ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια και τεκνοθεσία

Ενώ η κυβέρνηση κραδαίνει τις «συναινέσεις» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ως επιβεβαίωση ότι πρέπει να «τρέξει» τα αντιδραστικά της νομοσχέδια

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, με βασικό θέμα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει υπερψηφιστεί μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες του Φλεβάρη. Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί επίσης το νομοσχέδιο για τον λεγόμενο δικαστικό χάρτη, με στόχο της κυβέρνησης την «επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης», ώστε να ξεμπλοκάρουν μπίζνες.

Μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε για το ενδεχόμενο καταψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου από υπουργούς ότι «όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το υπουργικό συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση». Πρόσθεσε βέβαια ότι γενικά για υπουργούς και βουλευτές «είναι καλύτερα να δούμε πώς θα τοποθετηθούν μετά την αρχική τοποθέτηση του εισηγητή υπουργού, του κ. Σκέρτσου, του υπουργού Επικρατείας». Για τη στάση της Εκκλησίας είπε ότι «έχει τις απόψεις της» και «είναι απολύτως σεβαστές» αλλά η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αποφάσισε χτες σε συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος, επειδή σύμφωνα με το αντιδραστικό επιχείρημά της αυτό αποτελεί «εκτροπή από τον νόμο του Θεού», ενώ αποφάσισε να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φλεβάρη εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο.

Στο μεταξύ, αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά προχθές το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση, για την επέκταση του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους του εξωτερικού, ο Π. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ αξιοποίησε την πλήρη συναίνεση που της έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για να ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές, οι οποίες καταστρατηγούν ακόμα και αυτό το αστικό Σύνταγμα, που κατά τ' άλλα τόσο υπολήπτονται. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι συνθήκες ωρίμασαν, όταν είδαμε ότι σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα συγκεντρώθηκε μια πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφους, και μάλιστα 230 ψήφοι». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία «όταν διαπιστώθηκε ευρεία πλειοψηφία και συναίνεση στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, στην αρχή της συζήτησης στη Βουλή».

«Να χάσουμε την ευκαιρία;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας το «χαλί» που έστρωσαν στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κωνσταντοπούλου με τη στάση τους. Τους εγκάλεσε μάλιστα διερωτώμενος, εφόσον συμφωνούν για τις ευρωεκλογές, «γιατί όχι, όταν υπάρχουν οι συναινέσεις και οι ψήφοι, να μη γίνει και στις βουλευτικές;».

Με στρωμένο άλλωστε το έδαφος από τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, κάλεσε σε «συναίνεση» στις «μεταρρυθμίσεις», πολύ περισσότερο στις «εμβληματικές» όπως τις χαρακτήρισε, βάζοντας ανάμεσά τους και το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η «πράσινη μετάβαση» και η ενεργειακή φτώχεια

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 16 νέα ορόσημα «κατέκτησε» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2023, συνεχίζοντας με την «πράσινη μετάβαση» και την απολιγνιτοποίηση να θέτουν συνεχόμενα, νέα ρεκόρ, επιτυγχάνοντας αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, την ίδια ώρα που ο λαός βυθίζεται όλο και πιο μέσα στην ενεργειακή φτώχεια με τα «πολύχρωμα» πανάκριβα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, η «πράσινη» παραγωγή, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, αντιστοιχούσε στο 57% του συνόλου (47,9% οι ΑΠΕ και 9,09% τα υδροηλεκτρικά), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2022.

Χαρακτηριστικά, μέσα στο 2023, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λειτούργησε για συνολικά 28 ημέρες ή 7,67% του έτους, χωρίς καθόλου Ενέργεια από λιγνίτη. Ως αποτέλεσμα, η λιγνιτική παραγωγή το 2023 ήταν η χαμηλότερη από τη δεκαετία του '70. Συνεισέφερε μόλις 4,5 TWh, μια ποσότητα κατά 15% μικρότερη από το προηγούμενο χαμηλό των 5,3 ΤWh του 2021. Ιστορικό υπήρξε το χαμηλό παραγωγής αθροιστικά του λιγνίτη και του φυσικού αερίου, που μαζί έδωσαν 4,3 λιγότερες TWh ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2022.

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έτος, τον Νοέμβρη δηλαδή του 2023, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή (9,9%) και την κάλυψη της ζήτησης (8,9%) για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από το 10%. Για πρώτη φορά, η Ενέργεια από ΑΠΕ κάλυψε περισσότερη από τη μισή ζήτηση (51,2%) και το 57% της ηλεκτροπαραγωγής.

Την ίδια ώρα η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια (45,3 ΤWh) ήταν η χαμηλότερη της δεκαετίας, ενώ παράλληλα οι εκπομπές ολόκληρου του εγχώριου τομέα ηλεκτροπαραγωγής (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά) σημείωσαν ιστορικό χαμηλό με 13,35 εκατομμύρια τόνους CO2, 23% λιγότερους από το προηγούμενο χαμηλό των 17,3 εκατ. τόνων του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διαχειριστών, τα οποία επεξεργάστηκε το «Green Tank», το 2023 η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε το 2023 κατά 10,1%, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο 11μηνο ήταν μειωμένη κατά 2,9%, δηλαδή χαμηλότερη και από την αντίστοιχη περίοδο καραντίνας του 2020. Μείωση κατά 7% σημείωσε και η κατανάλωση υγρών καυσίμων (βενζίνες και ντίζελ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

Την ίδια ώρα και παρά τα παραμύθια πως οι ΑΠΕ σημαίνουν φτηνότερη Ενέργεια, το μεγαλύτερο διάστημα του 2023 η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη τετράδα των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2023 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 120,32 ευρώ/MWh. Οι τρεις χώρες που είχαν ακριβότερες τιμές ήταν η Ιταλία με 128,14 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 126,88 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 124,89 ευρώ/MWh. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Πολωνία με 114,64 ευρώ/MWh, η Μεγάλη Βρετανία με 110,73 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 110,09 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 109,35 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, το 2023 οι ροές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 20,82% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 67,71 TWh, καταγράφοντας μείωση κατά 21,41% σε σύγκριση με τις 86,16 TWh το 2022. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη χώρα μας (10,75 TWh) με ποσοστό 37,69%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία (8,38 TWh), ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος (3,5 TWh) και η Αλγερία (3,47 TWh).

Με γρήγορα βήματα οι διασυνδέσεις προς Βορρά

Την ίδια ώρα, με γρήγορους ρυθμούς προωθούνται οι σχεδιασμοί μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας, με επίκεντρο τις ενεργειακές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασε το Σάββατο 20 Γενάρη το πρώτο δοκιμαστικό φορτίο LNG στο FSRU της πόλης. Η δοκιμαστική λειτουργία της πρώτης μονάδας FSRU προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου έξι με επτά βδομάδες και στη συνέχεια αναμένεται ο σταθμός να λειτουργήσει εμπορικά την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου. Σε μακροχρόνια βάση, το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού έχει δεσμευτεί από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

To FSRU Αλεξανδρούπολης, που ανήκει στην εταιρεία «Gastrade», με μετόχους τον όμιλο Κοπελούζου, την ναυτιλιακή «Gaslog» συμφερόντων Π. Λιβανού, τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη βουλγαρική «Bulgartransgaz» που διαθέτουν από 20% των μετοχών, αναμένεται αρχικά να τροφοδοτείται με περίπου 1,5 bcm/έτος. Το φυσικό αέριο από τον FSRU προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, και από εκεί στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε Υπουργική Διάσκεψη των χωρών που συναποτελούν την ομάδα Διασύνδεσης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CESEC, Central and South Eastern Europe Energy Connectivity), με τη συμμετοχή των διαχειριστών υποδομών φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του «Κάθετου Διαδρόμου» της ΕΕ. Στο περιθώριο της διάσκεψης, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη της Σλοβακίας (EUStream), της Μολδαβίας (Vestmoldtransgaz) και της Ουκρανίας (GTSOU) στην πρωτοβουλία.

Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δίνει ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενισχύεται η ενεργοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου», που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέρι από τον Νότο προς Βορρά και αντίστροφα, μέσα από ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.

ΚΑΒΑΛΑ
Διαμαρτυρία φορέων ενάντια στις αυξήσεις των δημοτικών τελών

Με fast track διαδικασίες ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας οι αυξήσεις - φωτιά που προανήγγειλε η δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκαν αυξήσεις ανταποδοτικών τελών που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 100%! Αθροιστικά πρόκειται για σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χαράτσι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους φοιτητές, στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, στους αγρότες, στους ανέργους της πόλης, ενώ παράλληλα οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι και οι τράπεζες βλέπουν μειώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Καβάλας, που απαίτησαν την καταψήφιση της κατάπτυστης εισήγησης. Ενάντια στην πρόταση στάθηκαν και εκπρόσωποι των επαγγελματιών της πόλης.

Ωστόσο, στην εισήγησή του ο δήμαρχος Καβάλας επιχειρηματολόγησε υπέρ των χαρατσιών, με την περιγραφή της πολιτικής που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση σωματεία και φορείς της Καβάλας, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως αν ο λαός της πόλης θέλει καθαριότητα θα πρέπει να συνηθίσει να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Σε ό,τι αφορά την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών των εργαζομένων βαφτίζεται "κόστος". Ούτε κουβέντα για διεκδίκηση από το κράτος των κλεμμένων χρόνων από τους πόρους των δήμων, ούτε κουβέντα για καταδίκη αυτού του θεσμικού πλαισίου, ούτε κουβέντα για να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν!», τονίζουν τα σωματεία και οι φορείς.

Μάλιστα, εκπρόσωποί τους ξεκαθάρισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε κάθε εργαζόμενος της Καβάλας να μάθει τι αποφάσεις πάρθηκαν και τι στάση κράτησε ο καθένας, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να εκφραστεί μαζική εργατική - λαϊκή αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις.

«Ως τότε θα δίνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος (εκεί θα τα δούμε τα νέα χαράτσια) τη διεύθυνση του δημαρχείου, για να πληρωθούν. Εμείς ό,τι δώσαμε, δώσαμε...», καταλήγουν χαρακτηριστικά στην κοινή τους ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ