ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενώνουν τις φωνές ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τρίτη βδομάδα συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα από φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους

Να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η απαίτηση φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, φορέων και σωματείων των εργαζομένων που εκφράζεται με νέα συλλαλητήρια αύριο, Πέμπτη.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου. Συγκεντρώσεις και πορείες διοργανώνονται σε μια σειρά ακόμα πόλεων της χώρας.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας ενόψει των αυριανών συλλαλητηρίων. Τον τόνο δίνουν και οι ακόμα πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της βδομάδας στις σχολές της Αθήνας, στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού των φοιτητικών συλλόγων. Για τρίτη βδομάδα, αψηφώντας και εκβιασμούς γύρω από την εξεταστική, παίρνουν αποφάσεις συνέχισης με συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και συνέχεια στις καταλήψεις. Η ανησυχία των φοιτητών για τις εξελίξεις που αφορούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, τις σπουδές και την προοπτική τους εκφράζεται σε διάθεση συνέχισης ώστε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί καν, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική πολιτική που εκφράζει η παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ΔΑΠ.

Αποφασιστικά οι μαθητές

«Γιατί έχουμε δίκιο και δεν κάνουμε πίσω - Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αδικία και δεν θα περάσουν! Για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το "Εθνικό Απολυτήριο"! Γιατί το υπουργείο Παιδείας κάνει bullying αλλά στους μαθητές δεν πιάνουν οι απειλές! Γιατί είμαστε με τους πολλούς και οι πολλοί έχουν δύναμη! Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία - δικαίωμα για όλους, όχι ευκαιρία». Είναι οι λόγοι για τους οποίους, όπως δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι μαθητές κινητοποιούνται και αύριο θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση του αγώνα
Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση του αγώνα
Στην πορεία των κινητοποιήσεών τους ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, οι μαθητές δεν αφήνουν αναπάντητη την πρόκληση να επικαλείται το υπουργείο την απώλεια διδακτικών ωρών λόγω των κινητοποιήσεων και να επιβάλλει τηλεκπαίδευση και αναπλήρωσή τους με περικοπές και εκδρομών. «Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δεν γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε!», σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, αναφερόμενη στα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στις υποδομές που πραγματικά υπονομεύουν την «εύρυθμη και παιδαγωγικά αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου» που το υπουργείο επικαλείται στην εγκύκλιό του.

Οι μαθητές συνεχίζουν, απαντώντας άμεσα και συλλογικά σε προσπάθειες εκφοβισμού. Ετσι αντιμετωπίστηκε και η προσαγωγή 6 μαθητών του 57ου Λυκείου Αθήνας. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των μαθητών η πάλη θα τη σπάσει», φώναξαν χτες μαθητές από σχολεία των Αμπελοκήπων που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του μετρό, καταδικάζοντας την προσαγωγή των συμμαθητών τους στην πορεία που έκαναν προς το κατειλημμένο Λύκειο.

Πορεία πραγματοποίησαν χτες μαθητές σχολείων της Νίκαιας, ενώ μαθητική κινητοποίηση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις τριπλές πανελλαδικές που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, σήμερα, Τετάρτη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στο νέο συλλαλητήριο καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να απαξιώσει τους στόχους και τα όνειρα των παιδιών μας. Την Πέμπτη 25 Γενάρη θα βρεθούμε ξανά μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς στο νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια» και ξεκαθαρίζοντας: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα να πουλιέται σε όσους έχουν». Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων σημειώνει ότι «σε Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων παίρνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις προωθούμενες αλλαγές. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νόμος η αδικία».

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους θα βρεθούν και αυτήν την Πέμπτη, δίπλα στους μαθητές τους, οι εκπαιδευτικοί. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν προκηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. για τη συμμετοχή. Η ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών σε αυτόν τον αγώνα τονίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων που καλούν στις αυριανές συγκεντρώσεις, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων είναι και δικός μας αγώνας», ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών από το υπουργείο και διάφορους καλοθελητές δεν θα περάσει. «Επιστρέφουμε πίσω την εγκύκλιο του υπουργείου που καλεί τους εκπαιδευτικούς να "ρουφιανεύουν" και να τιμωρούν με απουσίες ή στέρηση παιδαγωγικών επισκέψεων τους μαθητές που κινητοποιούνται», τονίστηκε.

Φοιτητές - μαθητές - εργατιά μια γροθιά

«Σε αυτόν τον αγώνα διαλέγουμε πλευρά. Είμαστε με τα παιδιά μας», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων να στηρίξουν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους τον αγώνα των μαθητών και των φοιτητών. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο και προειδοποιούμε ότι στην κλιμάκωση του αγώνα θα μας βρουν όλους μαζί απέναντι», ξεκαθαρίζει.

Σημειώνει σε ανακοίνωση - κάλεσμα μπροστά και στα αυριανά συλλαλητήρια το ΠΑΜΕ:

«Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση δίνουν την απάντησή τους απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψάχνουν για φοιτητές - πελάτες στο έδαφος της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα ενταθεί για να μεγαλώσουν η πελατεία και τα κέρδη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη τα πτυχία θα κατηγοριοποιούνται ακόμη περισσότερο αφού "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, είτε πηγαίνουν τελικά σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια, άρα και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν οι πτυχιούχοι όταν προσληφθούν από τον εργοδότη. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι έχουν μεγάλα πορτοφόλια εις βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τουλάχιστον 3 χρόνια φροντιστήρια για να μπορέσουν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Από τη μία για τους πολλούς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ατελείωτες εξετάσεις για να έχουν τα παιδιά μας δικαίωμα στις σπουδές που ονειρεύονται και για όσους έχουν λεφτά Ελάχιστη Βάση Πληρωμής και πρόσβαση στα ΑΕΙ, στις σπουδές και στο μέλλον χωρίς εξετάσεις!».

«Παλεύουμε μαζί για να μην υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο τα πτυχία των σχολών και των παιδιών που σπουδάζουν τώρα και των ήδη εργαζομένων, κατ' απαίτηση του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα από την κατάργηση των συμβάσεων και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαζική καταδίκη της καταστολής της κυβέρνησης

Με ένα μαζικό και γεμάτο αγωνιστικό παλμό συλλαλητήριο, τη Δευτέρα το πρωί εκατοντάδες μαθητές στην Κέρκυρα απάντησαν στην τρομοκρατία και την καταστολή της κυβέρνησης, που προκλητικά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε απαράδεκτες προσαγωγές μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις σχολείων στο νησί.

Με αποφάσεις 15μελών, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σχολικό συγκρότημα των Γενικών Λυκείων, όπου το 1ο και 2ο ΓΕΛ, δηλαδή τα σχολεία στα οποία σημειώθηκε η επέμβαση της αστυνομίας, τελούσαν από το πρωί ξανά υπό κατάληψη, με αιτήματα για τη λειτουργία του σχολείου και την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με τη στάση τους αυτή οι μαθητές έδωσαν μαχητική απάντηση στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία του υπουργείου και των διευθυντών.

Στη συνέχεια, μαθητές από όλα τα λύκεια της πόλης και το Μουσικό Σχολείο, μαζί με φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο. Η πορεία, αφού πέρασε από κεντρικά σημεία της πόλης, κατέληξε στην Εισαγγελία Κέρκυρας, όπου αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων μαζί με εκλεγμένους στα 15μελή των λυκείων απαίτησε να συναντηθεί με τους υπευθύνους. Μετά από πίεση η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή, ωστόσο καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε για το αν έχουν ή όχι απαγγελθεί κατηγορίες και μηνύσεις στους μαθητές που προσήχθησαν στο τμήμα την περασμένη Πέμπτη. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων απαίτησαν να αποσυρθούν σε κάθε περίπτωση όποιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και να μην συμβεί ξανά αντίστοιχο περιστατικό τρομοκρατίας μέσα σε σχολείο. Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη 25 Γενάρη.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
«Να παλέψουμε για το σύγχρονο και το αναγκαίο»

«Μονόδρομος ο αγώνας όλων μας να εμποδίσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν, να παλέψουμε για το σύγχρονο και το αναγκαίο και όχι το παρωχημένο και σκουριασμένο», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», που αναφέρεται στις πραγματικές στοχεύσεις και επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ΑΣΕ, με βάση και την εμπειρία από άλλες χώρες, δίνει το περιεχόμενο των αλλαγών που σχεδιάζονται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και σημειώνει αναλυτικά:

«Το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα...

Ανησυχία φαίνεται να έχει πιάσει την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της, αλλά και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ μπροστά στις μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, ενώσεων γονέων αλλά και σωματείων από την Πρωτοβάθμια έως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αναρωτιούνται στα κανάλια: Μα τι ζητάνε επιτέλους οι φοιτητές, σύγχρονη δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που να οδηγεί σε πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα;

Διατυμπανίζουν ότι είμαστε πίσω: Οτι δεν έχουμε καταλάβει πόσα καλά θα επιφέρει το άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη δημόσια εκπαίδευση.

Αποκρύπτουν βέβαια ότι η "απελευθέρωση" της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει ώστε μόνο οκτώ χώρες στην ΕΕ να έχουν μείνει χωρίς καθόλου δίδακτρα στη δημόσια προπτυχιακή εκπαίδευση.

Και ανάμεσα σε αυτές - δυστυχώς για αυτούς - είναι η Ελλάδα...

Η Βρετανία, για παράδειγμα, μέσα σε λίγα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έφτασε στο σημείο όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές να πληρώνουν κατά μέσο όρο 10.218 ευρώ τον χρόνο.

Από κοντά η Ιρλανδία, που το 60% των φοιτητών πληρώνουν δίδακτρα τα οποία ονομάζουν εισφορά του φοιτητή και ανέρχονται στα 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Αρα η "αναβάθμιση" που θα έρθει για τα δημόσια πανεπιστήμια σημαίνει να αρχίσουν να λειτουργούν ακόμα περισσότερο σαν τα ιδιωτικά, να γίνουν ακόμα πιο ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια.

Ολες οι κυβερνήσεις φυσικά έχουν βάλει το χεράκι τους ώστε οι γονείς να βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και για τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Από το 2009 έως το 2020 μείωσαν το εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας κατά 7.904 θέσεις εργασίας.

Την 13ετία 2008 - 2021 μείωσαν τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Φυσικά, ακόμα και αυτό το κόστος των σπουδών σήμερα δεν συγκρίνεται με τα ποσά που τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ζητάνε, με χαρακτηριστικά παράδειγμα την Ιατρική της Κύπρου με συνολικό κόστος 120.000 ευρώ ή το Κολούμπια, που λένε ότι έρχεται και στην Ελλάδα με ενδεικτικό κόστος 90.000 ευρώ.

Διακαώς, λοιπόν, επιθυμούν η επιλογή και το κόστος σπουδών να γίνει ατομική υπόθεση. Να έρθει η ώρα των φοιτητικών δανείων και των υποτροφιών για τους φοιτητές! Να έρθει η πραγματική "αριστεία" όπως στις ΗΠΑ, που πλέον το 54% των αποφοίτων των πανεπιστημίων του 2021 έχει συνάψει ένα μέσο δάνειο έως 29.000 δολάρια και το συνολικό ύψος των δανείων έχει φτάσει στα 1,77 τρισ. Με αποτέλεσμα 15 εκατομμύρια εργαζόμενοι να έχουν ήδη "κοκκινίσει" τα δάνειά τους ή και να αδυνατούν να τα πληρώσουν. "Ισως κάποιοι χρειαστεί να μείνουν και στο φορτηγάκι τους προκειμένου να πληρώσουν το δάνειο", ανέφερε και εκπρόσωπος τράπεζας σε δανειολήπτη.

Γι' αυτό φυσικά η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ενοχλούνται που μεγάλο μέρος της κοινωνίας τολμά να θεωρεί ότι η Εκπαίδευση μπορεί να είναι δικαίωμα για όλους και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα! Οτι τολμά να παλεύει το πτυχίο να εξασφαλίζει ολοκληρωμένη γνώση και δουλειά με δικαιώματα!

Ενοχλούνται που οι φοιτητές ακόμα επιμένουν να αγωνίζονται για σύγχρονες, δωρεάν φοιτητικές εστίες, που εμποδίζουν να μπουν δίδακτρα στα προπτυχιακά, που διεκδικούν πτυχία και όχι μονάδες δεξιοτήτων, που οι εκπαιδευτικοί ζητάνε ολιγάριθμα τμήματα και ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές τους.

Αυτοί είναι στην πραγματικότητα οι "αναχρονισμοί", το φάντασμα που θέλουν να διώξουν!

Πίσω από μεγάλα λόγια λοιπόν κρύβουν ότι το νομοσχέδιο αυτό το φτιάχνουν γιατί μυρίζονται μεγάλα κέρδη από το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα του λαού, ότι "ονειρεύονται" ένα πανεπιστήμιο με τους φοιτητές χρεωμένους, υποταγμένους, επιστήμονες που δεν θα αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας.

Μονόδρομος λοιπόν ο αγώνας όλων μας να εμποδίσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν, να παλέψουμε για το σύγχρονο και το αναγκαίο και όχι το παρωχημένο και σκουριασμένο».

«Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας να δυναμώσει και να κλιμακωθεί, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο!», καταλήγει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων

Ο ένας μετά τον άλλον μαζικοί και επιστημονικοί φορείς παίρνουν θέση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Η ίδρυση μη κρατικών ή ιδιωτικών συμφερόντων πανεπιστημίων μπορεί για τους κυβερνητικούς κύκλους να είναι ζήτημα ιδεολογικής νίκης απέναντι στην παγκόσμια μοναδικότητα της χώρας μας, αλλά ως κοινωνία οφείλουμε να δούμε πέρα από αυτό και να αναλογιστούμε αν η ίδρυση ενός τέτοιου πανεπιστημίου θα ικανοποιήσει κάποια ανάγκη της κοινωνίας. Αραγε ποιες είναι οι ανάγκες που τα 23 δημόσια πανεπιστήμια δεν μπορούν σήμερα να ικανοποιήσουν; Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν φορέα έκδοσης "πτυχίων", αλλά έναν χώρο όπου συναντώνται η εκπαίδευση με την έρευνα, όπου διαμορφώνονται πολίτες με ακαδημαϊκή σκέψη.

  • Η ΟΔΥΕ αντιτάσσεται στην απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ζητά την κατάργηση κάθε "ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης" στα πανεπιστήμια. Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Λέμε όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κριτήριο το... βάθος της τσέπης των γονιών.
  • Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της συντριπτικής πλειονότητας φοιτητών, πανεπιστημιακών καθηγητών και εργαζομένων στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας», σημειώνει η ΟΔΥΕ και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Οσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη περί ανάπτυξης και προσέλκυσης φοιτητικής πελατείας απ' το εξωτερικό δεν αντέχουν κριτικής. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι οι διάφοροι έμποροι της Παιδείας, οι κολεγιάρχες που πουλάνε πτυχία. Σ' αυτό το παζάρι πτυχίων, ο καθένας θα κινείται ανάλογα με το τι θα μπορεί να πληρώσει, αναγκάζοντας τους οικονομικά αδύναμους σε φοιτητοδάνεια.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα υποβαθμίσει κι άλλο την αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων», εξηγεί η ΟΔΥΕ και ζητά την απόσυρση του αντιδραστικού αυτού σχεδίου.

Αντίστοιχα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπερασπίζεται τα δημόσια πανεπιστήμια ζητώντας την ολόπλευρη στήριξή τους και τονίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων προσφέρουν στους αποφοίτους τους πολύ υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Η φοίτηση μάλιστα στα δημόσια πανεπιστήμια, και ειδικά στα τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η δυνατότητα παροχής τίτλων σπουδών ισότιμων ακαδημαϊκά και επαγγελματικά από ιδιωτικούς φορείς επί πληρωμή ανοίγει τον δρόμο για παροχή τίτλων σπουδών μηχανικού αμφιβόλου ποιότητας».

Παράλληλα προσθέτει: «Μετά την προ 3ετίας ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας για υποχρέωση εγγραφής αποφοίτων κολεγίων στα επιμελητήρια, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς να μην αντιλαμβάνεται το πλήγμα που συντελείται στην ποιότητα των σπουδών μηχανικού, επιχειρώντας την περαιτέρω νομιμοποίηση των τίτλων σπουδών των κολεγίων, αφού είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα κολέγια θα επιχειρήσουν να μετατραπούν σε "μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" με τη νέα ρύθμιση». Και σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων αποφάσεών του δηλώνει: «Στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο, πενταετές δίπλωμα μηχανικού και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον τρόπο που επιχειρείται να θεσπιστούν μέσω της παράκαμψης του Συντάγματος».

Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών επισημαίνει: «Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη στον κλάδο της Εργοθεραπείας. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι "επενδυτές" που αποκτούν νέα πεδία κερδοφορίας. Γενικεύεται ένα εμπόριο πτυχίων κάθε είδους και ποιότητας, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Πτυχία 3ετή και 4ετή, με τον ίδιο "τίτλο" αλλά διαφορετικό επίπεδο σπουδών, όλα όμως με εξασφαλισμένο δικαίωμα άσκησης του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων θα οδηγεί σε ένα ατελέσφορο κυνήγι προσόντων επί πληρωμή και θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω στην εργασία», σημειώνει ο Σύλλογος και θυμίζει ότι ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και προοπτική για την ισοτιμία των τίτλων Τεχνολογικής - Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ο υπουργός ανακοινώνει πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν πλήρη και ισοδύναμα επαγγελματικά δικαιώματα!

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικών σωματείων

«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα», δηλώνουν μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία που διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης με αφορμή το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται.

Συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» και «Ο Σωκράτης» διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον ΗΣΑΠ), στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν: Περικλής Παυλίδης, πρόεδρος και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Σπύρος Μαρίνης, δάσκαλος και γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Μυρσίνη Θεοδωροπούλου, φοιτήτρια και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Δαμάρεως 65, Παγκράτι), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν: Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Βουρδουμπάς, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του ΙΠΕΜ - ΔΟΕ, Αντώνης Παπαδόπουλος, φοιτητής και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ