ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη και ταχύτερη στρατιωτική στήριξη» λένε οι Βρυξέλλες

Διεργασίες ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ψηλά στην ατζέντα της χτεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

INTIME NEWS

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ψηλά στην ατζέντα της χτεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ
«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη και ταχύτερη στρατιωτική υποστήριξη τώρα, ώστε το 2024 να γίνει η χρονιά που θα επικρατήσει η Ουκρανία». Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, καλώντας το Κίεβο να «μην ανησυχεί» καθώς «η ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι ισχυρότερη από ποτέ, και θα συνεχιστεί».

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ψηλά στην ατζέντα της χτεσινής συνόδου - στην οποία συνδέθηκε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα - με τα κράτη της Βαλτικής ιδιαίτερα να υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα στην Ουκρανία, διαφορετικά θα πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, G. Landsbergis, έφτασε στις Βρυξέλλες με αποστολή να τονώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Αν η Ουκρανία χάσει, είπε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα, τότε ποιος θα περιορίσει τη Ρωσία; Το ΝΑΤΟ και οι χώρες του ανατολικού βραχίονα, που είναι πιο κοντά στη Ρωσία. Επομένως είναι μια μάχη αυτοπροστασίας και για την Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα, ο ΥΠΕΞ της Λετονίας, Kr. Karins, δήλωσε ότι «οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν». «Πρέπει λοιπόν να καταλήξουμε επιτέλους στην απόφαση να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την 1η Φλεβάρη για το πακέτο χρηματοδότησης 50 δισ. ευρώ ως το 2027. Υπενθυμίζεται ότι την έγκριση του εν λόγω πακέτου είχε μπλοκάρει στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ουγγαρία.

Τη σημασία να καλύπτονται όλες οι στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας τόνισε η Φινλανδή ΥΠΕΞ, Ελ. Βαλτόνεν, καλώντας παράλληλα την ΕΕ «να βρούμε έναν στρατηγικό, μακροπρόθεσμο τρόπο για να ενισχύσουμε επίσης την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τις δυνατότητές μας».

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Η μεγάλη κλίμακα των γυμνασίων του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender 2024» δείχνει την «αμετάκλητη επιστροφή» του «σε σχέδια του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλ. Γκρουσκό, και «είναι άλλο ένα στοιχείο του υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση εναντίον της Ρωσίας».

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερης κλίμακας γυμνάσια εδώ και 30 χρόνια, με την εμπλοκή περίπου 90.000 στρατιωτών από τα 31 κράτη - μέλη και τη Σουηδία. Στρατιώτες των ΗΠΑ θα εξασκηθούν μεταξύ άλλων πώς θα ενισχύσουν τους Ευρωπαίους «συμμάχους» σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση με έναν «σχεδόν ισότιμο» αντίπαλο, ανέφερε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του - «φωτογραφίζοντας» τη Μόσχα.

Για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί μελλοντικά σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, επισημαίνοντας ότι οι αναλυτές του υπουργείου του εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί έπειτα από 5 έως 8 χρόνια.

«Ακούμε σχεδόν κάθε μέρα απειλές από το Κρεμλίνο - προσφάτως εναντίον των φίλων μας στη Βαλτική. Ετσι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Πούτιν μια μέρα θα επιτεθεί ενδεχομένως και σε χώρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel». Επί του παρόντος, εξήγησε, δεν πιστεύει κανείς ότι είναι πιθανή μια ρωσική επίθεση.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας σημείωσε ακόμη ότι θα ήταν ανοιχτός στην υποδοχή στο στράτευμα και ατόμων χωρίς γερμανική υπηκοότητα. «Υπάρχουν στη χώρα άνθρωποι δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αλλά δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα», δήλωσε, ενώ τόνισε και την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική η βιομηχανία όπλων.

Αναφερόμενος στις ουκρανικές εκκλήσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, ο Πιστόριους παρέπεμψε στα όρια των δυνατοτήτων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Μέχρι τώρα έχουμε παραδώσει ό,τι είναι δυνατόν και από τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουμε δώσει τα περισσότερα. Τώρα εναπόκειται στους εταίρους μας να κάνουν περισσότερα», είπε, «κοιτάζοντας» προς Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.

Χτες, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, επισκέφτηκε την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ. Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν και οι διαμαρτυρίες των Πολωνών μεταφορέων και αγροτών για «αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κίεβο», οι οποίοι είχαν μπλοκάρει για μήνες συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία.

«Εκτιμούμε την ακλόνητη υποστήριξη της Πολωνίας και το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς και μια νέα μορφή συνεργασίας που στοχεύει σε μεγαλύτερες αγορές όπλων για τις ουκρανικές ανάγκες: Ενα πολωνικό δάνειο για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, επισήμανε ότι «η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά «υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας ότι η Μπρατισλάβα δεν σκοπεύει να της στείλει όπλα.

Ο Φίτσο αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντ. Σμίγκαλ, σε πόλη στα σύνορα των δύο χωρών. «Θα του πω ότι είμαι εναντίον της εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO και θα ασκήσω το "βέτο" μου. Αυτό θα πυροδοτούσε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Χτυπήθηκε τερματικός σταθμός LNG της ρωσικής «Novatek»

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν κατηγορίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπειτα από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε έναν ακόμη ρωσικό πετρελαϊκό τερματικό σταθμό, στην πόλη Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και σε 9 ουκρανικές περιοχές.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Κυριακή το Κίεβο ότι εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε αγορά της πόλης Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.

Στη Βαλτική Θάλασσα, εκρήξεις και πυρκαγιά ξέσπασαν σε τερματικό σταθμό της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «Novatek», εν μέσω αναφορών για εντοπισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή. Αρκετοί άλλοι ρωσικοί τερματικοί σταθμοί πετρελαίου έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, στις περιοχές Μπριάνσκ και Λένινγκραντ.

«Σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας του Λένινγκραντ έχει κηρυχθεί κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας», ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax-Ukraine», που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η πυρκαγιά στο συγκρότημα Ουστ - Λούγκα, στον Κόλπο της Φινλανδίας, περίπου 110 χλμ. δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, ήταν το αποτέλεσμα μιας «ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Την Παρασκευή, ουκρανική επίθεση με drones έπληξε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Μπριάνσκ, στη δυτική Ρωσία. Την Πέμπτη, ουκρανική επίθεση σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Βαλτική απέτυχε, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ουκρανική στρατιωτική πηγή, drones εξαπολύθηκαν επίσης κατά εργοστασίου πυρίτιδας στην Ταμπόφ, που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 500 χλμ. από τα σύνορα, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν προκλήθηκαν ζημιές.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν 9 ουκρανικές περιοχές την Κυριακή.

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι κατέλαβε το μικρό χωριό Κραχμαλνόιε στην περιοχή του Χαρκόβου. Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει «καμία σημασία» από στρατιωτική άποψη, ωστόσο η εξέλιξη αποτυπώνει την πίεση που ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Την περασμένη Πέμπτη, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέλαβε άλλο ένα μικρό χωριό, το Βεσελόιε, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Απέναντι σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, οι ουκρανικές αρχές είχαν διατάξει στις αρχές της βδομάδας την εκκένωση 26 κοινοτήτων της περιοχής του Χαρκόβου, απόφαση που αφορούσε περίπου 3.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 279 παιδιά.

Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει απομακρύνει από τη συνοριακή ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ περίπου 2.800 παιδιά.


ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Σουδάν

Να απελευθερωθεί άμεσα ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας του Σουδανικού ΚΚ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, «καταδικάζει τη σύλληψη του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας του Σουδανικού ΚΚ "Αλ Μαΐντάν", συντρόφου Χάιθαμ Νταφάλα από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης την Παρασκευή 19/1/2024 στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την τύχη του συντρόφου Χ. Νταφάλα και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς επίσης να σταματήσουν όλες οι αντιδημοκρατικές πρακτικές σε βάρος των κομμουνιστών και του αγωνιζόμενου λαού του Σουδάν».

Τη σύλληψη του σ. Χ. Νταφάλα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ, απαιτώντας την απελευθέρωσή του και την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων δημοσιογράφων.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι μια δύναμη από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης συνέλαβε τον Χ. Νταφάλα και τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους και τους μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία. Προσθέτει ότι το Συνδικάτο των Δημοσιογράφων είχε εκδώσει δήλωση, αναφέροντας ότι οι ίδιες δυνάμεις είχαν συλλάβει τον δημοσιογράφο και μέλος της επιτροπής του Συνδικάτου, Aqeel Ahmed Na'im.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Σουδανικού ΚΚ αναφέρεται και σε άλλες επιθέσεις, βασανιστήρια και απειλές εναντίον δημοσιογράφων, καθώς και εναντίον μελών λαϊκών οργανώσεων, οι οποίες εντείνονται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι αντιμαχόμενες πλευρές στον εξελισσόμενο πόλεμο στο Σουδάν.

Η Γραμματεία της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ καταδικάζει και τις δύο πλευρές του πολέμου, ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, όπως και τα υπολείμματα της ισλαμιστικής δικτατορίας, αναδεικνύοντας τις εκτεταμένες επιθέσεις τους εναντίον του μαζικού κινήματος. Απαιτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων και καλεί σε τερματισμό του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ