Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη εγκαινιάζεται η έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη, με τίτλο «Ημουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής» στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι (Πλουτάρχου 28).

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν τοπία, σπίτια, στολές και φορεσιές, πορτρέτα, θρησκευτικά, μυθολογικά, ανθρώπους με φτερά και νεκρές φύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμελητικής προσέγγισης αποτελεί η πρώτη ενότητα, όπου αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση για τη μελέτη των χρωμάτων.

Υπάρχουν έργα που τα ζωγράφισε εκ του φυσικού. Στα φανταστικά τοπία, στα μυθολογικά, στα θρησκευτικά και τα σκηνικά εντάσσει στοιχεία από αυτήν την έρευνα. Ο επισκέπτης, λοιπόν, βλέπει στο θέμα «Τοπία» το έργο «Ανατολή από το λιμάνι της Χίου», έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά, όπως οι «Βάκχες», και φανταστικά τοπία («Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα») με ουρανούς εμπνευσμένους από εκείνους του παραπάνω έργου. Οπως σχολιάζει ο ίδιος ο Γιάννης Τσαρούχης, «η χρησιμοποίηση των κουστουμιών της εποχής του μύθου και όχι της εποχής της δημιουργίας των έργων είναι μια κακή συνήθεια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνος (...) Ηθελα να ζωγραφίσω θέματα θρησκευτικά και μυθολογικά με σύγχρονες φιγούρες και σύγχρονα κοστούμια έχοντας συναντήσει αυτά τα πρόσωπα στη ζωή, όπως ακριβώς έκαναν πάντοτε οι καλλιτέχνες πριν τον 19ο αιώνα, και τη μανία μου να είμαι αρχαιολογικά πιστός στην ιστορική ακρίβεια του μύθου».

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι πρόσφατα εκδόθηκε από το Ιδρυμα Γ. Τσαρούχη το βιβλίο «Μαθήματα Ζωγραφικής». Πρόκειται για τα μαθήματα που παρέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης το 1981 στο Ιωνικό Κέντρο της Χίου. Η Ευφροσύνη Δοξιάδη απομαγνητοφώνησε αυτά τα «Μαθήματα» και έγραψε τα σχόλια με τη βοήθεια του φιλολόγου Αχιλλέα Τζάλα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Απρίλη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 3 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 10 π.μ. - 4 μ.μ. Για εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις επικοινωνία στο τηλ. 210.8062.636, 7.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ