ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Καθημερινή μαζική δράση στα εργοτάξια και στα γιαπιά για την επιτυχία της μάχης

Δεύτερη μέρα απεργίας σήμερα στα εργοτάξια του Μετρό

Περιοδείες σε εργοτάξια στην Κρήτη
Περιοδείες σε εργοτάξια στην Κρήτη
Με μαζικές διαδικασίες, με καθημερινές συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε εργοτάξια, παράλληλα με κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του κλάδου, προετοιμάζοντας την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 31 Γενάρη.

Πρόκειται για έναν ακόμα αγώνα ανάμεσα σε όσους ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους σε όλη τη χώρα με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και άλλα μέτρα προστασίας του εισοδήματος, με προοπτική την πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση στις 28 Φλεβάρη.

Χθες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνέχισε με συγκεντρώσεις σε μικρά και μεγαλύτερα εργοτάξια στην Αθήνα.

Ενώ από χθες είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη η 48ωρη απεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Αττική, στα εργοτάξια της εταιρείας «AVAX» στην κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό στην Αττική. Η καθολική συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας έδωσε το στίγμα της επιτυχίας της, ενώ σήμερα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση.

Στην απεργία στις 31 Γενάρη θα συμμετάσχει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Προηγουμένως, την Κυριακή 28 Γενάρη, προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108, «γυάλινο» κτίριο, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού και Φραγκούδη). Ακόμα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία για τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται στην εγκατάσταση έχει κηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Από συγκέντρωση του Συνδικάτου με οικοδόμους σε μεγάλο εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας
Από συγκέντρωση του Συνδικάτου με οικοδόμους σε μεγάλο εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας
Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από την καταγγελία που έκανε στις 22 Δεκέμβρη η «Συσπείρωση Εργαζομένων» στα ναυπηγεία (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με την καταγγελία αυτή να κατατίθεται και ως Αναφορά στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας. Και η εξέλιξη αυτή διαλύει τις ψευδαισθήσεις που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις για τα δήθεν «καλά» που φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη για τους εργαζόμενους, αφού ως τέτοια διαδικασία διαφημίστηκε η παράδοση των ναυπηγείων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο σχετικό έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, με ημερομηνία 15 Γενάρη 2024, σημειώνεται: «(...) Σας αναφέρουμε ότι μετά από καταγγελία στην υπηρεσία μας της "Συσπείρωσης Εργαζομένων" Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων έτους 2023 για το σύνολο των εργαζομένων του ναυπηγείου». Η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίες δόθηκαν στις 28 Δεκέμβρη 2023. Ομως, οι εξηγήσεις «δεν κρίθηκαν επαρκείς» και γι' αυτό εισηγήθηκε και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Ακόμα η Επιθεώρηση αναφέρει ότι υπέβαλε μήνυση κατά της επιχείρησης.

Η «Συσπείρωση Εργαζομένων», ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την εξέλιξη αυτή, στιγματίζει μεταξύ άλλων και ως «όψιμους επαναστάτες» τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που ενώ δεν είχαν κάνει τίποτα γι' αυτό το θέμα, «μόλις το πληροφορήθηκαν έτρεξαν να κάνουν καταγγελία στις 19/1/2024 (σ.σ. δηλαδή μετά την ανακοίνωση επιβολής του προστίμου...) προσπαθώντας από τη μια να καλύψουν την ανυπαρξία τους και από την άλλη να καπηλευτούν την προσπάθειά μας». Στη συνέχεια αναφέρει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί «αν ο εργοδότης δεν είχε σε αυτές του τις ενέργειες έναν πολύτιμο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE E-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικεί αυξήσεις μισθών και να μπει «φρένο» στην εντατικοποίηση

Σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη μπροστά στην ανάγκη για απεργιακή κινητοποίηση

Να μπει φρένο στην εντατικοποίηση που ισοπεδώνει τους εργαζόμενους στα τμήματα των πωλήσεων διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» Αττικής. Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια σειρά από τμήματα και έργα, το Σωματείο οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς και τους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητους στόχους, πίεση και τρομοκρατικές συμπεριφορές των προϊσταμένων», καταγγέλλει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, οι στόχοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα «μπόνους» παραγωγικότητας: «Για να μη στραγγαλιζόμαστε οικονομικά με τον μισθό των 500 - 600 ευρώ που δεν φτάνει πλέον ούτε για τα στοιχειώδη, είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγάμε τις προϋποθέσεις για τα μπόνους, που σημαίνει να δουλεύουμε υπερωρίες φουλ, να φεύγουμε άρρωστοι από την ένταση της δουλειάς, να θυσιάζουμε ακόμη και άδειες, να φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε και λείψουμε έστω και μια μέρα για να μη μειωθεί η παραγωγικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

«Εδώ και μήνες αυτή η άθλια κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», διαπιστώνει το Σωματείο. Στο φόντο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη και να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας αυξήσεις στον μισθό και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Εξω τα δουλεμπορικά γραφεία από τον δήμο

Τη δημοτική αρχή Αμαρουσίου για την πρόθεσή της να υπογράψει σύμβαση με «δουλεμπορικό γραφείο για την πρόσληψη - ενοικίαση εργαζομένων» καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο. Οπως σημειώνει, η σύμβαση αφορά την «ενοικίαση» 8 οδηγών στη Δημοτική Συγκοινωνία με κόστος που ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και θα το πληρώσουν οι δημότες.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι η δημοτική αρχή δεν προσέλαβε μόνιμο προσωπικό ή δεν ζήτησε έστω την πρόσληψη συμβασιούχων γιατί οι επιλογές της ταυτίζονται πλήρως με τη στρατηγική της κυβέρνησης, που τσακίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την αντικαθιστά με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, δηλαδή εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Απευθυνόμενη στους οδηγούς που θα έρθουν ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντιθέτως θα υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματά τους και θα απαιτήσουμε όχι μόνο να παραμείνουν έναν χρόνο αλλά η δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι θα τους μονιμοποιήσει».

Η ΔΑΣ καλεί σε καταδίκη της πολιτικής της δημοτικής αρχής, ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει την εισήγηση της δημοτικής αρχής και απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από δουλεμπορικά γραφεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Καρδίτσα, 10 π.μ., ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)

Κοζάνη, 10.30 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας (πλατεία Αριστοτέλους)

Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου

Πάτρα, 10.30 π.μ., γραφεία ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου)

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις εφορίες

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις εφορίες, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ ΔΟΥ), διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών και αυξήσεις στους μισθούς. Η απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7).

Πρόκειται για απεργιακή κινητοποίηση που αποφασίστηκε ύστερα από σχετική πρόταση της ΔΑΣ Εφοριακών στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με επίκεντρο την πάλη ενάντια στην ακρίβεια που θερίζει. Οι εργαζόμενοι παλεύουν και ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς γίνεται μία πρόσληψη για κάθε 7 - 8 εργαζόμενους που αποχωρούν. Η δουλειά «πέρα από το ωράριο και τα Σαββατοκύριακα, οι πολλαπλές αναθέσεις καθηκόντων, η εντατικοποίηση κ.λπ. έχουν γίνει ο κανόνας στο ζοφερό εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην ΑΑΔΕ», σημειώνει η ΔΑΣ. Περαιτέρω ιδιωτικοποιούνται οι Κτηματικές Υπηρεσίες, εισάγονται διαδικασίες που βαθαίνουν τους διαχωρισμούς και πλήττουν μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ