ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Η επιστολική ψήφος έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα της ελεύθερης και ανόθευτης ψήφου

Eurokinissi

Κατά πλειοψηφία, με τις 158 ψήφους της κυβέρνησης, έγινε δεκτό χτες το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ενώ απορρίφθηκε η τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς δεν συμπλήρωσε τις 200 ψήφους που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί. Συγκεκριμένα, επί της αρχής και στην τροπολογία, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 158, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» 6 βουλευτές.

Επίσης, κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά τα άρθρα 6, 8, 11, 13, 14 και 21 μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είναι αντιδραστικό, ψευδεπίγραφο και αντισυνταγματικό, ανοίγει πόρτες και παράθυρα για μια εκτεταμένη νόθευση της ψήφου, με άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλοιώνει τον χαρακτήρα των εκλογών και της ψήφου, καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα των εκλογών, κατακερματίζει τη διαδικασία και το εκλογικό σώμα, παραβιάζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για πολύμορφες πιέσεις, ενώ φτάνει στο σημείο να αναθέτει κρίσιμες λειτουργίες της διαδικασίας σε ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών του εξωτερικού.

Τα παραπάνω επισήμανε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Γιάννης Γκιόκας, ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που κατά την πάγια τακτική τους αναδιπλώθηκαν, μόλις έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης στο σύνολό του. Ενώ αρχικά στις Επιτροπές είχαν ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, παρότι είχε πλήθος αρνητικών χαρακτηριστικών, σήμερα εμφανίζονται κατά του νομοσχεδίου, επειδή η κυβέρνηση αξιοποιώντας τη στάση τους και πατώντας πάνω στη συναίνεσή τους, πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έφερε την τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

«Στον νομοθετικό και πολιτικό βούρκο της κυβέρνησης της ΝΔ μόνοι σας πέσατε, οικειοθελώς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές αυτών των κομμάτων, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα το ψηφίσετε, γιατί η διαφωνία σας δεν είναι επί της ουσίας, αλλά μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα».

«Η επιστολική ψήφος έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα της ελεύθερης κι ανόθευτης ψήφου, δεν είναι δικαίωμα, είναι κατάργηση δικαιωμάτων», συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι ο προηγούμενος νόμος για τους απόδημους έδινε το πλήρες δικαίωμα σε όσους έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης να ψηφίζουν, και τα κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν για τους παλαιότερους μετανάστες, που έπρεπε να πιστοποιήσουν έναν κοινωνικό και οικονομικό δεσμό με τη χώρα, ώστε να υφίστανται και τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Πρόοδος είναι η ενεργή συμμετοχή του λαού στις συλλογικές διαδικασίες

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, γιατί είναι αντιδραστικό, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολίασε καυστικά ότι την ώρα που διεθνώς τα κράτη προβληματίζονται για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, όπως οι νοθείες, εδώ δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης.

Μάλιστα - συνέχισε ο Θ. Παφίλης - η κυβέρνηση, διά της υπουργού, πέρα από τη «δημοκρατική έξαρση» στην οποία επιδίδεται με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μιλά για «ισότητα στην ψήφο» και υποστηρίζει ότι «μεταφέρουμε την κάλπη σε κάθε σπίτι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι κάλπη σημαίνει παραβάν, σημαίνει δικαστικός αντιπρόσωπος, εφορευτική επιτροπή, εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων που ελέγχουν και εγγυώνται την ανεξαρτησία των ψήφων. Κάτι δηλαδή που δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο, καθώς αυτό ανοίγει ανεξέλεγκτα τον δρόμο της χειραγώγησης της ψήφου.

Οσο για τις δικλίδες ασφαλείας, τις χαρακτήρισε «ανέκδοτο και γελοίο», καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για ανεπηρέαστη ψήφο όταν ήδη γίνεται χαμός από πιέσεις και επηρεασμούς. Τουλάχιστον, είπε, στο παραβάν ο καθένας είναι μόνος του με τη συνείδησή του.

«Ποιος θα πιστοποιήσει ότι ψήφισε ανεπηρέαστος» στο σπίτι ή στη δουλειά, όταν θα πέσουν πάνω πολιτικοί και εργοδοτικοί παράγοντες, είπε ο Θ. Παφίλης, «ο ντελιβεράς που θα πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία» και «που θα μαζεύει 100 ψήφους τη μέρα;». Ειδικά σε χώρες του εξωτερικού «ποια εταιρεία θα αναλάβει;».

Και αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι κόπτονται για τη δημοκρατία αυτοί που κυβερνούν «με μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα», όπως επίσης κόπτονται για τη συμμετοχή και τον ενεργό πολίτη αλλά κάνουν τα πάντα για να κλειστεί ο κόσμος στον εαυτό του, όπως με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία.

Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, συνέχισε ο Θ. Παφίλης και ξεκαθάρισε ότι πρόοδος είναι οι συλλογικές διαδικασίες. Εθεσε τέλος ξανά ζήτημα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι δεν γίνεται για τις εθνικές εκλογές να χρειάζονται 200 και για τις ευρωεκλογές 151 ψήφοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου

Το νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Το συγκεκριμένο μέτρο, τόνισε, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίζει μόνος του, απαλλαγμένος από πιέσεις και εκβιασμούς, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και σήμερα. Επικαλέστηκε τη διεθνή πείρα, όπου σε μια σειρά χώρες έχουν καταγραφεί χειραγώγηση και εξαγορά ψήφων, κλοπές ψηφοδελτίων, μέχρι και καμένα ψηφοδέλτια.

Η επίκληση της «εμβάθυνσης της δημοκρατίας» - πρόσθεσε - αφορά ένα τμήμα εκλογέων του εξωτερικού, που θα κληθούν να ψηφίσουν και να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, και κυρίως δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την πολιτική τους επιλογή, ή τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις.

Στόχος, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι να αποσπάται πιο αποτελεσματικά η συναίνεση του λαού στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του αλλά και στις άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως είναι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τα παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στα εργατικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα ου ο λαός στενάζει κάτω από την ακρίβεια και τη φτώχεια, σε όλα τα παραπάνω τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα, μικρότερα κόμματα, συμφωνούν και ασκούν κριτική μόνο σε δευτερεύοντα θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε και στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που κλιμακώνεται αυτό το διάστημα, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΚΑΠ που τους διώχνει από τα χωράφια και τα χωριά τους. «Διεκδικούν την επιβίωσή τους, για να μη γίνουν μετανάστες στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Και εσείς, που σήμερα εμφανίζεστε ως υπερασπιστές της ισότητας και της δημοκρατίας, αύριο, στα μπλόκα των αγροτών, θα στείλετε τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής».

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η κυβέρνηση που τάχα προστατεύει τα δικαιώματα ξεσπίτωσε και συνέλαβε χαμηλοσυνταξιούχο

Με την απαράδεκτη έξωση, την επίθεση των ΜΑΤ και στη συνέχεια τη σύλληψη της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού και του γιου της, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος, μιλώντας στη συζήτηση για την επιστολική ψήφο.

Η κυβέρνηση, είπε, που παρουσιάζεται τάχα ως προστάτης των λαϊκών δικαιωμάτων, έδειξε πώς αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, όταν δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί στάλθηκαν για να ξεσπιτώσουν μια χαμηλοσυνταξιούχο, να την συλλάβουν μαζί με τον γιο της, για να δώσουν το σπίτι στα «κοράκια».

«Ντροπή» σε όλες τις κυβερνήσεις που έστησαν όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των funds και των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αμπατιέλος, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ και απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, τόνισε ότι από τη συζήτηση είναι φανερό ότι σε όσα αναδείχθηκαν από το ΚΚΕ η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει και αντ' αυτού επαναλαμβάνει δικαιολογίες περί δήθεν τεχνικής διευκόλυνσης. Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται για στρατηγική περαιτέρω χειραγώγησης του λαού, σε συνθήκες που μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν απαντούν επί της ουσίας και τα υπόλοιπα κόμματα που υπερψήφισαν επί της αρχής, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «που ράβουν τον προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό μανδύα της κυβέρνησης» και τώρα την κατηγορούν ότι «τορπιλίζει τη συναίνεση». Θα νόμιζε κανείς ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν, είπε ο Ν. Αμπατιέλος, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, όσον αφορά τους ναυτεργάτες, ανέφερε πως η θέσπιση περισσότερων εκλογικών κέντρων στα λιμάνια του εξωτερικού θα βοηθούσε πραγματικά να ψηφίσουν περισσότεροι ναυτεργάτες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Θωράκιση και ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος

Τα αστικά κόμματα νοιάζονται μόνο για τη θωράκιση και παραπέρα ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος και όχι για τον λαό, και επειδή βλέπουν ότι ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της στρατηγικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γι' αυτό προσπαθούν να πετύχουν την αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών, επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Προειδοποίησε ότι τα διάφορα λόμπι, των οποίων η θεσμική παρέμβαση νομιμοποιήθηκε πρόσφατα με τον νόμο Βορίδη, θα αξιοποιηθούν παραπέρα και πιο αποτελεσματικά στις εκλογές και ιδιαίτερα με την επιστολική ψήφο θα αυξηθούν οι ψηφοφόροι της ομογένειας, Ελληνες που βρίσκονται πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας, και θα καθορίζουν την πολιτική στη χώρα μας χωρίς να έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό δεσμό, και χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των μέσων ενημέρωσης, θέλει τον λαό χωρίς τη δική του οργάνωση και συμμετοχή στα σωματεία και στο μαζικό κίνημα, ώστε με πιέσεις και εκβιασμούς να κάνει επιλογές που θα του υποδεικνύουν όσοι ασκούν εξουσία πάνω του, από εργοδότες μέχρι άλλους πολυπλόκαμους κρατικούς και μη μηχανισμούς και λόμπι. Υπενθύμισε ότι υπάρχει ανάλογη πείρα, από τότε που ίσχυε η επιστολική ψήφος σε σωματεία τα οποία είχαν δημιουργήσει γνωστοί εργατοπατέρες, για να στηρίξουν εργοδότες και κυβερνήσεις, όπου είχε καταγραφεί ευρύτατη νοθεία, με ψήφους ακόμα και πεθαμένων ή ανύπαρκτων προσώπων, και μάλιστα με την υπογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου. Προειδοποίησε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει στην επιστολική ψήφο αλλά στο μέλλον θα φέρει και την ηλεκτρονική, όπως επιχείρησε και στα σωματεία.

Κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει κάτω από όλες τις συνθήκες τον αγώνα του για την πλατιά ενημέρωση του κόσμου, για την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, και καλεί τον λαό σε συμπόρευση μαζί του για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για μια νέα μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ