράταση είναι η 15η, με στόχο την «ασφάλεια εμπορικών πλοίων υπό τουρκική σημαία και τουρκικών συνδεδεμένων εμπορικών πλοίων».

Το Διάταγμα σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τη διοίκηση μιας δύναμης υπό τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF), μια πολυεθνική ναυτιλιακή «συνεργασία» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, 6 φορές μεταξύ 2009 και 2020, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 24 Ιούλη φέτος.

Θυμίζουμε ότι στο όνομα της «ασφάλειας» η Τουρκία προχώρησε στις αρχές της βδομάδας σε νέα αεροπορικά «αντιτρομοκρατικά πλήγματα» σε Ιράκ - Συρία, εξουδετερώνοντας δεκάδες στόχους του ΡΚΚ.

Η - κυρίως κουρδική - οργάνωση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατήγγειλε ότι η Τουρκία βομβαρδίζει σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας (π.χ. σιταποθήκες και μονάδες παραγωγής ενέργειας) σε περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία. «Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια» οι κάτοικοι «δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε πόσιμο νερό», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι SDF.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ