ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
Σελ. /28
Παζάρια και διεργασίες πάνω στην πλάτη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Νέα περιοδεία στην περιοχή από απεσταλμένο του Λευκού Οίκου

Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ στις αρχές του μήνα
Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ στις αρχές του μήνα
Παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, αλλά και για πιο βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, εντείνουν διάφοροι «διαμεσολαβητές» με βάση τα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή, με κοινή συνισταμένη τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και μια σειρά θολά σενάρια για ένα μελλοντικό «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό προτεκτοράτο, που δεν θα έχει καμία σχέση με το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα και με τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με επιστροφή όλων των προσφύγων και πρωτεύουσα την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και τις σχετικές διαρροές από τον Λευκό Οίκο, που προβάλλουν ως «λύση» ένα τέτοιο προτεκτοράτο, χθες έγινε γνωστό ότι ο ειδικός συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακ Γκουρκ, επισκέπτεται την Αίγυπτο και το Κατάρ για συζητήσεις σχετικά με μια συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και για μια «ανθρωπιστική παύση» του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, πρόσθεσε ότι κατά την περιοδεία του ο Αμερικανός απεσταλμένος θα συζητήσει και για τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας.

Εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα συνιστά «μεγάλο κίνδυνο». Αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για ισραηλινή πρόταση δίμηνης παύσης του πολέμου στη Γάζα, με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, αρκούμενος να παρατηρήσει ότι οι αναφορές πολλών ΜΜΕ σε αυτό «ή είναι τελείως ψευδείς ή έχουν ελλείψεις στοιχείων».

Στο Κάιρο, Αιγύπτιος ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στο «Associated Ρress» υπό τον όρο ανωνυμίας ανέφερε ότι η Χαμάς απέρριψε σχέδιο του Ισραήλ για δίμηνη παύση με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων, την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους και την εξορία ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στο εξωτερικό, με πρώτο τον ηγέτη της στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, Αντ' αυτού, οι αξιωματούχοι της Χαμάς φέρεται ότι απαίτησαν την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστίνιων αμάχων στις εστίες τους.

Ο ίδιος Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ αναπτύσσουν πρόταση πολλών σταδίων με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και να τερματιστεί ο πόλεμος, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να μπει μπροστά ένα «όραμα» για επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σχέδιο για την αποχώρηση από τη Γάζα και την εξορία ηγετών της Χαμάς στο εξωτερικό το είχε προτείνει ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, τον Δεκέμβρη, συναντώντας στη Βαρσοβία τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και τον επικεφαλής της CIA Γ. Μπερνς.

Χθες το απόγευμα, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλόν Λεβί δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αφήνει αιχμάλωτους τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας ή τη Χαμάς στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα. Σημείωσε δε ότι οι στόχοι του πολέμου παραμένουν αμετάβλητοι: «Η καταστροφή των δυνατοτήτων της Χαμάς σε στρατιωτικό και κυβερνητικό επίπεδο στη Λωρίδα της Γάζας και η επιστροφή όλων των ομήρων».

Επαφές Λαβρόφ με τους ΥΠΕΞ Ιράν - Τουρκίας - Λιβάνου

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, χθες αναμενόταν στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτηση για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πριν τη συνεδρίαση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, είχε σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του από το Ιράν, την Τουρκία και τον Λίβανο.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν γύρω από τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, στη Συρία και στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στις προϋποθέσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. «Εκφράστηκε γενική ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε.

Σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα μετά από αρκετές αναβολές ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπ. Ραϊσί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένονται στο επίκεντρο των επαφών.

Χθες ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να μη ζητούν εκεχειρία, «θέμα που δεν μπορούν να ελέγξουν», αλλά διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό είναι πιο εφικτό.

Ισραήλ: Βίντεο για εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε τεχνητό νησί...

Στις Βρυξέλλες, στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε βίντεο που παρουσίασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, καθώς συνιστούσε επαναφορά της πρότασης για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και μεταφορά τους σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο! Αλλο σκέλος του βίντεο παρουσίαζε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία, υπό την προϋπόθεση εξομάλυνσης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία...

Ο Κατς δεν έκρυψε ότι είχε έτοιμη την πρόταση πριν μερικά χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός Μεταφορών.

Παρ' όλα αυτά, αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, βλέποντας τις αντιδράσεις, έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες για το τεχνητό νησί, ανακοινώνοντας στην εφημερίδα «Times of Israel» ότι «ποτέ ο υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σχολίασε ότι ο Κατς «θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει καλύτερα» τον χρόνο του στη συνεδρίαση.

Χθες ο Μπορέλ, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού». «Τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ' επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», πρόσθεσε, σαν να μην έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η ΕΕ στη στήριξη του Ισραήλ για τη διαιώνιση της κατοχής...


ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Διευρύνονται οι συγκρούσεις σε όλη την περιοχή

Οι επιχειρήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην Ερυθρά Θάλασσα, με την υποστήριξη εταίρων τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φύλακας Ευημερίας», συνεχίζονται, αυξάνοντας τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης. Τα πλήγματα εναντίον των Χούθι, που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, δεν θα μείνουν «ατιμώρητα», διεμήνυσαν με ανακοίνωσή τους οι Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί αναφέροντας ότι 18 επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον θέσεών τους στις επαρχίες Σαναά, Χοντέιντα, Ταέζ και Αλ-Μπάιντα.

Σύμφωνα με το «Al Arabiya», οι επιθέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας χτύπησαν 8 διαφορετικές περιοχές της Υεμένης, με την υποστήριξη «Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Καναδά και Ολλανδίας». Χρησιμοποιήθηκαν 25 - 30 πύραυλοι από αεροσκάφη που απογειώθηκαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Χτες το μεσημέρι, η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade Operations κατέγραψε «δραστηριότητα εναέριου συστήματος χωρίς πλήρωμα» 46 ναυτικά μίλια νότια της αλ-Μάχα της Υεμένης, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο αργότερα εάν επρόκειτο για νέα επίθεση ή κάτι άλλο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να μειώνει την ικανότητα» των Χούθι να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, είπε ότι τα πλήγματα έγιναν «ως αυτοάμυνα» λόγω των απειλών που συνιστά η δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει νέες κυρώσεις με στόχο την ανάσχεση της χρηματοδότησης των επιθέσεων των Χούθι.

Παράλληλα, ο Λετονός επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία έχουν ήδη μειώσει την κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα κατά 22%.

Αυξάνονται οι εχθροπραξίες στον Λίβανο

Στον Λίβανο, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χτες ότι χτύπησε το κέντρο της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού, ως απάντηση «στις τελευταίες δολοφονίες και επανειλημμένες επιθέσεις σε βάρος αμάχων σε Λίβανο και Συρία». Τόνισε ότι αυτό έγινε με τη χρήση «μεγάλου αριθμού πυραύλων» έναντι της ισραηλινής βάσης στο όρος Μερόν.

Το Σάββατο, 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους 5 σύμβουλοι των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό σε αεροπορικό πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να απαντήσει σε αυτό το πλήγμα.

Στη Συρία, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι συνοριοφύλακες κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα σύνορα με την Ιορδανία και στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε πρόσφατες ιορδανικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της νότιας Συρίας χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες» καθώς προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη τον θάνατο 10 αμάχων.

Η Ιορδανία, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς», εμφανίζει τις επιθέσεις ως κινήσεις ενάντια στο λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών στα σύνορα.


ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην εμπλοκή

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες

Copyright 2024 The Associated

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες
Δυναμικά συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διεθνώς εναντίον της σφαγής που κλιμακώνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, αλλά και κατά της πολύπλευρης στήριξης του κράτους - δολοφόνου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια σειρά από χώρες της «Δύσης» που στηρίζουν το Ισραήλ και εμπλέκονται σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που οδηγούν σε ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Στην Ισπανία, μεγάλη κινητοποίηση έγινε στη Μαδρίτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, διαδήλωσαν για να ζητήσουν «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη». Μια μεγάλη πορεία ξεδιπλώθηκε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha μέχρι την πλατεία Cibeles, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 25.000 διαδηλωτές.

Το πανό στην κεφαλή της πορείας ζητούσε από την κυβέρνηση της Ισπανίας «να βάλει τέλος στο εμπόριο των όπλων και στις σχέσεις με το Ισραήλ», ενώ στα πλακάτ ήταν γραμμένο και στα Αγγλικά το σύνθημα «Stop genocide» (Σταματήστε τη γενοκτονία).

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη, ξεσκεπάζοντας και την υποκρισία της κυβέρνησης Σάντσεθ, η οποία αφού διακρίθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην υπεράσπιση του Ισραήλ και του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», τώρα καμώνεται την ανήσυχη για τους «αμάχους στη Γάζα»...

ΣΟΥΗΔΙΑ - Ουψάλα
ΣΟΥΗΔΙΑ - Ουψάλα
Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν ακόμα μια φορά στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Μιλάνο, ενώ σε πολλές χώρες, το κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απλώνεται σε μεγαλύτερα και μικρότερα αστικά κέντρα.

Στη Γερμανία, κινητοποίηση έγινε στο Βερολίνο αλλά και στο Σααρμπρίκεν.

Στη Βρετανία, δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις στο Μπέρμιγχαμ, αλλά και στο Σέφιλντ, όπου μάλιστα διαδηλωτές κατέβασαν από το δημαρχείο της πόλης την ισραηλινή σημαία (που είχε μπει μετά τις 7 Οκτώβρη κατά ...«παραίνεση» της κυβέρνησης Σούνακ) και την αντικατέστησαν με την παλαιστινιακή, όπως είχε γίνει και στις αρχές Νοέμβρη.

«Το Ισραήλ είναι ο τρομοκράτης!»

Στις Βρυξέλλες χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη γενοκτονία», αλλά και «Το Ισραήλ είναι τρομοκράτης» και «Απελευθερώστε τη Γάζα».

Στην Ιταλία, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε κόντρα στην καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση Μελόνι, όπως έδειξε και η «υποδοχή» που επιφύλαξε η αστυνομία σε διαδηλωτές στην πόλη Βιτσέντζα της βόρειας Ιταλίας, όπου εγκαινιάστηκε διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή και του Ισραήλ. Διαδηλωτές επιδίωξαν να διαμαρτυρηθούν και μέσα στον χώρο της έκθεσης για τη σφαγή στη Γάζα, αλλά οι αστυνομικοί έσπευσαν να «διαφυλάξουν την τάξη» με γκλομπ και ρίψεις νερού από εκτοξευτήρα ειδικού οχήματος...

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
Μαχητική διαδήλωση έγινε επίσης στην Ουψάλα της Σουηδίας.

Στις ΗΠΑ, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και με «καραβάνια αλληλεγγύης», αυτοκινητοπομπές που διέσχισαν τμήματα μεγαλουπόλεων όπως η Ουάσιγκτον, το Μπέρλινγκτον (στο Βερμόντ) αλλά και η Νέα Υόρκη, όπου αστυνομικοί της πολιτείας επέδειξαν ακόμα μια φορά τον ...ζήλο τους κατά των διαδηλωτών, φτάνοντας στο σημείο - σύμφωνα με καταγγελία των διοργανωτών της κινητοποίησης - να κάνουν συλλήψεις ακόμα και σέρνοντας οδηγούς έξω από τα οχήματα με τα οποία «διαδήλωναν», τα οποία μάλιστα και κατάσχεσαν.

«Δεν θα τρομάξουμε. Τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, να ρίχνουμε φως στον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτήν τη γενοκτονία και να απαιτήσουμε μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», τόνισαν σε καταγγελία τους οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία.

Στη δε πολιτεία Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης (ανατολικά) έγινε διαμαρτυρία και έξω από το δημαρχείο, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει άμεσα ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.


ΙΣΠΑΝΙΑ - Βαρκελώνη

Copyright 2024 The Associated

ΙΣΠΑΝΙΑ - Βαρκελώνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ