Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Η επιστολική ψήφος έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα της ελεύθερης και ανόθευτης ψήφου

Eurokinissi

Κατά πλειοψηφία, με τις 158 ψήφους της κυβέρνησης, έγινε δεκτό χτες το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ενώ απορρίφθηκε η τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς δεν συμπλήρωσε τις 200 ψήφους που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί. Συγκεκριμένα, επί της αρχής και στην τροπολογία, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 158, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» 6 βουλευτές.

Επίσης, κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά τα άρθρα 6, 8, 11, 13, 14 και 21 μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είναι αντιδραστικό, ψευδεπίγραφο και αντισυνταγματικό, ανοίγει πόρτες και παράθυρα για μια εκτεταμένη νόθευση της ψήφου, με άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλοιώνει τον χαρακτήρα των εκλογών και της ψήφου, καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα των εκλογών, κατακερματίζει τη διαδικασία και το εκλογικό σώμα, παραβιάζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για πολύμορφες πιέσεις, ενώ φτάνει στο σημείο να αναθέτει κρίσιμες λειτουργίες της διαδικασίας σε ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών του εξωτερικού.

Τα παραπάνω επισήμανε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Γιάννης Γκιόκας, ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που κατά την πάγια τακτική τους αναδιπλώθηκαν, μόλις έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης στο σύνολό του. Ενώ αρχικά στις Επιτροπές είχαν ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, παρότι είχε πλήθος αρνητικών χαρακτηριστικών, σήμερα εμφανίζονται κατά του νομοσχεδίου, επειδή η κυβέρνηση αξιοποιώντας τη στάση τους και πατώντας πάνω στη συναίνεσή τους, πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έφερε την τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

«Στον νομοθετικό και πολιτικό βούρκο της κυβέρνησης της ΝΔ μόνοι σας πέσατε, οικειοθελώς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές αυτών των κομμάτων, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα το ψηφίσετε, γιατί η διαφωνία σας δεν είναι επί της ουσίας, αλλά μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα».

«Η επιστολική ψήφος έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα της ελεύθερης κι ανόθευτης ψήφου, δεν είναι δικαίωμα, είναι κατάργηση δικαιωμάτων», συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι ο προηγούμενος νόμος για τους απόδημους έδινε το πλήρες δικαίωμα σε όσους έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης να ψηφίζουν, και τα κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν για τους παλαιότερους μετανάστες, που έπρεπε να πιστοποιήσουν έναν κοινωνικό και οικονομικό δεσμό με τη χώρα, ώστε να υφίστανται και τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ