ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανοικοδομική απεργία

Την Τετάρτη 31 Γενάρη η μεγάλη μάχη του κλάδου

Σε γιαπιά στα Γιάννενα
Σε γιαπιά στα Γιάννενα
Απεργούν την Τετάρτη 31 Γενάρη οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές σε όλη τη χώρα, για αυξήσεις στα μεροκάματα, Ασφάλιση, Συλλογικές Συμβάσεις.

Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανοικοδομική πανελλαδική απεργία η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα Συνδικάτα συνεχίζουν τις καθημερινές τους παρεμβάσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, συζητούν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις διεκδικήσεις που δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, η επιτυχία της συγκεκριμένης απεργίας θα δώσει ώθηση και στη μάχη που δίνεται από συνδικάτα όλων των κλάδων με προοπτική την πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση στις 28 Φλεβάρη.

Χτες, Πέμπτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έκανε περιοδείες σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα δράσης του συνεχίζεται επίσης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε εργοτάξιο στο Ελληνικό.

Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Απεργιακό «παρών» από μισθωτούς τεχνικούς και ηλεκτρολόγους

Στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα
Στην απεργία στις 31 Γενάρη θα συμμετάσχει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 28 Γενάρη, προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108, «γυάλινο» κτίριο, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού και Φραγκούδη). «Κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ακόμα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία για τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται στην εγκατάσταση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. «Η απεργία πραγματοποιείται μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά, το ίδιο και οι διεκδικήσεις μας», τονίζει.

Σε Γιάννενα και Κέρκυρα

Στα Γιάννενα, αποφασισμένοι να το «σανιδώσουν» για την επιτυχία της πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας, τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων «όργωσαν» χτες τα γιαπιά στην πόλη, αλλά και έργα οδοποιίας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αύξηση στο μεροκάματο και η καταβολή του ενσήμου κάθε εργάσιμη μέρα είναι που «καίνε» τους συναδέλφους του κλάδου. Παράλληλα, όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι η απεργία αγκαλιάζεται πλατιά από τους οικοδόμους, ενώ οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες προκειμένου να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, να μη λείψει κανείς από την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Μαχητικό ήταν άλλωστε το κλίμα και στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο για την προετοιμασία της απεργίας. Από όλες τις παρεμβάσεις φαίνεται ότι η συμμετοχή στην απεργία θα ξεπεράσει αυτή του προηγούμενου Νοέμβρη. Στην κατεύθυνση αυτή το Συνδικάτο εντείνει τις περιοδείες στις οικοδομές και τα λοιπά κατασκευαστικά έργα τις επόμενες μέρες.

Το μαχητικό και αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους οικοδόμους αποτυπώθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου στην Κέρκυρα, με μαζική τη συμμετοχή οικοδόμων, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ατελείωτες ώρες δουλειάς, στην κλοπή των ενσήμων, στην ακρίβεια και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Παράλληλα συζητήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την επιτυχία της πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ. Τέλος, το Συνδικάτο αποφάσισε την πραγματοποίηση μαθημάτων στα Ελληνικά για μετανάστες συναδέλφους που εργάζονται χρόνια στο νησί.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφάσεις οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα για αυξήσεις στα μεροκάματα

Με ενθουσιασμό συζήτησαν οι εργάτες την πείρα από τις επιχειρησιακές ΣΣΕ που κατέκτησαν το τελευταίο διάστημα

Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Την ανάπτυξη αγώνων το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διεκδίκηση υπογραφής νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας της ζωής τους και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, αποφάσισε η μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, την Τετάρτη 24 Γενάρη, μέσα από μια ζωντανή διαδικασία και με το κουράγιο που έδωσαν στους εργάτες η υπογραφή των δύο επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε εργοστάσια με αυξήσεις στους μισθούς και μια σειρά άλλα αιτήματα.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το σχέδιο της ΣΣΕ και αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα Φλεβάρη, εξουσιοδοτώντας το ΔΣ να ορίσει την ακριβή ημερομηνία και, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, καλώντας ταυτόχρονα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Ενα από τα θέματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους είναι και η υπογραφή των δύο επιχειρησιακών ΣΣΕ που γέμισαν με ενθουσιασμό και τροφοδότησαν τη συζήτηση, για να γίνει το Συνδικάτο ακόμα πιο δυνατό. Ακόμα έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την παρέμβαση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος από σωματεία και φορείς της περιοχής του Πειραιά, μεταφέροντας τη ζωτική διεκδίκηση των εργαζομένων της περιοχής για δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, με πλήρεις υποδομές και προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων εντός της λιμενικής ζώνης, αλλά και των λαϊκών αναγκών του αστικού ιστού πέριξ του λιμανιού.

Ιδιαίτερη στιγμή στη Γενική Συνέλευση ήταν ο χαιρετισμός της Αννας Κωστή, αδερφής του εργάτη στη Ζώνη, Γιάννη Κωστή που τον περασμένο Δεκέμβρη πέθανε λίγο πριν πιάσει μεροκάματο. Στον χαιρετισμό της τόνισε ότι όλες οι οικογένειες των εργαζομένων είναι στο πλευρό του Συνδικάτου, ανέδειξε τη σημασία να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και να τηρούνται τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασιών. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση να δώσουν ένα ζεστό χειροκρότημα για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν στον αγώνα για το μεροκάματο, με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με θέρμη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη

Απόφαση για απεργία και από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

15 Εργατικά Κέντρα, 6 Ομοσπονδίες του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Χθες μάλιστα προστέθηκε στις απεργιακές αποφάσεις και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο επίκεντρο της οργάνωσης της μεγάλης αυτής μάχης είναι οι διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια και το κόστος ζωής που διαλύει τη λαϊκή οικογένεια. Η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος, όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για προστασία της πρώτης κατοικίας και το πάγωμα των πλειστηριασμών κ.ά.

Αναλυτικά αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Αν. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αποφάσεις έχουν πάρει:

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Κερατσινίου «ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ», Χαϊδαρίου και Σαλαμίνας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ». Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και Λαυρεωτικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «ΤΙΤΑΝΙΑ», «Grande Bretagne», «King George», «Λυκαβηττός», «STANLEY» και «Royal Olympic». Το Σωματείο Εργαζομένων «Select Service Partner» ν. Αττικής. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής και Νήσων και Σωματείο Εργαζομένων «TASTY». Το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παραβατικές πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στοχευμένα βρέθηκαν παραβατικές, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι επιχειρήσεων προκύπτουν από τη δεύτερη φάση ειδικής δράσης με την αξιοποίηση δεδομένων που εξάγει το σύστημα «risk analysis» του «Εργάνη». Με βάση αυτά τα δεδομένα ελέγχθηκαν 580 επιχειρήσεις (αφορά 5.152 εργαζόμενους), από τις οποίες οι 292 βρέθηκαν παραβατικές, δηλαδή το 50,34% των επιχειρήσεων. Πρώτη με διαφορά (576 περιπτώσεις) ήταν η παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας. Ακόμα, εντοπίστηκαν 29 περιπτώσεις αδήλωτων εργαζομένων.

Σημειωτέον, τα προηγούμενα έτη, χωρίς τη χρήση του συστήματος «risk analysis», η εντοπισμένη παραβατικότητα κυμαινόταν στο 25%, όπως αναφέρει η Επιθεώρηση, ενώ στην πρώτη φάση της σχετικής δράσης είχε ανέλθει στο 44,4%. Αντίστοιχα, ενώ τα ετήσια στοιχεία έδειχναν την υποδηλωμένη εργασία να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%, βάσει της σχετικής δράσης ξεπερνά το 11%.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., ΕΦΚΑ

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ

Ηράκλειο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Καρδίτσα, 10 π.μ., ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)

Κέρκυρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ

Κοζάνη, 10.30 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας (πλατεία Αριστοτέλους)

Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου

Πάτρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου)

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας

Σάμος, 9 π.μ.., Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ