ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «κόκκινο Αερόστατο» πάει θέατρο!

Το «κόκκινο Αερόστατο» καλεί τους φίλους του να παρακολουθήσουν το έργο της Αλκης Ζέη «Κοντά στις ράγιες», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα, το Σάββατο 24 Φλεβάρη στις 15.00 και την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 14.30.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα για παιδιά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το «Κοντά στις ράγιες», που εκδόθηκε το 1977 και είναι βασισμένο στο έργο της Α. Μπρουστέιν «Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά». Η Αλκη Ζέη σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Τον τίτλο του βιβλίου κι όλη την αρχή του, τα πήρα από το πρώτο διήγημα που έγραψα σαν ήμουν δεκάξι χρονών και δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό που έβγαινε τότε, τη "Νεανική Φωνή". Μιλούσε για ένα κορίτσι που κοιτούσε από το παράθυρό του τις ράγιες του τρένου, που τράβαγαν πέρα μακριά, ατέλειωτα».

Η ιστορία του έργου:

Η δεκάχρονη Σάσα κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούρια ζωή. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιτάρια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της - ο Σουσάμης, όπως τον φωνάζει, που είναι γιατρός και δεν διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ούτε σε χριστιανούς και αλλόθρησκους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, που την προετοιμάζει για την εισαγωγή της στο σχολείο... Η Σάσα, που μεγαλώνει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία, θέλει να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας.

Παίζουν οι: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.


«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» στη σκηνή

Την παράσταση «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» από τη θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συγχάρηκε θερμά τους συντελεστές.

Η παράσταση ανεβαίνει, έως τέλος Φλεβάρη, κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00 στο θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός).

Η κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη γράφτηκε το 1952 στην πρώτη του μορφή, αλλά ευτύχησε να παρουσιαστεί μόλις το 1979, από το Θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη κωμωδία εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., με την οποία ο Καμπανέλλης σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη, για τον «πατέρα πάντων», τον πόλεμο, και για όσους νόμιζαν πως ο πόλεμος που είχε τελειώσει πριν από λίγα χρόνια τότε ήταν ο τελευταίος.

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι διάδοχοί του πολεμούν μεταξύ τους για την κυριαρχία του κόσμου.

Η Ρόδος, κηρύσσοντας αυστηρά ουδετερότητα, έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή τουριστικό παράδεισο. Δημόσια κτίρια και ναοί έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Συμβούλιο. Οταν ο πόλεμος μεταφέρεται στη θάλασσα, οι Ροδίτες, με τον φόβο ότι οι Μακεδόνες του Δημητρίου του Πολιορκητή πλέουν εναντίον τους, στέλνουν τον καλύτερό τους μάγειρα και την πιο όμορφη κοπέλα του νησιού για να τον ξελογιάσουν...


Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελισαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Δήμητρα Μητροπούλου, Μαριάννα Ντίρου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης.

Κινησιολογία: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Σκηνικά: Βίκυ Πάντζιου, Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης, Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης, Kατασκευή σκηνικού: Γκάυ Στεφάνου, Αννα Σάπκα, Χαρά Παπουνίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Βάλια Τζιτζικάκη.


Και πού 'σαι ακόμα

Η εικόνα μιλάει από μόνη της...

Πρώτη Κυριακή του μήνα και οι ουρές για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι τεράστιες, μιας και είναι η μόνη Κυριακή που η πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ελεύθερη...

Και πού να φανταστεί κανείς τι θα γίνεται από του χρόνου, τότε που θα γίνει πράξη η νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία προκλητικά χαρακτηρίζει «εξορθολογισμό» των εισιτηρίων και περιλαμβάνει τεράστιες αυξήσεις και την κατάργηση του μειωμένου εισιτηρίου που ίσχυε τους χειμερινούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδος μόνο για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης εκτοξεύεται στα 30 ευρώ, από τα 10 και 20 ευρώ που ήταν τώρα για τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο αντίστοιχα, η είσοδος για όλους τους εμβληματικούς χώρους θα ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ και το φθηνότερο εισιτήριο αυξάνεται στα 5 ευρώ από 2 ευρώ που είναι τώρα, αύξηση της τάξης του 150%.

Μια απόφαση - πλήγμα για την πρόσβαση και την επαφή των λαϊκών στρωμάτων με την Ιστορία του τόπου... Μια απόφαση η οποία, σε συνδυασμό με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα και την ακρίβεια που μαστίζει, θα καταστήσει την πρόσβαση παντελώς απαγορευτική στις λαϊκές οικογένειες.

ΥΓ: Η εικόνα είναι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι ΝΠΔΔ και έχει αποκοπεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εκεί η τιμή είναι ακόμα άγνωστη... θα αποφασιστεί από το διορισμένο ΔΣ του Μουσείου...


Για άλλες 10 Κυριακές...

Για άλλες 10 Κυριακές, στις 12 το μεσημέρι, θα παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) η αγαπημένη παράσταση της Ομάδας Κοπέρνικος «Απαγορεύεται η μουσική!».

Μια παράσταση με μουσική, χορό και κέφι που μιλά για τη φιλία, την ελευθερία και τον σεβασμό... Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος διαχειριστής, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Ολα ανατρέπονται, όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός! Ο κύριος Ευδαίμων, ενοχλούμενος από τις μελωδίες και τους πρόσχαρους ήχους του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει μακριά. Την ίδια ώρα, ο νεαρός γείτονας προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του, αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμα και μέσα στην αποστειρωμένη και άηχη ζωή του!

Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Αγγελος Αγγέλου και Εμη Σίνη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γκάυ Στεφάνου.

Παίζουν οι: Ελισσαίος Βλάχος, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βασίλης Χατζηδημητράκης.


Νέα έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη εγκαινιάζεται η έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη, με τίτλο «Ημουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής» στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι (Πλουτάρχου 28).

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν τοπία, σπίτια, στολές και φορεσιές, πορτρέτα, θρησκευτικά, μυθολογικά, ανθρώπους με φτερά και νεκρές φύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμελητικής προσέγγισης αποτελεί η πρώτη ενότητα, όπου αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση για τη μελέτη των χρωμάτων.

Υπάρχουν έργα που τα ζωγράφισε εκ του φυσικού. Στα φανταστικά τοπία, στα μυθολογικά, στα θρησκευτικά και τα σκηνικά εντάσσει στοιχεία από αυτήν την έρευνα. Ο επισκέπτης, λοιπόν, βλέπει στο θέμα «Τοπία» το έργο «Ανατολή από το λιμάνι της Χίου», έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά, όπως οι «Βάκχες», και φανταστικά τοπία («Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα») με ουρανούς εμπνευσμένους από εκείνους του παραπάνω έργου. Οπως σχολιάζει ο ίδιος ο Γιάννης Τσαρούχης, «η χρησιμοποίηση των κουστουμιών της εποχής του μύθου και όχι της εποχής της δημιουργίας των έργων είναι μια κακή συνήθεια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνος (...) Ηθελα να ζωγραφίσω θέματα θρησκευτικά και μυθολογικά με σύγχρονες φιγούρες και σύγχρονα κοστούμια έχοντας συναντήσει αυτά τα πρόσωπα στη ζωή, όπως ακριβώς έκαναν πάντοτε οι καλλιτέχνες πριν τον 19ο αιώνα, και τη μανία μου να είμαι αρχαιολογικά πιστός στην ιστορική ακρίβεια του μύθου».

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι πρόσφατα εκδόθηκε από το Ιδρυμα Γ. Τσαρούχη το βιβλίο «Μαθήματα Ζωγραφικής». Πρόκειται για τα μαθήματα που παρέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης το 1981 στο Ιωνικό Κέντρο της Χίου. Η Ευφροσύνη Δοξιάδη απομαγνητοφώνησε αυτά τα «Μαθήματα» και έγραψε τα σχόλια με τη βοήθεια του φιλολόγου Αχιλλέα Τζάλα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Απρίλη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 3 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 10 π.μ. - 4 μ.μ. Για εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις επικοινωνία στο τηλ. 210.8062.636, 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ