ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στους δρόμους ξανά στις 25 Γενάρη

Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα απορρίπτει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και απαιτεί να μην κατατεθεί

Για «ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα», για «να μη γίνει νόμος η αδικία», φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη, κλιμακώνοντας τον αγώνα ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών - «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Η βδομάδα ξεκίνησε με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές, στο πλαίσιο και της απόφασης η οποία πάρθηκε στη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Περισσότεροι από 30 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συμμετείχαν, καλώντας σε κλιμάκωση με συνελεύσεις, καταλήψεις, το συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη και νέο συντονισμό. «Ηδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις, συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς, απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Κλειστά σχολεία ξανά! Και όλοι οι μαθητές στους δρόμους! Το υπουργείο Παιδείας εδώ και τώρα να πάρει πίσω τα άθλια σχέδιά του!», δηλώνουν οι μαθητές, συμμετέχοντας και στο νέο συλλαλητήριο. «Απαιτούμε χρηματοδότηση, ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Απαιτούμε σχολείο και πανεπιστήμιο που δεν μας κλείνουν την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Παιδεία που δεν διαχωρίζει τα παιδιά, αλλά τα βοηθά όλα να προοδεύουν», τονίζει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία και προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, η Συντονιστική Επιτροπή φέρνει μπροστά στις ευθύνες του το υπουργείο και αναφέρει: «Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, αφού πρώτα έγινε υπουργείο "Ιδιωτικής" Παιδείας και υπουργείο "εξετάσεων", τώρα γίνεται και υπουργείο "απειλών". Αντί να μας ακούσουν και να κάνουν πράξη τα αιτήματά μας, μας εκβιάζουν με webex και αποβολές, ενώ έστειλαν ΜΑΤ να προσαγάγουν ανήλικα παιδιά σε σχολείο στην Κέρκυρα! Δεν ντρέπονται λίγο; Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δεν γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε, ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε! Το μόνο που τους νοιάζει είναι εμείς να δεχόμαστε αμάσητα να μας κλέβουν το μέλλον όσο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι κολλεγιάρχες και οι έμποροι πτυχίων!».

«Παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές που αγωνιζόμαστε μαζί. Από τους καθηγητές μας που μας ενημερώνουν και στέκονται στο πλευρό μας. Από όλο τον λαό που μας λέει μπράβο! Τώρα θα γίνουμε περισσότεροι! Γιατί τώρα είναι ώρα αγώνα! Για την Παιδεία μας και τη ζωή μας!», δηλώνουν οι μαθητές, που σε αυτόν τον αγώνα έχουν συναντηθεί και με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν να περάσουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας, που στρέφονται ενάντια στις αγώνες και στο μέλλον των παιδιών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας»

Με άμεσο σταθμό τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Πέμπτης και με μια σειρά ακόμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εκπαιδευτικά σωματεία από όλη τη χώρα δηλώνουν την ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Στην πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή, με συμμετοχή που έφτασε τα 44 σωματεία από όλη τη χώρα, τονίστηκε πως «τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συζήτηση και, πάνω απ' όλα, ο αγώνας που θα έχει στο επίκεντρό του την αντεπίθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που βάλλει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, του λαού και της νεολαίας, με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών».

Οι αγωνιστικές προτάσεις που κατατέθηκαν από σωματεία περιλαμβάνουν επίσης Γενικές Συνελεύσεις ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ το επόμενο 15ήμερο, απαιτώντας ΔΟΕ, ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε ολομέλειες προέδρων, προετοιμασία πανεκπαιδευτικής απεργίας με προτεινόμενη ημερομηνία την 1η Φλεβάρη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, μαζί με εργαζόμενους σε ΑΕΙ. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης στις 27/1, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας. Πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις για την ανάδειξη των επιδιώξεων του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από κοινού με φοιτητικούς συλλόγους, πανεπιστημιακούς, Ενώσεις Γονέων. Διεκδίκηση από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση αύξησης της χρηματοδότησης για τα κτίρια, τη θέρμανση κ.ά. Κλιμάκωση με πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη και στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται κάλεσμα σε όλα τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση για απεργία αυτή τη μέρα.

Τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις 25 εκπροσώπων ΕΛΜΕ και Συλλόγων που πήραν τον λόγο διά ζώσης και διαδικτυακά, καταγράφηκε το πώς ξεδιπλώνεται η βεντάλια των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, καθώς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους βρίσκονται αντιμέτωποι με ολομέτωπη επίθεση, το πώς εξειδικεύεται στην καθημερινότητα στα σχολεία και έξω από αυτά. Παράλληλα, κάθε σωματείο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει απέναντι σε αυτή την πολιτική, με παρεμβάσεις για τα ζητήματα της κάλυψης των αναγκών των σχολείων, τα εργασιακά δικαιώματα και τη στήριξη των εκπαιδευτικών, τη συμπόρευση με σωματεία και φορείς για όλα τα ζητήματα. Μεταφέρθηκε η πείρα αλλά και η αποφασιστικότητα για τη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια, για να μην περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση, η κατηγοριοποίηση των σχολείων και τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να παίξουν τα σωματεία σε συνθήκες έντονων πιέσεων προς τους εκπαιδευτικούς, ειδικά τους νεοδιόριστους. Εγινε φανερό πως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί στέκονται με αποφασιστικότητα απέναντι στην αξιολόγηση με μεγάλα ποσοστά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το 95% στον Σύλλογο «Πλουμπίδης». Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων από νησιά όπως η Λήμνος, η Ρόδος, η Σάμος, η Ικαρία, από το Ιόνιο κ.α., μετέφεραν τους όρους που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκεί και που μαζί με τους μόνιμους κατοίκους αντιμετωπίζουν την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στις μετακινήσεις, τις εγκληματικές ελλείψεις στην Υγεία, το πώς αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική, αναδεικνύοντας έτσι και την ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Αναδείχτηκαν εξόφθαλμες αντιφάσεις, που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα της πολιτικής, όπως το πρόβλημα της ύδρευσης στη Ζάκυνθο από τη μια και η προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών του νησιού, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από την άλλη...

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε ο χαιρετισμός εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, με αναφορές σε όλες εκείνες τις φορές που μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν βρεθεί μαζί στον δρόμο, με πιο πρόσφατα τα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης και στην ανάγκη οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να συναντηθούν στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στους νέους φραγμούς. «Είναι ώρα μάχης για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό που δεν θέλει να γίνει νόμος η αδικία», τόνισε ο μαθητής Γ. Παυλής.

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ ΣΤΟ ΠαΔΑ
Καταγγέλλει αντικαταστατικές μεθοδεύσεις μπροστά στις εκλογές του ΕΣΔΕΠ

Αντικαταστατικές μεθοδεύσεις, «που αποτέλεσμα έχουν να δυναμιτίσουν τη νομιμότητα των διαδικασιών και να εκτρέψουν τη συζήτηση από τα επίδικα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη ΔΕΠ και το σύνολο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ)», καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ στο Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΠαΔΑ, η οποία φαίνεται να μην αναγνωρίζει την απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου (19/1) για διεξαγωγή των εκλογών του Συλλόγου με φυσική παρουσία αύριο Τετάρτη. Και καταλήγει: «Καλούμε τους συναδέλφους που δεν αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο ως τσιφλίκι κάποιων, και εκείνους που δεν συναινούν όταν ακούν "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας. Να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές στον Σύλλογό μας, στις 24/1/2024, θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία, όπως νόμιμα αποφασίστηκε από τη μαζική Γενική Συνέλευση στις 19/1/2024».

Σε σύσκεψη καλεί η ΕΛΜΕ Ηλείας

Σε σύσκεψη για την προετοιμασία εκδήλωσης ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προχωρά η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (2ο ΓΕΛ Πύργου). Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «αποτελεί αντιδραστική τομή στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», σημειώνει, καλώντας σε συμμετοχή στις δράσεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ