ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

«

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή στη σφαγή»: Συγκέντρωση με το σύνθημα αυτό οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας, καλώντας εργαζόμενους και νεολαία, σωματεία και φορείς να δώσουν μαζικό «παρών». Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα, μια σειρά από συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, εντάσσουν τη συγκέντρωση στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτό το διάστημα.

«Τώρα πρέπει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, να υψωθεί τείχος απέναντι σε όλους αυτούς που εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο», τονίζει το ΠΑΜΕ. Σε μια κρίσιμη περίοδο που η φωτιά του πολέμου απλώνεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή, με τις επιδρομές των ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, καλεί τον λαό «να εκφράσει ακόμα πιο αποφασιστικά την καταδίκη του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του» σημειώνεται στο κάλεσμα και τονίζεται πως «είναι η ώρα της αποφασιστικής αναμέτρησης κόντρα στην πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας!».

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή οργανώνουν σωματεία και φορείς της πόλης την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρά την Παρασκευή 26 Γενάρη σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και στην περαιτέρω επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με ένα άθλιο υποκριτικό ψήφισμα «ξεπλένει» τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Ενα ακόμα άθλιο ψήφισμα προκλητικής στήριξης του κράτους - κατακτητή Ισραήλ, που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο και καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αυτήν τη φορά όμως το ψήφισμα που πρότειναν οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο υποκρισίας. Κι αυτό γιατί βασική αποστολή του ήταν να εμφανίσει την ΕΕ ως τάχα υπέρμαχο της κατάπαυσης πυρός και της ειρήνης. Θορυβημένοι από τη λαϊκή κατακραυγή που συνεχίζεται και δυναμώνει απ' άκρη σ' άκρη όλου του κόσμου, ενάντια στο Ισραήλ και την καταδίκη της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, επιστράτευσαν στο ψήφισμα κάθε είδους τέχνασμα, όμως το ίδιο το κείμενο τούς προδίδει.

Αρνούνται να καλέσουν σε άμεση, χωρίς όρους και μόνιμη κατάπαυση πυρός, όπως καλούσε η τροπολογία που υπερψήφισε το ΚΚΕ, και μιλούν για «κατάπαυση πυρός με την προϋπόθεση της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης των ομήρων και της διάλυσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς». Δηλαδή, για μια «κατάπαυση πυρός» που ακυρώνεται αυτόματα μιας και θέτει ως προϋποθέσεις τα ίδια τα προσχήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ για τη σφαγή των Παλαιστινίων, την οποία ξεδιάντροπα το ψήφισμα χαρακτηρίζει δυσανάλογη! Μάλιστα, κυνικά τη δικαιολογεί αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ «δικαίωμα αυτοάμυνας» και επιχειρεί προκλητικά να εμφανίσει τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ως τρομοκρατία.

Το εν λόγω ψήφισμα όμως λειτουργεί και ως κήρυκας κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης καθώς «χαιρετίζει» τη συγκρότηση της επικίνδυνης για τους λαούς ιμπεριαλιστικής ναυτικής επιχείρησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, «Φύλακας Ευημερίας», που ρίχνει λάδι στη φωτιά στην ήδη εκρηκτική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με πρόσχημα την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» και πάνω από όλα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ...«ευημερίας» των εφοπλιστών, στην οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση αρμάδας της ΕΕ, δίπλα στις ΗΠΑ, στο πολεμικό πεδίο, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «τα "ποτάμια" των λαών που διαδηλώνουν για πάνω από 100 μέρες σε όλο τον κόσμο διατρανώνοντας το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού θα χαλάσουν κι αυτή τη φορά τα σχέδια των εμπνευστών κι αυτού του άθλιου ψηφίσματος που αναμασά τους επικίνδυνους ισχυρισμούς του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Με την αλληλεγγύη τους θα δώσουν νέα ώθηση και δύναμη στον παλαιστινιακό αγώνα για να επιβάλει τη μόνη πραγματική διέξοδο: Τον τερματισμό της σφαγής, την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967»

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΤΑΒΟΣ
Στο μενού «επενδυτικές ευκαιρίες», διευθετήσεις και εμπλοκή

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διαφημίζοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ντόπια καπιταλιστική οικονομία για «επενδύσεις».

Χαρακτηριστικά, χτες το πρωί, μετείχε σε συζήτηση για το μέλλον της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» («European Green Deal») όπου παρουσίασε την Ελλάδα «ως χώρα που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», κλείνοντας το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους για τους διαθέσιμους «σημαντικούς πόρους» από το Ταμείο Ανάκαμψης και εστιάζοντας στον στόχο «να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης Ενέργειας, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό που διαθέτουμε, ιδίως όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια», όπως είπε. Παραπέρα, μιλώντας για την «ενεργειακή ασφάλεια» και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ανέπτυξε τον στόχο της εγχώριας αστικής τάξης «βραχυπρόθεσμα» να γίνει πάροχος Ενέργειας «τουλάχιστον για τα Βαλκάνια».

Ακολούθησαν συναντήσεις Μητσοτάκη με εκπροσώπους εταιρειών, παρουσιάζοντας τις «προοπτικές» κερδοφορίας που προσφέρουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση τσακίζοντας τον λαό, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους» για την ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στο «υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», όπως το «κουμπώνουν» πάνω στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν είναι αντίθετο αυτό που λέμε απ' ό,τι λένε οι ΗΠΑ»

Ακολούθησε συζήτηση Μητσοτάκη με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», όπου ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τη σφαγή των αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, καταφεύγοντας σε λεκτικά σχήματα του τύπου «δεν είναι στο στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», ενώ αναζητώντας κάλυψη έναντι της «στρατηγικής εταίρου» - κυβέρνησης Νετανιάχου, έσπευσε να σημειώσει πως «δεν είναι αντίθετο αυτό που λέμε από ό,τι λένε οι ΗΠΑ». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε το Ισραήλ «να είναι προσεκτικό στον τρόπο που αντιδρά σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

Αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι μετά τους σεισμούς στη γείτονα έστησαν έναν «οδικό χάρτη» με στόχο «να χαμηλώσουμε την ένταση», με στόχο «να ρυθμίσουμε την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», χωρίς να διευκρινίσει, για άλλη μια φορά, ποιες άλλες «διαφορές» συζητάνε.

Στο Ουκρανικό, επέμεινε στην «ανάγκη» να συνεχιστεί η στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι ώστε να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις με τη Ρωσία για το μέλλον της Ουκρανίας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε χτες συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επισήμως, «αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φλεβάρη και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ». Συζήτησαν ακόμη «θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», καθώς έχει ανοίξει η κουβέντα για το αν η Γερμανίδα θα είναι εκ νέου υποψήφια για τη θέση.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπέρτατο δικαίωμα για το ΚΚΕ το δικαίωμα στη ζωή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία του Παίδων «Αγία Σοφία», αποτελούμενη από τους Ιορδάνη Ψημένο, γονέα πάσχοντος, και Μυρσίνη Κατράνη, πάσχουσα.

Η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί για την ποιότητα ζωής, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, η κατάσταση με τις υπομεταγγίσεις και τις υποθεραπείες που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ομάδας για επίλυση του οξυμένου προβλήματος από το υπουργείο και τη διοίκηση του νοσοκομείου, η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη και επικίνδυνη. Κατήγγειλαν την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί μαζί τους, και μετέφεραν την αγανάκτηση και την απόγνωση των πασχόντων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα των γονέων και κηδεμόνων με μικρά παιδιά. Κατήγγειλαν επίσης την άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να καλύψει τους ανασφάλιστους με τα απαραίτητα αναλώσιμα αποσιδήρωσης, ενώ απ' την άλλη ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα.

Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους και δεσμεύτηκε να αξιοποιηθεί οποιαδήποτε μορφή πίεσης προς το υπουργείο Υγείας, με παρεμβάσεις στη Βουλή κ.λπ., ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Το ΚΚΕ θα στηρίξει επίσης όσες άλλες πρωτοβουλίες και μορφές κινητοποίησης πραγματοποιήσει η Επιτροπή για την ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος, καθώς υπέρτατο δικαίωμα για το ΚΚΕ είναι το δικαίωμα στη ζωή.

Επαναπατρισμός του Ελληνα ναυτικού

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών και σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, με ενέργειες του πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το ιρανικό ΥΠΕΞ, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Ελληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas» και ο οποίος χθες γύρισε στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ