ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα για δημόσιες δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές ακόμα πόλεις φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι φωνάζουν δυνατά «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο»

Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων και αγωνιστικών διεργασιών ενάντια στον σχεδιασμό για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται, να διευρύνονται, να γίνονται αγώνας με νέα συλλαλητήρια σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα (Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου) και πολλές ακόμα πόλεις.

Να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο, δημόσιες δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, κάλυψη όλων των αναγκών της Παιδείας, απέναντι στην πολιτική υποχρηματοδότησης, για «να μη γίνει νόμος η αδικία» της εκπαίδευσης με βάση το πορτοφόλι της οικογένειας, είναι ζητήματα στα οποία ενώνουν τις φωνές τους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργατικά σωματεία και φορείς.

Για μία ακόμα φορά, όταν έρχονται αντιλαϊκά μέτρα χωρίς να μπορούν να πείσουν ότι τάχα αποτελούν πρόοδο και αναγκαιότητα, επιστρατεύονται εκβιασμοί και εκφοβισμός. Και πάλι η απάντηση δίνεται μέσα από αγωνιστικά πλαίσια που υπερψηφίζονται σε συλλογικές διαδικασίες, αποφασίζεται συνέχιση και κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας στάλθηκε το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών εναντιώνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν θα κάνει βήμα πίσω από την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Οπως αναφέρουν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι: «Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές, να τρομοκρατήσει με απειλές και να καταστείλει τους αγώνες μας, έπεσε στο κενό. Ηδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις, διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς, απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα».

Σε αντίστοιχο κλίμα, με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις στους φοιτητικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Στις 18 από τις 24 Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων υπερψηφίστηκε το δελτίο Τύπου του συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων.

Στα σημερινά συλλαλητήρια δίνουν ραντεβού και οι μαθητές, που όλο αυτό το διάστημα δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στους νέους φραγμούς που υψώνονται στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών των σχολείων τους. Χτες, με μία μαχητική πορεία στο κέντρο του Πειραιά, μαθητές από σχολεία της πόλης έστειλαν μήνυμα αντίθεσης στα προωθούμενα σχέδια της κυβέρνησης, στις προσπάθειες εκφοβισμού τους, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Μετά από κατά τόπους κινητοποιήσεις σε δήμους του Πειραιά, διαδήλωσαν έχοντας στο πλευρό γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εκεί επαναβεβαιώθηκε η διάθεση συνέχισης, με νέες συνεδριάσεις συντονιστικών επιτροπών τις επόμενες μέρες.

Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις συνέχισης
Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις συνέχισης
Το «παρών» δίνουν και οι εκπαιδευτικοί, με στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες τους, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, από τις 11 π.μ., και με αποφάσεις - καλέσματα σωματείων εκπαιδευτικών.

Ενώσεις και Ομοσπονδίες Γονέων για μια ακόμα φορά καλούν τους γονείς να βρεθούν στο πλευρό των παιδιών τους, μαθητών και φοιτητών, ενάντια στο νομοσχέδιο. Το «παρών» σε αυτόν τον αγώνα δίνει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις «να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των φοιτητών, γιατί είναι και δική μας υπόθεση. Δεν δεχόμαστε καμία μορφή καταστολής σε μαθητές και γονείς που αγωνίζονται για το δίκιο τους».

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, καθώς εξελίσσεται αυτός ο αγώνας, παίρνουν θέση ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας στο πλευρό των φοιτητών και των διεκδικήσεών τους και καλώντας και στα σημερινά συλλαλητήρια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Από την κινητοποίηση στον Πειραιά

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στον Πειραιά
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο απαιτούν Σύλλογοι ΔΕΠ

Την κάθετη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παραπέρα προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου εξέφρασε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χτες.

Τις εισηγητικές παρεμβάσεις έκαναν ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης, και ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Αγγελόπουλος. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των παρατάξεων του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ αλλά και από μέλη του Συλλόγου που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ έχει αποφασίσει σε Γενική του Συνέλευση μεταξύ άλλων: 6ωρες στάσεις εργασίας (09.00 - 15.00) στις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, προκήρυξη 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Βουλή, διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης και νέα, έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 31 Γενάρη, με παράλληλη στάση εργασίας.

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχα θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια διά του ανταγωνισμού, παρέπεμψε στα στοιχεία που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα του ΚΕΠΥ του ΑΠΘ για την χρόνια πορεία συρρίκνωσης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων (όπως, για παράδειγμα, απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας και μείωση της χρηματοδότησης κατά 6,1 δισ. την περίοδο 2008 - 2020), η οποία, όπως είπε, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ζωτικού χώρου για τη δράση του ιδιωτικού τομέα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και από μια σειρά άλλων ιδρυμάτων της χώρας.

Ακόμα, σημείωσε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα σταματήσει τη ροή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι 9.000 φοιτητές στην Αγγλία και άλλοι 6.500 σε Γαλλία και Γερμανία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρακολουθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ήδη.

Οσο για το επιχείρημα περί αύξησης της ελευθερίας επιλογής και της δυνατότητας να σπουδάσουν σε όσους δεν τα κατάφεραν να εισέλθουν στα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε: «Με το επιχείρημα αυτό η κοινή λογική συνθλίβεται (...) Η κυβέρνηση, η οποία εισήγαγε την ΕΒΕ, συγχωνεύει και καταργεί Τμήματα, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εμφανίζεται τώρα ως υπερασπιστής του δικαιώματος των λαϊκών νοικοκυριών να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο».

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι η εξεταστική αποτελεί δικαίωμα των φοιτητών, για το οποίο ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ θα πιέσει ώστε να μη χαθεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να μετατεθεί. «Ο ΕΣΔΕΠ θα πιέσει και μπορεί να το κάνει, στηρίζοντας το δικαίωμα των φοιτητών που δικαίως αγωνίζονται για το παρόν και το μέλλον τους μέσα από μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006 - 07, κατά τις οποίες η εξεταστική του καλοκαιριού στο ΑΠΘ μετατέθηκε και δεν ακυρώθηκε. Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ παλεύει ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που ψηφιστεί, σημείωσε πως το συνδικαλιστικό κίνημα και δη το πανεπιστημιακό έχει μεγάλη εμπειρία πάλης απέναντι ακόμα και σε ψηφισμένους νόμους που ακυρώθηκαν στην πράξη, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, η Λουίζα Αυγήτα, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη διεθνή πείρα από την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, που οδηγεί, όπως είπε, σε όξυνση και πολλαπλασιασμό των ταξικών φραγμών, σημαίνει κατοχύρωση κατηγοριοποιημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που οδηγούν σε διαφορετικά πτυχία, σε διαφορετική επαγγελματική εξέλιξη, σε διαφορετικό μέλλον, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Παρουσιάζοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του φοιτητικού δανεισμού, σημείωσε ότι «όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε μελέτες, η χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία γίνεται σχεδόν αποκλειστικά πλέον μέσω δανεισμού, είναι ένας φόρος φτώχειας: Οσοι έχουν τη λιγότερη πρόσβαση στον πλούτο καταλήγουν με το υψηλότερο κόστος. Οσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ένας δανειολήπτης για να αποπληρώσει το δάνειό του, τόσο περισσότερο πληρώνει σε τόκους, αυξάνοντας την τιμή του πτυχίου (...) Αυτή είναι η βάρβαρη πραγματικότητα του "εκσυγχρονισμού" που μας υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό και εκεί θα φτάσουμε όταν σταματήσουμε να είμαστε "οπισθοδρομικοί", όπως υποστηρίζουν. Και αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μην επιτρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο να περάσει».

Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ

Τη συμμετοχή του στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην Καμάρα, αλλά και στο συντονιστικό των Συλλόγων Φοιτητών και Εργαζομένων στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης αποφάσισε ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΠΑΜΑΚ αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο, μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους Εργαζομένων στο Ιδρυμα, ενώ ζητάει από τη διοίκηση του ιδρύματος να αποφασίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο διενέργειας εξεταστικής, με ειδική μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες.


ΚΟΒ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με τη συμμετοχή πλήθους υποψήφιων διδακτόρων, μεταδιδακτόρων, ερευνητών και ερευνητριών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω υποβάθμιση Παιδείας και Ερευνας» που διοργάνωσε η ΚΟΒ Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής». Στην εκδήλωση μίλησαν οι Διονύσης Μπονάτσος, διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η Αφροδίτη Κτενά αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις - στη χώρα μας και διεθνώς - που διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ενημέρωσε για τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου - έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί από το ΥΠΑΙΘ - και επισήμανε ότι πρόκειται για πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου που στόχο έχει την πλήρη εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση μιας δεξαμενής απασχολήσιμων υψηλών προσόντων.

Πρόκειται για αντιδραστική τομή που θα διαμορφώσει τους όρους για μια βιομηχανία παραγωγής τίτλων σπουδών διαφόρων κατηγοριών, που θα αποσυνδέει την Εκπαίδευση από την Ερευνα, το κατεξοχήν δηλαδή χαρακτηριστικό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ανέδειξε τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στον προσανατολισμό της Ερευνας, τους όρους εργασίας των ερευνητών αλλά και τους όρους αναπαραγωγής του ερευνητικού δυναμικού. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα δημιουργήσει νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας για την αξιοποίηση των επιστημόνων που έχουν φύγει ή σχεδιάζουν να φύγουν, δεν θα ανασχέσει το brain drain. Ισα - ίσα, η εμπειρία από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογο μοντέλο «ανάπτυξης» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από τα διάφορα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας, δείχνει ότι θα συμπιεστούν κι άλλο οι αμοιβές των ερευνητών που εργάζονται στην πλειονότητά τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ανέδειξε τη συμπληρωματικότητα του επικείμενου νομοσχεδίου με τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ (ΕΒΕ, ΟΠΠΙ, προγράμματα σπουδών πολλών ταχυτήτων) καθώς και με τις προτεραιότητες του ΤΑΑ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τόνισε ότι ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Ερευνας, στον οποίον ομνύουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και την πολιτική του οποίου έχουν προωθήσει όλοι όσοι κυβέρνησαν, δεν προάγει την έρευνα ούτε προστατεύει τους εργαζόμενους σε αυτόν. Το «ενιαίον» του «χώρου» αφορά τους εργοδότες και την ελευθερία να διαλέγουν τα προϊόντα και το προσωπικό που θέλουν ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας. Για τους ερευνητές, φοιτητές, καθηγητές, υποψήφιους διδάκτορες κ.λπ. παραμένει κατακερματισμένος, όπως και το ερευνητικό τους έργο που υπόκειται στους βάρβαρους νόμους της αγοράς.

Τέλος, τόνισε ότι ο στόχος της αντιδραστικής αυτής ρύθμισης είναι το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο και η πλήρης μετάπτωση στην επιχειρηματική λειτουργία μέσα από τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά που επικαλείται η κυβέρνηση. Αυτό θα οδηγήσει σε ανταποδοτική λειτουργία υπηρεσιών και τελικά στην επιβολή διδάκτρων. Για αυτό και η επίκληση στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές έναντι του αγγλοσαξωνικού μοντέλου είναι εκ του πονηρού, αφού κρύβει το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το δημόσιο πανεπιστήμιο λειτουργεί με δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ και αποτελούν το νέο Eldorado για τις τράπεζες.

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για ένα πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο, που παράγει νέα γνώση και προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου, που οδηγούν σε επαγγέλματα και εργασιακές συνθήκες αντάξιες της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης. Γιατί πραγματικά ελεύθερο είναι το πανεπιστήμιο με σταθερή, κρατική χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση, με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των κατηγοριών, για να μην είναι άθυρμα των πρόσκαιρων αναγκών της αγοράς και υποδουλωμένο στα συμφέροντα των χρηματοδοτών.

Οι υπόλοιποι ομιλητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από εμβληματικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Εδωσαν παραδείγματα για το τι σημαίνει λειτουργία στην υπηρεσία επιχειρηματικών ομίλων με όρους «κόστους - οφέλους», τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις αλλά και την εξέλιξη των ερευνητών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά και των δύο στο νέο μοντέλο ερευνητή - επιχειρηματία - αυτοαπασχολούμενου που προωθείται, στο οποίο μία ή ένας νέος ερευνητής προκειμένου να προσληφθεί ακόμα και σε μόνιμη θέση σε Πανεπιστήμιο ή Ερευνητικό Κέντρο, πρέπει να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τον μισθό τον δικό του και της ομάδας του (αν έχει) ενώ υπάρχουν πανεπιστήμια που χρεώνουν με την ώρα τις αίθουσες στις οποίες κάνει μάθημα κάποιος.

Ο Μάνος Σαριδάκης ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι απλά διδασκαλεία, είναι πρώτα και κύρια χώροι έρευνας, ώστε η νέα γνώση να επιστρέφει στη διδασκαλία, επομένως αυτά που θα ανοίξουν δεν θα είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού δεν θα γίνεται έρευνα, αλλά απλά κολέγια. Τόνισε ότι εξ ορισμού όσοι στήσουν μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση, προφανώς και αναμένουν να κερδίσουν, αλλιώς δεν θα το έκαναν, και το κέρδος μπορεί να είναι πολλαπλό, είτε από τα δίδακτρα, είτε χρησιμοποιώντας τα ίδια τα κολέγια ως πίεση, ώστε να αποκομίζουν κέρδη από αλλού (όπως κάνουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ), είτε από κρατική ενίσχυση. Ειδικά στο τελευταίο, σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου τα ιδιωτικά κολέγια να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του ευρωπαϊκού Δικαίου για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τα δημόσια πανεπιστήμια και να απαιτήσουν να λαμβάνουν την ίδια χρηματοδότηση (όπως έγινε και στην Ενέργεια, και στις Τηλεπικοινωνίες, και στις Μεταφορές). Τέλος, επεσήμανε ότι «τα ιδιωτικά κολέγια θα λειτουργήσουν ως λαγός, προκειμένου και τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αφεθεί να μαραζώσουν, να συρθούν στην τροχιά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης. Γι' αυτό και δεν ζητάμε μόνο δημόσια Παιδεία, αλλά δωρεάν δημόσια Παιδεία, με σκοπό όχι το κέρδος αλλά την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να αναδεικνύουν πλευρές από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι/ες στα ερευνητικά κέντρα αλλά και οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους.

Τα σημερινά αγωνιστικά ραντεβού

Αθήνα, 12.00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12.00, Καμάρα

Πάτρα, 12.00, πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 11.00, κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 12.00, δημαρχείο

Αρτα, 11.00, πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 12.00, δημαρχείο

Βόλος, 12.00, Θόλος

Γιάννενα, 12.00, Περιφέρεια

Ζάκυνθος, 12.30, πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηράκλειο, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 12.00, κεντρική πλατεία

Καβάλα, 17.00, κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 12.00, πλατεία Δημαρχείου

Καρδίτσα, 12.00, κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Κέρκυρα, 12.00, Ψυχιατρείο

Κιλκίς, 12.00, πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 13.00, δημαρχείο

Κομοτηνή, 12.00, κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 12.00, δημαρχείο

Λαμία, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 12.30, κεντρική πλατεία

Λέσβος, 12.00, πλατεία Σαπφούς - Μυτιλήνη

Λιβαδειά, 11.00, κεντρική πλατεία (Εθνικής Αντιστάσεως)

Ναύπακτος, 10.30, λιμάνι

Ναύπλιο, 12.00, πλατεία Δημαρχείου

Ξάνθη, 12.00, κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30, παλιά ΚΤΕΛ

Πύργος, 09.00, κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 12.00, δημαρχείο

Ρόδος, 12.00, Πανεπιστήμιο (φοιτητές), Καπνοβιομηχανία (μαθητές)

Σάμος, 12.30, Φοιτητική Λέσχη (Καρλόβασι) - 11.30, πλατεία (Βαθύ)

Σέρρες, 12.00, ΔΙΠΑΕ

Σπάρτη, 12.00, κεντρική πλατεία

Σύρος, 13.00, πλατεία

Τρίκαλα, 13.00, πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 12.00, κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 12.00, πλατεία Μόδη

Χανιά, 13.00, πλατεία Αγοράς

Χίος, 12.00, Πανεπιστήμιο

Ψαχνά Εύβοιας, 12.00, δημαρχείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ