ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκαν τα μέτρα - «καπαμά» που αναπαράγουν τις αιτίες της ακρίβειας

Eurokinissi

Τη δέσμη των μέτρων - «καπαμά» για την ακρίβεια, τα οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα, κατέθεσε χτες με τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας.

Θυμίζουμε ότι μετά τα διάφορα «pass» και τα «καλάθια», η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως «Περιορισμός των συνολικών εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30%», «"καθαρές τιμές" από το χωράφι στο ράφι», απαγόρευση στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, και επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Μέτρα - κοροϊδία, που ούτε στο ελάχιστο δεν ακουμπάνε τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βλέπουν τα ρεκόρ της κερδοφορίας τους να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Αυτό τόνισε και στη χτεσινή του παρέμβαση στη Βουλή για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με αυτά τα μέτρα θα χτυπήσετε τον πληθωρισμό, όταν έχετε ξαναπάρει τέτοια μέτρα και δεν έχει αντιμετωπιστεί;», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αιτία της ακρίβειας έχει 3 παράγοντες: Τιμές, μισθός, φόροι.

Σχετικά με αυτούς τους παράγοντες, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «απελευθέρωση» αγορών, όπως της Ενέργειας, διαμορφώνοντας πολύ ακριβό ενεργειακό μείγμα, ενώ εμπλέκεται και σε πολέμους για τον έλεγχο των εφοδιαστικών αλυσίδων που αυξάνουν τις τιμές.

Οσον αφορά μισθούς και συντάξεις, δίνονται κάποιες αυξήσεις που δεν καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό και τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων χρόνων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνείται τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τέλος, διατηρεί την έμμεση φορολογία, της οποίας η κατάργηση στα βασικά είδη θα ήταν τεράστια ανακούφιση για τον λαό, αλλά όπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος όλα τα αστικά κόμματα είναι δεσμευμένα στη «δημοσιονομική πειθαρχία», και γι' αυτό αρνούνται να την καταργήσουν.

«Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση υπηρετεί τις αιτίες της ακρίβειας, με αναποτελεσματικά μέτρα, που αναπαράγουν τις ίδιες αιτίες. Λύση είναι να πάμε ενάντια στις πολιτικές των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Εσπασε τα κοντέρ» το ιδιωτικό χρέος

Ολα τα κοντέρ έσπασαν τα «κόκκινα χρέη» που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων, την ώρα που τα ματωμένα πλεονάσματα και η φοροληστεία ξεχειλίζουν τα κρατικά ταμεία, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές σε φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έφτασαν τα 224,2 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

  • Τα 105 δισ. ευρώ ή το 47% είναι προς την ΑΑΔΕ.
  • Τα 61 δισ. ευρώ ή το 27% προς funds.
  • Τα 46 δισ. ευρώ ή το 21% προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Τα 11,7 δισ. ευρώ ή το 5% σε τράπεζες.

Στο ποσό αυτό μάλιστα, που υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας, δεν περιλαμβάνεται το ενήμερο χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, το οποίο ανέρχεται σε 113,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των οφειλών στα 337,4 δισ. ευρώ.

Στο έδαφος αυτό η κυβέρνηση, οι τράπεζες και τα funds εντείνουν τους εκβιασμούς και το κυνηγητό στον λαό για να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι», δρομολογώντας και νέο τσουνάμι πλειστηριασμών, κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και «λεόντειων» συμφωνιών για αποπληρωμή χρεών, την ίδια ώρα που θεωρούν «ανεπίδεκτα είσπραξης» τα τεράστια χρέη και τα «δανεικά κι αγύριστα» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικό εξάλλου για το τελευταίο είναι ότι την ίδια ώρα που το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία (24,3%) αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες που χρωστούν 500 έως 10.000 ευρώ, τα χρέη μιας χούφτας, μόλις 9.198 φορολογούμενων που χρωστάνε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, έχουν εκτοξευτεί στα 81,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμίσει ...τα 100 εκατομμύρια! Το δε πλήθος των εταιρειών που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει φτάσει τις 5.626, με τα χρέη τους να ξεπερνούν τα 56,3 δισ. ευρώ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΚΟΒ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του συντρόφου Θανάση Καραμπέτσου

Τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του συντρόφου Θανάση Καραμπέτσου εκφράζουν η Τομεακή Επιτροπή Α' Αθήνας και η ΚΟΒ Ριζούπολης του ΚΚΕ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στο χωριό του, Σάγκα Αρκαδίας, στις 12.30 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν:

«Στις 16 Ιανουαρίου "έφυγε" από τη ζωή ο σύντροφος Θανάσης Καραμπέτσος, σε ηλικία 74 ετών. Ο σύντροφος Θανάσης γεννήθηκε στο χωριό Σάγκα Αρκαδίας το 1949, από ΕΑΜίτες αγρότες γονείς. Το 1966 μετανάστευσε στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Δραστήριος ως φοιτητής, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές επιτροπές. Επιστρέφει στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 και οργανώνεται στο Κόμμα.

Ως κομμουνιστής εκπαιδευτικός δίδαξε στα σχολεία της Γκράβας και εκλεγόταν επί πολλά χρόνια στην Γ' ΕΛΜΕ. Ηταν δραστήριος και μαχητικός, με ιδιαίτερη φροντίδα στους νεότερους συντρόφους αλλά και για τη διάδοση της ΕΑΜικής Αντίστασης και μέσα από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου ήταν πρόεδρος στο Παράρτημα 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας».

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια εκφράζει και η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεβάζει τον πήχη στην τελική ευθεία της Οικονομικής Εξόρμησης

Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, στοχεύοντας όχι μόνο στη μεγάλη υπερκάλυψη του πλάνου αλλά και σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις πανελλαδικά. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στέλνει μήνυμα στις Οργανώσεις Περιοχής που προηγούνται, ενώ ενισχύει την άμιλλα μεταξύ των Τομεακών Οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης και βαδίζοντας στον δρόμο της υπερκάλυψης (έχοντας φτάσει στο 108,12%), καλούμε όλα τα κομματικά μέλη και τους φίλους του Κόμματος στη Στερεά και στην Εύβοια να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε όχι μόνο να υπερκαλύψουν όλες οι Τομεακές Οργανώσεις τα πλάνα τους (που είναι δεδομένο), αλλά να υπερκαλύψουμε κατά πολύ το πλάνο μας, μπαίνοντας στην πρώτη τριάδα των Οργανώσεων Περιοχής πανελλαδικά!

Παρότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε έβδομοι στην κατάταξη, είμαστε μια ανάσα από τις τέσσερις ακριβώς προηγούμενες οργανώσεις, καθώς η διαφορά μας είναι στον πόντο... Δεν αφήνουμε βέβαια στο απυρόβλητο την Ηπειρο, που μας έχει εκπλήξει φέτος με την πρωτιά της (!) και τη συγχαίρουμε γι' αυτό, ωστόσο, έχοντας καλή παράδοση στις πρωτιές, λέμε σε όλες τις Οργανώσεις ότι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη... Οπότε, είτε Γερμάνια, είτε Βελιγράδι, είτε Γράμμο, κάπου θα μας δείτε...

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε πολλές μάχες μπροστά μας και στη Στερεά θα είμαστε ετοιμοπόλεμοι και από αυτήν την άποψη!

Για την άμιλλα των Τομεακών Οργανώσεων στη Οργάνωση Περιοχής μας ανακοινώνουμε ότι:

Θα βραβευτούν οι πρώτες τρεις ΤΟ με βάση τα κριτήρια που θέτουμε κεντρικά:

1) Τον βαθμό υπερκάλυψης του πλάνου.

2) Την προσωπική συνεισφορά των μελών της κάθε ΚΟ.

3) Τον βαθμό ανταπόκρισης και στράτευσης των οπαδών και φίλων του Κόμματος.

Δίνοντας χαρακτήρα ιδεολογικό - πολιτικό, επιμορφωτικό και διαπαιδαγωγικό στα βραβεία μας:

  • Στην πρώτη ΤΟ θα δοθεί τιμητική πλακέτα και οι πέντε πρωτοπόροι σύντροφοί της θα επισκεφτούν το μουσείο του ΔΣΕ στον Γράμμο.
  • Για τη δεύτερη ΤΟ οι πέντε πρωτοπόροι σύντροφοί της θα επισκεφτούν το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος στον Περισσό και θεατρική παράσταση.
  • Για την τρίτη ΤΟ οι πέντε πρωτοπόροι σύντροφοί της θα βραβευτούν με ετήσια συνδρομή της ΚΟΜΕΠ ή εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"».
ΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση προς τιμήν του Λένιν στη Δρέσδη

Την Κυριακή 21 Γενάρη στις 11 π.μ., με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, η Κομματική Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο επαναστάτη με εκδήλωση στον χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμά του στην πόλη Ρίζα, 55 χιλιόμετρα δυτικά της Δρέσδης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 5 μ.μ., η ΚΟ Δρέσδης διοργανώνει συνεστίαση στο εστιατόριο «Ποσειδων» (Niedersedlitzer Str. 65), με μουσική και τραγούδια που θα ερμηνεύσουν καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος

Την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος (1967 - 1974). Η εκδήλωση, με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τη δράση και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ την περίοδο 1967 - 1974», θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό (Αίθουσα Συνεδρίων). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Από τις 5 μ.μ. θα λειτουργεί στον χώρο έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού της περιόδου, με ξεναγήσεις. Θα υπάρχει επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Παρουσιάσεις της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο»

Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» παρουσιάζουν τις επόμενες μέρες:

-- Η ΚΟ Λαμίας του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ. στο καφέ «Coyote», στην πλατεία Διάκου.

-- Οι ΚΟΒ Ελασσόνας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ. στη «Μουσική Σκηνή» Ελασσόνας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του, Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια.

Σύσκεψη πολιτικών προσφύγων

Για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν

Την Κυριακή 21 Γενάρη στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, Αθήνα), η Επιτροπή Πολιτικών Προσφύγων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει σύσκεψη με πολιτικούς πρόσφυγες, για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ