Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
«Στο πόδι» τα σωματεία για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα

Πυκνώνουν οι αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν το απεργιακό μέτωπο

Με νέες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, και πρωτοβουλίες που μεταφέρουν το απεργιακό κάλεσμα σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, δυναμώνει καθημερινά το μέτωπο των συνδικάτων που προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη.

Με μαζικές διεργασίες, συνελεύσεις όπου συμμετέχουν όλο και περισσότεροι και μάλιστα νέοι εργαζόμενοι, με συσκέψεις σωματείων, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα θέτουν στο προσκήνιο την ανάγκη να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, μέτρων στήριξης του εισοδήματος από τη μεγάλη ακρίβεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς οργανώνονται κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες με αιχμή ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους. Ηδη χθες κατέβηκαν σε πανελλαδική απεργία οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές (βλ. σχετικό θέμα), ενώ οι μεταλλεργάτες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργία στη Ζώνη στα μέσα Φλεβάρη. Παράλληλα, σε διάφορους χώρους δουλειάς ξεδιπλώνονται κινητοποιήσεις και δράσεις.

Μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απεργούν

Αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη έχουν πάρει μέχρι τώρα 16 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις αποφάσεις περιλαμβάνεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας.

Καθώς δε στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην «Teleperfomace»
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην «Teleperfomace»
Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Και οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Διαμαρτυρία στην «Teleperformance»

Χθες οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance Greece» προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της εταιρείας στον Πειραιά, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Πρόκειται για κινητοποίηση σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, με εκατοντάδες εργαζόμενους, και η οποία αποφασίστηκε ύστερα από μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, επιτροπή εργαζομένων και συνδικαλιστών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας, θέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων και καλώντας τη διοίκηση σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση το προσχέδιο του ΣΕΤΗΠ, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απέφυγαν να πάρουν θέση όσον αφορά τα κρίσιμα αιτήματα και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε γραπτή απάντηση από τη διοίκηση μέχρι την προσεχή Κυριακή. Η απάντηση της εργοδοσίας θα συζητηθεί σε συνέλευση που οργανώνουν οι εργαζόμενοι την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση), και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το ΣΕΤΗΠ διεκδικούν: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, 20% αύξηση για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ και άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού» κ.ά.

Στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς

Επίσης, σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων της «Intracom Telecom», διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε σε μία από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτήν υπερψηφίστηκε η πρόταση της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» και αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στη μάχη για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, με βάση το προσχέδιο που είχε υιοθετηθεί σε περσινή συνέλευση.

Σε κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απεργία και κινητοποίηση από τους συμβασιούχους στα ΕΑΣ

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) στον Υμηττό, αντιδρώντας στη λήξη συμβάσεων που στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία. Οπως καταγγέλλουν, χθες έληξαν οι συμβάσεις εργασίας μέσω ΟΝΕΧ, ενώ δεν επαναπροσλαμβάνεται το σύνολο των συμβασιούχων. Την κινητοποίηση των εργολαβικών στήριξαν το Σωματείο Μονίμων των ΕΑΣ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ, στον οποίο έθεσαν το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Συσκέψεις συνδικάτων

Περιφερειακές συσκέψεις με θέμα τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο και την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σε συνεργασία με τα σωματεία στις αντίστοιχες περιοχές έχουν προγραμματιστεί οι εξής συσκέψεις: Αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 12.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης. Την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε σύσκεψη τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των Λογιστών (οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του λαού οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στην απεργία. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει αποφασίσει η Πέμπτη 8 Φλεβάρη να είναι μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική, με συντονισμένη παρέμβαση ενημέρωσης του λαού της περιοχής σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και σε άλλες υγειονομικές δομές. Επίσης, την Κυριακή 18 Φλεβάρη σχεδιάζει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και αντιπολεμική συναυλία με καλλιτέχνες από την περιοχή.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπρόσθετα, το Εργατικό Κέντρο παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Τέλος, καλεί την Τετάρτη 7 Φλεβάρη (3 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο) σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ