Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο απαιτούν Σύλλογοι ΔΕΠ

Την κάθετη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παραπέρα προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου εξέφρασε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χτες.

Τις εισηγητικές παρεμβάσεις έκαναν ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης, και ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Αγγελόπουλος. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των παρατάξεων του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ αλλά και από μέλη του Συλλόγου που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ έχει αποφασίσει σε Γενική του Συνέλευση μεταξύ άλλων: 6ωρες στάσεις εργασίας (09.00 - 15.00) στις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, προκήρυξη 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Βουλή, διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης και νέα, έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 31 Γενάρη, με παράλληλη στάση εργασίας.

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχα θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια διά του ανταγωνισμού, παρέπεμψε στα στοιχεία που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα του ΚΕΠΥ του ΑΠΘ για την χρόνια πορεία συρρίκνωσης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων (όπως, για παράδειγμα, απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας και μείωση της χρηματοδότησης κατά 6,1 δισ. την περίοδο 2008 - 2020), η οποία, όπως είπε, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ζωτικού χώρου για τη δράση του ιδιωτικού τομέα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και από μια σειρά άλλων ιδρυμάτων της χώρας.

Ακόμα, σημείωσε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα σταματήσει τη ροή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι 9.000 φοιτητές στην Αγγλία και άλλοι 6.500 σε Γαλλία και Γερμανία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρακολουθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ήδη.

Οσο για το επιχείρημα περί αύξησης της ελευθερίας επιλογής και της δυνατότητας να σπουδάσουν σε όσους δεν τα κατάφεραν να εισέλθουν στα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε: «Με το επιχείρημα αυτό η κοινή λογική συνθλίβεται (...) Η κυβέρνηση, η οποία εισήγαγε την ΕΒΕ, συγχωνεύει και καταργεί Τμήματα, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εμφανίζεται τώρα ως υπερασπιστής του δικαιώματος των λαϊκών νοικοκυριών να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο».

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι η εξεταστική αποτελεί δικαίωμα των φοιτητών, για το οποίο ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ θα πιέσει ώστε να μη χαθεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να μετατεθεί. «Ο ΕΣΔΕΠ θα πιέσει και μπορεί να το κάνει, στηρίζοντας το δικαίωμα των φοιτητών που δικαίως αγωνίζονται για το παρόν και το μέλλον τους μέσα από μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006 - 07, κατά τις οποίες η εξεταστική του καλοκαιριού στο ΑΠΘ μετατέθηκε και δεν ακυρώθηκε. Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ παλεύει ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που ψηφιστεί, σημείωσε πως το συνδικαλιστικό κίνημα και δη το πανεπιστημιακό έχει μεγάλη εμπειρία πάλης απέναντι ακόμα και σε ψηφισμένους νόμους που ακυρώθηκαν στην πράξη, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, η Λουίζα Αυγήτα, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη διεθνή πείρα από την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, που οδηγεί, όπως είπε, σε όξυνση και πολλαπλασιασμό των ταξικών φραγμών, σημαίνει κατοχύρωση κατηγοριοποιημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που οδηγούν σε διαφορετικά πτυχία, σε διαφορετική επαγγελματική εξέλιξη, σε διαφορετικό μέλλον, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Παρουσιάζοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του φοιτητικού δανεισμού, σημείωσε ότι «όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε μελέτες, η χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία γίνεται σχεδόν αποκλειστικά πλέον μέσω δανεισμού, είναι ένας φόρος φτώχειας: Οσοι έχουν τη λιγότερη πρόσβαση στον πλούτο καταλήγουν με το υψηλότερο κόστος. Οσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ένας δανειολήπτης για να αποπληρώσει το δάνειό του, τόσο περισσότερο πληρώνει σε τόκους, αυξάνοντας την τιμή του πτυχίου (...) Αυτή είναι η βάρβαρη πραγματικότητα του "εκσυγχρονισμού" που μας υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό και εκεί θα φτάσουμε όταν σταματήσουμε να είμαστε "οπισθοδρομικοί", όπως υποστηρίζουν. Και αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μην επιτρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο να περάσει».

Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ

Τη συμμετοχή του στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην Καμάρα, αλλά και στο συντονιστικό των Συλλόγων Φοιτητών και Εργαζομένων στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης αποφάσισε ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΠΑΜΑΚ αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο, μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους Εργαζομένων στο Ιδρυμα, ενώ ζητάει από τη διοίκηση του ιδρύματος να αποφασίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο διενέργειας εξεταστικής, με ειδική μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ