Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο σε επιχειρήσεις για τη «ναυτική ασφάλεια»

Την αποφασιστικότητα με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις αναβαθμιζόμενες «επιχειρήσεις για την ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε η νέα παράταση στην αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσιες ζώνες, όπως στη γενικότερη περιοχή που περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τα ανατολικά παράλια της Αφρικής κ.λπ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Βουλή ενέκρινε Προεδρικό Διάταγμα για νέα παράταση (από 10/2) της συμμετοχής τουρκικών πλοίων σε αποστολές στον Κόλπο του Αντεν, στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, στην Αραβική Θάλασσα και σε παρακείμενες περιοχές, ως μέρος των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για την καταπολέμηση της ναυτικής ληστείας και της ένοπλης ληστείας».

Η τουρκική Βουλή εγκρίνει σχετικές επιχειρήσεις από το 2009, ενώ η νέα παράταση είναι η 15η, με στόχο την «ασφάλεια εμπορικών πλοίων υπό τουρκική σημαία και τουρκικών συνδεδεμένων εμπορικών πλοίων».

Το Διάταγμα σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τη διοίκηση μιας δύναμης υπό τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF), μια πολυεθνική ναυτιλιακή «συνεργασία» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, 6 φορές μεταξύ 2009 και 2020, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 24 Ιούλη φέτος.

Θυμίζουμε ότι στο όνομα της «ασφάλειας» η Τουρκία προχώρησε στις αρχές της βδομάδας σε νέα αεροπορικά «αντιτρομοκρατικά πλήγματα» σε Ιράκ - Συρία, εξουδετερώνοντας δεκάδες στόχους του ΡΚΚ.

Η - κυρίως κουρδική - οργάνωση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατήγγειλε ότι η Τουρκία βομβαρδίζει σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας (π.χ. σιταποθήκες και μονάδες παραγωγής ενέργειας) σε περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία. «Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια» οι κάτοικοι «δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε πόσιμο νερό», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι SDF.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ