ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εντείνουν τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού

Σαν έτοιμοι από καιρό, αξιοποιώντας καταγγελίες της ισραηλινής προπαγάνδας, ΗΠΑ και πολλά κράτη του ευρωατλαντικού μπλοκ αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει επί 115 μέρες τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας και σακατεύοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας από τα σπίτια τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, πολλές χώρες της ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους εντείνουν συντονισμένα τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού, αναστέλλοντας τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), του κύριου παρόχου ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δραματικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός στρατός, με πυρομαχικά των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει επί σχεδόν 4 μήνες το μακελειό στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί σύμμαχοί τους αξιοποίησαν καταγγελίες των ισραηλινών προπαγανδιστικών επιτελείων και μυστικών υπηρεσιών περί φερόμενης εμπλοκής 12 εργαζομένων της UNRWA σε επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, για να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας ακόμα μια φορά ως όπλο την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων και του απάνθρωπου αποκλεισμού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal» και στη συνέχεια τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Associated Press» και «Reuters» αναπαρήγαγαν πρόθυμα τις σχετικές «πληροφορίες» της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Mossad, περί εμπλοκής μιας χούφτας εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με εξασέλιδο «φάκελο» της Mossad που επικαλέστηκε χτες το «Reuters», οι αρχικοί 12 εργαζόμενοι που φέρονται να έχουν εμπλοκή, γίνονται 190 ή και παραπάνω, που επιχειρείται να παρουσιαστούν σαν... «τρομοκρατικοί πράκτορες της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA».

Αμεσα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς ζήτησαν να σταματήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες τη χρηματοδότηση της UNRWA. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της UNRWA, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Νετανιάχου και ο Κατς μάλιστα απαίτησαν και την παραίτηση του επικεφαλής της οργάνωσης, UNRWA, Φ. Λαζαρινί.

Σαν έτοιμοι από καιρό, αμέσως μετά τις καταγγελίες του κράτους - δολοφόνου, την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Η ΕΕ, που ήταν το 2022 ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, ανακοίνωσε επίσης πως μελετά την αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA.

Η Νορβηγία (που επιδιώκει ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή στο παρασκήνιο) ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Η UNRWA είναι η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία στη Γάζα, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτήν για την απόλυτη επιβίωσή τους», τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φ. Λαζαρινί, ενώ πρόσθεσε πως η UNRWA «λειτουργεί καταφύγια για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και παρέχει τρόφιμα και πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA, τονίζοντας πως «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους». Ο ίδιος ανέφερε πως από τους 12 εργαζόμενους της υπηρεσίας που κατηγορούνται από το Ισραήλ, οι 9 απολύθηκαν, ένας πέθανε, ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.

Βομβαρδισμοί σχολείων - καταφυγίων αμάχων και δολοφονίες εργαζομένων του ΟΗΕ

Η νέα εξέλιξη αποτελεί βέβαια κλιμάκωση στη συνολικότερη στοχοποίηση της UNRWA από το Ισραήλ, ως πτυχή των δολοφονικών επιθέσεων του κράτους - δολοφόνου στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Οκτωβρίου σχολεία και άλλες δομές της UNRWA έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και παρ' όλα αυτά βομβαρδίζονται συνεχώς από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Πάνω από 350 άνθρωποι που βρίσκονταν σε δομές της UNRWA έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στις 115 μέρες του μακελειού από τον κατοχικό στρατό, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργαζομένων του ΟΗΕ μέσα σε τέτοιο διάστημα σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση σε όλο τον πλανήτη...

Κι όλα αυτά ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει στην ανθρωπιστική βοήθεια να ρέει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, έως καθόλου σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Γάζα.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως από την αρχή του Ιανουαρίου έγιναν μόλις 8 αποστολές φορτηγών του ΟΗΕ με βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και πως αντίθετα, άλλα 29 κομβόι δεν έφυγαν ποτέ λόγω «προβλημάτων» που επικαλέστηκαν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Το «μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται από τον ισραηλινό στρατό, μαζί με διάφορους Ισραηλινούς «διαδηλωτές». Την Κυριακή διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Ράφα, αξιώνοντας να μην φτάσει η βοήθεια στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Εντείνονται οι σφαγές αμάχων στη Γάζα

Παράλληλα με τις εξελίξεις γύρω από την ανθρωπιστική βοήθεια, συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ενώ ανάφλεξη συγκρούσεων αναφέρθηκε και στη βόρεια Γάζα, που υποτίθεται πως ελέγχει «πλήρως» ο στρατός.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 26.636 και οι τραυματίες τους 65.387.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, «αντιμετώπισαν και σκότωσαν δεκάδες οπλισμένους τρομοκράτες σε μάχες στο κέντρο της Γάζας», ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις πως οι μάχες διεξήχθησαν ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμαλ της Χαν Γιούνις, τα οποία λειτουργούν πλέον μόνο εν μέρει και φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει εκεί.

Στο μεταξύ, παρά τις «πανηγυρικές» ισραηλινές ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, χτες μετά από πολλές βδομάδες, ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες ακόμη και στο κέντρο του Τελ Αβίβ, εξαιτίας βροχής ρουκετών από τη Χαμάς. Εκτοξεύσεις ρουκετών έγιναν και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Συνδιάσκεψη στην Ιερουσαλήμ για επανεποικισμό της Γάζας

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ συνδιάσκεψη οργανώσεων εποίκων με στόχο την επανίδρυση εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού το 2005.

Παρότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απέφυγε να εμφανιστεί στη συνάντηση, ισχυριζόμενος πως ο εποικισμός της Γάζας δεν είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν 11 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης και 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, συμμετέχοντας στη συνδιάσκεψη προέβλεψε με βεβαιότητα πως θα φτιαχτούν στη Γάζα νέοι εποικισμοί και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, είπε πως ήρθε η ώρα της επιστροφής στο «Γκας Κατίφ», όπως είναι το όνομα ενός από τους εβραϊκούς εποικισμούς που διαλύθηκαν το 2005.

Οι δύο υπουργοί και έξι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού υπέγραψαν το «Σύμφωνο Νίκης και Ανανέωσης των Εποικισμών» στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, από το κόμμα Λικούντ που ...ενθάρρυναν την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων της Γάζας (αναφερόμενοι στα σχέδια διωγμού του παλαιστινιακού πληθυσμού).

Η συνδιάσκεψη για τον εποικισμό της Γάζας διοργανώθηκε από την οργάνωση εποίκων Nachala και το Περιφερειακό Συμβούλιο Σαμάρειας, στη Δυτική Οχθη.

Εως το 2005 στη Λωρίδα της Γάζας υπήρχαν 21 εβραϊκοί εποικισμοί με περίπου 8.000 εποίκους που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν «μονομερώς» το 2005. Δύο χρόνια μετά, και έπειτα από εκλογές, η Χαμάς βγήκε πρώτη δύναμη και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας. Η εξέλιξη έδωσε το πρόσχημα στο Ισραήλ να επιβάλει από το 2007 ασφυκτικό οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό σε όλη τη Γάζα.

Μπαράζ εισβολών και συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χτες, στη διάρκεια εισβολής του στρατού στο χωριό Τούκου (κοντά στη Βηθλεέμ) Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο με αφορμή ότι κρατούσε μαχαίρι. Ο έφηβος αφέθηκε (κατά την πάγια τακτική των κατοχικών δυνάμεων) αβοήθητος να αιμορραγεί για ώρα ώσπου κατέληξε.

Ολο το Σαββατοκύριακο έως χτες το μεσημέρι καταγράφηκαν νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς πολιτών και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τζενίν και η Ναμπλούς αλλά και συνέχιση καταστροφής του οδικού δικτύου στην Τουλκαρέμ και στην Καλαντίγια.

Παζάρια για νέα εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων

Τα παζάρια για την απελευθέρωση των περίπου 136 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα συνεχίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με συνάντηση στο Παρίσι των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Κατάρ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», αν και «υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές απόψεων», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες με «κατ' ιδίαν επαφές».

Το δίκτυο της ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο δίμηνης εκεχειρίας, στη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει 100 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως «καταφέραμε κάποια πρόοδο».

Η Χαμάς πάντως δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση περί «εποικοδομητικών» συνομιλιών. Ανώτερο στέλεχός της ξεκαθάρισε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» πως η επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι εξαρτάται από τη συμφωνία των κατοχικών δυνάμεων για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε επίσης πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα. Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστεί στη Χαμάς το προσεχές διάστημα ένα πλαίσιο για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Τέλος, σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios», πριν από 10 μέρες έγινε μυστική συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε η πιθανότητα διαχείρισης της Λωρίδας της Γάζας από μία «ανανεωμένη» διοίκηση υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αποκατάσταση των σχέσεων Πακιστάν - Ιράν

Με αφορμή τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφός τους, οι ΥΠΕΞ Πακιστάν και Ιράν συναντήθηκαν χτες στο Ισλαμαμπάντ, απ' όπου ανακοίνωσαν πως σέβονται τα διμερή δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Δήλωσαν επίσης πως είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι η Κίνα θα αναλάμβανε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με δεδομένη τη σημασία που έχουν οι δυο χώρες για τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε ότι οι δύο γείτονες μπορούν να επιλύσουν τις παρεξηγήσεις αρκετά γρήγορα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σύντομα θα επισκεφθεί το Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ