Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων

Ο ένας μετά τον άλλον μαζικοί και επιστημονικοί φορείς παίρνουν θέση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Η ίδρυση μη κρατικών ή ιδιωτικών συμφερόντων πανεπιστημίων μπορεί για τους κυβερνητικούς κύκλους να είναι ζήτημα ιδεολογικής νίκης απέναντι στην παγκόσμια μοναδικότητα της χώρας μας, αλλά ως κοινωνία οφείλουμε να δούμε πέρα από αυτό και να αναλογιστούμε αν η ίδρυση ενός τέτοιου πανεπιστημίου θα ικανοποιήσει κάποια ανάγκη της κοινωνίας. Αραγε ποιες είναι οι ανάγκες που τα 23 δημόσια πανεπιστήμια δεν μπορούν σήμερα να ικανοποιήσουν; Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν φορέα έκδοσης "πτυχίων", αλλά έναν χώρο όπου συναντώνται η εκπαίδευση με την έρευνα, όπου διαμορφώνονται πολίτες με ακαδημαϊκή σκέψη.

  • Η ΟΔΥΕ αντιτάσσεται στην απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ζητά την κατάργηση κάθε "ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης" στα πανεπιστήμια. Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Λέμε όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κριτήριο το... βάθος της τσέπης των γονιών.
  • Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της συντριπτικής πλειονότητας φοιτητών, πανεπιστημιακών καθηγητών και εργαζομένων στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας», σημειώνει η ΟΔΥΕ και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Οσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη περί ανάπτυξης και προσέλκυσης φοιτητικής πελατείας απ' το εξωτερικό δεν αντέχουν κριτικής. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι οι διάφοροι έμποροι της Παιδείας, οι κολεγιάρχες που πουλάνε πτυχία. Σ' αυτό το παζάρι πτυχίων, ο καθένας θα κινείται ανάλογα με το τι θα μπορεί να πληρώσει, αναγκάζοντας τους οικονομικά αδύναμους σε φοιτητοδάνεια.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα υποβαθμίσει κι άλλο την αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων», εξηγεί η ΟΔΥΕ και ζητά την απόσυρση του αντιδραστικού αυτού σχεδίου.

Αντίστοιχα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπερασπίζεται τα δημόσια πανεπιστήμια ζητώντας την ολόπλευρη στήριξή τους και τονίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων προσφέρουν στους αποφοίτους τους πολύ υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Η φοίτηση μάλιστα στα δημόσια πανεπιστήμια, και ειδικά στα τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η δυνατότητα παροχής τίτλων σπουδών ισότιμων ακαδημαϊκά και επαγγελματικά από ιδιωτικούς φορείς επί πληρωμή ανοίγει τον δρόμο για παροχή τίτλων σπουδών μηχανικού αμφιβόλου ποιότητας».

Παράλληλα προσθέτει: «Μετά την προ 3ετίας ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας για υποχρέωση εγγραφής αποφοίτων κολεγίων στα επιμελητήρια, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς να μην αντιλαμβάνεται το πλήγμα που συντελείται στην ποιότητα των σπουδών μηχανικού, επιχειρώντας την περαιτέρω νομιμοποίηση των τίτλων σπουδών των κολεγίων, αφού είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα κολέγια θα επιχειρήσουν να μετατραπούν σε "μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" με τη νέα ρύθμιση». Και σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων αποφάσεών του δηλώνει: «Στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο, πενταετές δίπλωμα μηχανικού και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον τρόπο που επιχειρείται να θεσπιστούν μέσω της παράκαμψης του Συντάγματος».

Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών επισημαίνει: «Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη στον κλάδο της Εργοθεραπείας. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι "επενδυτές" που αποκτούν νέα πεδία κερδοφορίας. Γενικεύεται ένα εμπόριο πτυχίων κάθε είδους και ποιότητας, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Πτυχία 3ετή και 4ετή, με τον ίδιο "τίτλο" αλλά διαφορετικό επίπεδο σπουδών, όλα όμως με εξασφαλισμένο δικαίωμα άσκησης του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων θα οδηγεί σε ένα ατελέσφορο κυνήγι προσόντων επί πληρωμή και θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω στην εργασία», σημειώνει ο Σύλλογος και θυμίζει ότι ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και προοπτική για την ισοτιμία των τίτλων Τεχνολογικής - Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ο υπουργός ανακοινώνει πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν πλήρη και ισοδύναμα επαγγελματικά δικαιώματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ