ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
«Στο πόδι» τα σωματεία για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα

Πυκνώνουν οι αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν το απεργιακό μέτωπο

Με νέες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, και πρωτοβουλίες που μεταφέρουν το απεργιακό κάλεσμα σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, δυναμώνει καθημερινά το μέτωπο των συνδικάτων που προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη.

Με μαζικές διεργασίες, συνελεύσεις όπου συμμετέχουν όλο και περισσότεροι και μάλιστα νέοι εργαζόμενοι, με συσκέψεις σωματείων, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα θέτουν στο προσκήνιο την ανάγκη να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, μέτρων στήριξης του εισοδήματος από τη μεγάλη ακρίβεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς οργανώνονται κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες με αιχμή ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους. Ηδη χθες κατέβηκαν σε πανελλαδική απεργία οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές (βλ. σχετικό θέμα), ενώ οι μεταλλεργάτες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργία στη Ζώνη στα μέσα Φλεβάρη. Παράλληλα, σε διάφορους χώρους δουλειάς ξεδιπλώνονται κινητοποιήσεις και δράσεις.

Μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απεργούν

Αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη έχουν πάρει μέχρι τώρα 16 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις αποφάσεις περιλαμβάνεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας.

Καθώς δε στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην «Teleperfomace»
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην «Teleperfomace»
Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Και οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Διαμαρτυρία στην «Teleperformance»

Χθες οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance Greece» προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της εταιρείας στον Πειραιά, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Πρόκειται για κινητοποίηση σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, με εκατοντάδες εργαζόμενους, και η οποία αποφασίστηκε ύστερα από μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, επιτροπή εργαζομένων και συνδικαλιστών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας, θέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων και καλώντας τη διοίκηση σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση το προσχέδιο του ΣΕΤΗΠ, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απέφυγαν να πάρουν θέση όσον αφορά τα κρίσιμα αιτήματα και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε γραπτή απάντηση από τη διοίκηση μέχρι την προσεχή Κυριακή. Η απάντηση της εργοδοσίας θα συζητηθεί σε συνέλευση που οργανώνουν οι εργαζόμενοι την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση), και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το ΣΕΤΗΠ διεκδικούν: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, 20% αύξηση για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ και άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού» κ.ά.

Στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς

Επίσης, σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων της «Intracom Telecom», διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε σε μία από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτήν υπερψηφίστηκε η πρόταση της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» και αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στη μάχη για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, με βάση το προσχέδιο που είχε υιοθετηθεί σε περσινή συνέλευση.

Σε κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απεργία και κινητοποίηση από τους συμβασιούχους στα ΕΑΣ

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) στον Υμηττό, αντιδρώντας στη λήξη συμβάσεων που στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία. Οπως καταγγέλλουν, χθες έληξαν οι συμβάσεις εργασίας μέσω ΟΝΕΧ, ενώ δεν επαναπροσλαμβάνεται το σύνολο των συμβασιούχων. Την κινητοποίηση των εργολαβικών στήριξαν το Σωματείο Μονίμων των ΕΑΣ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ, στον οποίο έθεσαν το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Συσκέψεις συνδικάτων

Περιφερειακές συσκέψεις με θέμα τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο και την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σε συνεργασία με τα σωματεία στις αντίστοιχες περιοχές έχουν προγραμματιστεί οι εξής συσκέψεις: Αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 12.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης. Την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε σύσκεψη τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των Λογιστών (οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του λαού οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στην απεργία. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει αποφασίσει η Πέμπτη 8 Φλεβάρη να είναι μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική, με συντονισμένη παρέμβαση ενημέρωσης του λαού της περιοχής σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και σε άλλες υγειονομικές δομές. Επίσης, την Κυριακή 18 Φλεβάρη σχεδιάζει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και αντιπολεμική συναυλία με καλλιτέχνες από την περιοχή.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπρόσθετα, το Εργατικό Κέντρο παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Τέλος, καλεί την Τετάρτη 7 Φλεβάρη (3 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο) σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης.


«ΣΦΥΡΙΑ» ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΧΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΠΙΑ
Με επιτυχία η μεγάλη πανοικοδομική απεργία για αυξήσεις, ΣΣΕ και ένσημα

Μήνυμα κλιμάκωσης για κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς έστειλαν οι οικοδόμοι με τη μάχη που έδωσαν χτες

Από τη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος
Από τη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος
Σημαντική ώθηση στους αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο και σε πολλούς χώρους δουλειάς για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, φανερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για απεργιακή κλιμάκωση με πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, φανέρωσε και η χτεσινή πανοικοδομική απεργιακή κινητοποίηση.

Μια απεργία που σημείωσε πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, άνω του 90%, νεκρώνοντας τα μεγάλα εργοτάξια της χώρας, με τους εργαζόμενους στις κατασκευές να διεκδικούν να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και να υπογραφούν νέες με αυξήσεις στα μεροκάματα, να μη χάνουν τα ένσημά τους, μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στα εργοτάξια κ.ά. Επίσης, οι οικοδόμοι απαιτούν τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια (για ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993), κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Συνδικάτο Οικοδόμων, όπου μίλησαν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων ν. Αττικής. Στο πλευρό τους παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.


Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με εκπροσώπους του γραφείου της υπουργού Δ. Μιχαηλίδου. Στη διάρκεια της πορείας οι απεργοί διαδήλωναν τις απαιτήσεις τους με συνθήματα όπως «Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές» και «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι, τα ένσημα θα πάρουν με οργάνωση και πάλη».

Μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Τασιούλας ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα νέα συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, από την οποία περιμένουν να τους απαντήσει πως θα υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα της πολύ μεγάλης συμμετοχής στην απεργία πανελλαδικά, ενώ η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο για να πάρει αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα με επόμενη απεργιακή μάχη στις 28 Φλεβάρη.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, τόνισε, «δεν βρισκόμαστε σε αναμονή», αλλά προχωρούν σε νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις και δράσεις στους χώρους δουλειάς.

Εργα δισεκατομμυρίων για τους ομίλους, αλλά οι οικοδόμοι δεν μπορούν να ζήσουν

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιάννης Τασιούλας στάθηκε στις διεκδικήσεις των οικοδόμων, τονίζοντας ότι αυτό που ζητούν είναι «μεροκάματα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών μας, να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις που μας αφήνουν με άδειες τσέπες».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Και παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, μετέφερε αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως ότι οι οικοδόμοι αμείβονται σήμερα με μεροκάματο της προηγούμενης δεκαετίας, «όταν η ακρίβεια έχει πάει στον θεό!». Και αναδεικνύοντας πόσο έχει ανοίξει η «ψαλίδα» για τους εργάτες στον κλάδο, σημείωσε ότι βρίσκονται «σε χειρότερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που τώρα η δουλειά στον κλάδο "είναι στο φουλ"».

Οπως είπε, «και στην ανεργία και τώρα, με τις μηχανές της ανάπτυξης στον κλάδο "στα κόκκινα", τα προβλήματά μας, αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται».

Στα παραπάνω άλλωστε στηρίζεται και η διεκδίκηση για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι του κλάδου να έχουν στα χέρια τους μεγάλα έργα πολλών δισεκατομμυρίων, να ακονίζουν τα νύχια τους για να αναλάβουν ακόμη περισσότερα έχοντας το βλέμμα τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και οι οικοδόμοι να μην μπορούν να ζήσουν».

Παρακάτω, και θυμίζοντας την πρόσφατη αποκάλυψη του Συνδικάτου για το νομικό - δουλεμπορικό γραφείο που διαφήμιζε ότι φέρνει «φθηνούς μετανάστες εργάτες», σημείωσε την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει κάνει τίποτα, παρότι καταγγέλθηκε ότι το παραπάνω αίσχος συνδέεται με την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό.

Υποχρεωτική η ΣΣΕ και απόδοση ενσήμων τώρα!

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Και σημείωσε ότι, ακριβώς επειδή υπάρχουν «δουλέμποροι που πουλάνε φθηνούς εργάτες, αλλά υπάρχουν και οι μεγαλοεργολάβοι που αγοράζουν, υπάρχει η εισφοροδιαφυγή και η κλοπή των ενσήμων μας, η αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία, η παράνομη υπερωριακή απασχόληση, οι οικοδόμοι ζητούν να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ».

Ενώ, για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, που η κυβέρνηση δεν τους αποδίδει ώστε να βγουν στη σύνταξη εργάτες του κλάδου που έχουν πληγεί από την τεράστια ανεργία των προηγούμενων χρόνων, ο Γ. Τασιούλας σημείωσε ότι είναι ένσημα που τα έχουν δουλέψει και δεν τα παίρνουν. «Είναι εξοργιστικό να μας λένε οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να μας δώσουν τα ένσημά μας γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα που υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί τίποτα να ακυρώσει ότι κάθε μέρα δουλειάς είναι και μέρα ασφάλισης», τόνισε.

Δεν τους λείπουν «χέρια», «φθηνούς εργάτες» θέλουν

Σε άλλο σημείο, και απαντώντας στα όσα λένε η κυβέρνηση και οι κατασκευαστικοί όμιλοι περί «έλλειψης εργατικών χεριών», τόνισε ότι αυτό που θέλουν είναι «φθηνοί εργάτες, φθηνά εργατικά χέρια». Γιατί, όπως εξήγησε, «αν κυβέρνηση και κατασκευαστές ενδιαφέρονταν πραγματικά για εργατικά χέρια στις Κατασκευές, τότε αυτά τα εργατικά χέρια πρέπει: Να παίρνουν μεροκάματο αξιοπρεπές. Να έχουν κάθε μέρα ένσημο. Να δουλεύουν 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για να μην σκοτώνονται. Το 2023 σκοτώθηκαν 23 συνάδελφοί μας και "δεν ιδρώνει το αυτί" κανενός υπεύθυνου.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική σύμβαση και όχι ο κάθε "αεριτζής" να πληρώνει όπως θέλει, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτούς τους αντεργατικούς νόμους που υπάρχουν. Να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα».

Ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι οι εργάτες του κλάδου δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα που τσακίζει τη ζωή τους και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα: «Η προετοιμασία από σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα της μεγάλης απεργίας στις 28 Φλεβάρη τροφοδοτεί με μεγαλύτερη δυναμική τον αγώνα που δίνουμε στον κλάδο. Ο δικός μας κλαδικός αγώνας προσθέτει δύναμη στον συνολικό αγώνα των εργαζομένων της χώρας».

Στους αγώνες που οργάνωσε όλο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γάκιας, επισημαίνοντας πως η χτεσινή απεργία εκφράζει και ενοποιεί τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν ανά εργοτάξιο ή ειδικότητα και διαμορφώνει ένα ενιαίο μέτωπο όλου του κλάδου απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση. Την αξία και την ανάγκη να δυναμώσει αυτή η κοινή συμπόρευση όλων των σωματείων του κλάδου ανέδειξε και ο Δημήτρης Μάρης από το ΣΜΤ.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις όλης της χώρας, με τους οικοδόμους της Θεσσαλονίκης να δίνουν από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Ετσι, μεγάλα εργοτάξια «νέκρωσαν», όπως του Μετρό, του «flyover», του Διαβαλκανικού, εργοτάξια στην περιοχή του FIX.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους, από όπου ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, κάλεσε τους συναδέλφους του «να δυναμώσουν το Συνδικάτο για να βάζουμε εμπόδια στην εργοδοσία και να καλυτερεύουμε τη ζωή μας».

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι άλλο αίμα στην οικοδομή, δεν είναι οι εργάτες αναλώσιμοι» οι απεργοί οικοδόμοι με πορεία έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της Τεχνικής Επιθεώρησης. Εκεί προς έκπληξή τους συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου, «εδώ από μέτρα προστασίας έχουμε μπόλικα, αλλά εμείς δεν ζητάμε τέτοια μέτρα. Εμείς ζητάμε μέτρα προστασίας ουσιαστικά στους χώρους δουλειάς. Να δουλεύουμε με ασφάλεια και να γυρίζουμε στο σπίτι μας σώοι και αβλαβείς και όχι όταν βγαίνουμε στους δρόμους, να είμαστε μαντρωμένοι από τα όργανα καταστολής».

Η παρέμβαση στην Τεχνική Επιθεώρηση έγινε με αφορμή το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» στο «flyover», όπου οικοδόμος 69 ετών (που ήταν ακόμα αναγκασμένος να δουλεύει σ' αυτή την ηλικία γιατί δεν κατάφερε να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα), τραυματίστηκε όταν του πάτησε το χέρι ένα γκρέιντερ. «Δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας, ούτε σηματοδότηση και άλλα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο Θανάσης Κουτσουράς και πρόβαλε ένα από τα αιτήματα του Συνδικάτου για επαναλειτουργία των μεικτών επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Και στην Πάτρα «νέκρωσαν» τα εργοτάξια των μεγάλων έργων γύρω από την πόλη, ενώ στις συμβατικές οικοδομές και τα άλλα έργα μέσα στην πόλη η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη.

Το μήνυμα της αποφασιστικής διεκδίκησης έστειλε και η μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ, όπου αναφορά έγινε και στην ανάγκη επικόλλησης όλων των ενσήμων στους εργαζόμενους στις κατασκευές, για κάθε μέρα δουλειάς τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Μαρμούτα, που απηύθυνε και χαιρετισμό. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Μάλλιαρης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων

Στο πλευρό των απεργών συγκεντρωμένων βρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας.

Δυναμική συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ πραγματοποίησε και στο Αγρίνιο η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις κατασκευές στη χτεσινή απεργία, ειδικά στα μεγάλα έργα και στην Ηλεία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων πραγματοποίησε μαχητική συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ Πύργου, όπου παράλληλα καταγγέλθηκε από τον πρόεδρό του, Κώστα Γιάνναρο, η προσπάθεια να γίνουν πέντε απολύσεις εργαζομένων σε εργοτάξιο της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, που σταμάτησε έπειτα από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου αλλά και των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, προς την εργοδοσία και τον ΣΕΠΕ.

Στα Γιάννενα ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία έστειλε η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η συμμετοχή των οικοδόμων στις συμβατικές οικοδομές και τα έργα οδοποιίας ήταν καθολική, ενώ σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση ξεπέρασε την αντίστοιχη του περασμένου Νοέμβρη.

Την κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Κρικώνης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, και ακολούθησε παρέμβαση από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στην πρόκληση του υπουργείου Εργασίας, που υποστηρίζει ότι δεν έχει νομοθετικές λύσεις για την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων του κλάδου.

Μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου εκεί ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, κάλεσε τους συναδέλφους σε συνέχιση του αγώνα και μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ενώ «σφυριά» δεν έπεσε στα μεγάλα εργοτάξια του νησιού.

Στα Χανιά, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Συνδικάτο έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργατοτεχνιτών του εργοταξίου στο νέο αεροδρομίου στο Καστέλι. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα, στη Λάρισα εργάτες βρέθηκαν έξω από την εταιρεία «Αρμός», ενώ η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλ. Τάκη Γαργαλιάνου. Στην Καρδίτσα, απεργιακή περιφρούρηση έγινε στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ και η απεργιακή συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ.

Και στην Κοζάνη, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργίας. Σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα τα αντίστοιχα Συνδικάτα Οικοδόμων πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του ΕΦΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ