Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εσπασε τα κοντέρ» το ιδιωτικό χρέος

Ολα τα κοντέρ έσπασαν τα «κόκκινα χρέη» που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων, την ώρα που τα ματωμένα πλεονάσματα και η φοροληστεία ξεχειλίζουν τα κρατικά ταμεία, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές σε φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έφτασαν τα 224,2 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

  • Τα 105 δισ. ευρώ ή το 47% είναι προς την ΑΑΔΕ.
  • Τα 61 δισ. ευρώ ή το 27% προς funds.
  • Τα 46 δισ. ευρώ ή το 21% προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Τα 11,7 δισ. ευρώ ή το 5% σε τράπεζες.

Στο ποσό αυτό μάλιστα, που υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας, δεν περιλαμβάνεται το ενήμερο χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, το οποίο ανέρχεται σε 113,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των οφειλών στα 337,4 δισ. ευρώ.

Στο έδαφος αυτό η κυβέρνηση, οι τράπεζες και τα funds εντείνουν τους εκβιασμούς και το κυνηγητό στον λαό για να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι», δρομολογώντας και νέο τσουνάμι πλειστηριασμών, κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και «λεόντειων» συμφωνιών για αποπληρωμή χρεών, την ίδια ώρα που θεωρούν «ανεπίδεκτα είσπραξης» τα τεράστια χρέη και τα «δανεικά κι αγύριστα» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικό εξάλλου για το τελευταίο είναι ότι την ίδια ώρα που το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία (24,3%) αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες που χρωστούν 500 έως 10.000 ευρώ, τα χρέη μιας χούφτας, μόλις 9.198 φορολογούμενων που χρωστάνε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, έχουν εκτοξευτεί στα 81,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμίσει ...τα 100 εκατομμύρια! Το δε πλήθος των εταιρειών που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει φτάσει τις 5.626, με τα χρέη τους να ξεπερνούν τα 56,3 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ