ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αποφασιστικά για την επιτυχία της απεργίας της 28ης Φλεβάρη

Μαζική και με μαχητικότητα η σύσκεψη οργάνωσης της μεγάλης μάχης, που κατέληξε στη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής

Να αποτελέσει η 28η Φλεβάρη σταθμό απεργιακού ξεσηκωμού, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος ήταν το μήνυμα που έστειλε η μαζική και μαχητική σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, το απόγευμα της Δευτέρας, για την οργάνωση της μεγάλης απεργιακής μάχης.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες συνδικάτα, εργατικοί, λαϊκοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της πόλης.

Συμμετείχε, επιπλέον, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο. Επίσης, εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και χώρων δουλειάς.

Στην εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, απηύθυνε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στην οργάνωσή της.

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, όπως και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Στις 28 Φλεβάρη με τη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία να απαντήσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της ΕΕ. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Κάλεσε επιπλέον να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα ότι «τα στρατευμένα παιδιά μας δεν έχουν καμιά δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας», καταδικάζοντας τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, της ΕΕ και της αστικής τάξης, μακριά απ' την άμυνά της και το συμφέρον του λαού.

«Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται όλες τις αντιδραστικές πολιτικές, τα προαπαιτούμενα για να τσεπώσουν δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης οι επιχειρηματικοί όμιλοι με στόχο την εξασφάλιση τεράστιων κερδών, εμείς τα συνδικάτα πρέπει να βρεθούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, να ακούσουμε τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις διεκδικήσεις τους.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, να ακουστούν γνώμες, κριτική, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της πάλης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης, απεργιακής απάντησης στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε», επισήμανε.

Στάθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν όλη τη χώρα πριν από έναν χρόνο, με αφορμή το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, αναδεικνύοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα της εργατικής τάξης επιβεβαιώνει το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στη συνέχεια τόνισε για την απεργία: «Απεργούμε για να γυρίσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις στα συνδικάτα και όχι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση με βάση τον άθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, για αναγνώριση όλων των τριετιών με αναδρομική ισχύ, να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και η μετενέργεια (...) Μόνο τότε θα δούμε πραγματικές αυξήσεις. Αγωνιζόμαστε για κατώτατο μισθό τα 900 ευρώ.

Να ληφθούν τώρα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Κάλεσε παράλληλα σε μεγάλη συμμετοχή το Σάββατο 10 Φλεβάρη στην κινητοποίηση της δημοτικής αρχής για όσα έχουν ανάγκη η πόλη και ο λαός της και κατέληξε:

«Με τον αγώνα μας και την αλληλεγγύη μας θα σπάσουμε τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν. Θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές».

Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Πέρρος καταδίκασε την επίθεση της αστυνομίας στο ΔΠΘ στην Κομοτηνή και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με συλλήψεις, τρομοκρατία και καταστολή μπορεί να καταστείλει τον αγώνα των φοιτητών, των αγροτών, των εργαζομένων, όλων όσοι συμπορεύονται μαζί τους.

Τόνισε πως μοναδική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση που απαντά στην πολιτική και επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι οι αγώνες που είναι σε εξέλιξη και που βγάζουν στον δρόμο φοιτητές, μαθητές, αγρότες, μικρούς επαγγελματίες, εργαζόμενους. Πάνω σε αυτήν τη βάση δήλωσε πως η απεργία της 28ηςΦλεβάρη θα δώσει μεγάλη απάντηση απέναντι στα σχέδιά της.

«Θα είναι επιτυχημένη η απεργία και θα δουλέψουμε όλοι εμείς γι' αυτό. Εχουμε πείρα και μπορούμε αν οργανωμένα παλέψουμε. Υπάρχει μέλλον, υπάρχει αισιοδοξία και ορμή, όσο και αν υπάρχει κούραση. Εχουμε τέτοιες δυνατότητες, φαίνεται και από όσα αναφέρθηκαν και στη σημερινή σύσκεψη και από άλλους χώρους, όπως τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τη νεολαία», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Κάλεσε, παράλληλα, να δοθεί η μάχη της οργάνωσης της απεργίας σε κάθε χώρο, με Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις στους κλάδους και σε χώρους δουλειάς, μέχρι την απεργιακή συγκέντρωση και την ολοκλήρωση αυτής της μάχης. Επισήμανε επιπλέον την ανάγκη να βρει αυτή η προσπάθεια συνέχεια στην πορεία με ενίσχυση των εγγραφών στα σωματεία, αυτά να αποκτήσουν «πατήματα» σε περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς. Με βάση και τα παραπάνω, εξήγησε ότι όσο δύσκολη και αν είναι η μάχη, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, να βρει τους εργαζόμενους σε καλύτερη θέση την επομένη της 28ηςΦλεβάρη.

«Μέσα και από αυτήν τη διαδικασία κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και να ξεχωρίσει ποιος είναι μαζί του και ποιος όχι, με ποιον να πορευθεί και ποιον να αφήσει, αλλά και να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος, ποιον έχει να αντιμετωπίσει απέναντί του», δήλωσε. Κατέκρινε, επίσης, την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που δεν έλαβε απόφαση απεργίας για τις 28 Φλεβάρη, τονίζοντας ότι θέλει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση, να περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της.

Νωρίτερα, την αποφασιστικότητά τους για την επιτυχία της απεργίας εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων που έλαβαν τον λόγο, ανάμεσά τους της δημοτικής αρχής, του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου, του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, αλλά και δεκάδων σωματείων.

Με τη λήξη της σύσκεψης, συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή από το Εργατικό Κέντρο και τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Κινητοποιήσεις και στις Περιφέρειες όλης της χώρας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, με αποφάσεις των συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ), διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων οικονομικών κυρίως, αλλά και οξυμένων θεσμικών.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει: 8 Φλεβάρη συγκεντρώσεις των εργαζομένων, στη λήξη του ωραρίου, έξω από όλα τα κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων με πανό και συνθήματα. 15 Φλεβάρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από όλα τα κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων, με πανό και συνθήματα. Απεργιακή κινητοποίηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς τα τέλη Φλεβάρη (προτεινόμενη ημερομηνία η 28η Φλεβάρη).

Στην Αττική, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας (Συγγρού 15), απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση αποζημιώσεων, μέτρα για την ακρίβεια, στελέχωση - μέσα και εξοπλισμό για υπηρεσίες, όχι άλλη κοροϊδία με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σήμερα η σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24), για την οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεων των μικρών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ. Η Ομοσπονδία καλεί συνδικαλιστές και σωματεία να πάρουν μέρος, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα με τη φορομπηξία, μετά και τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης, τις αυξημένες εισφορές, τις περικοπές στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ο.κ.

«Τώρα είναι η ώρα αυτά τα ερωτήματα να τα φέρουμε στο προσκήνιο. Τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες στην Αττική οργανώνουμε την κοινή μας αγωνιστική απάντηση», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο για την Υγεία την Τρίτη 13/2

Με αιχμή τις διεκδικήσεις τους για την Υγεία οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα οργανώνουν παναττική συγκέντρωση για τα εκρηκτικά προβλήματα της Υγείας και της ακρίβειας στις 13 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 22 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Για την προετοιμασία της οργανώνεται περιφερειακή σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων της Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η κοπή της πίτας στην Αθήνα

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Γραμμές» (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 111).

Το μουσικό πρόγραμμα είναι σε επιμέλεια του Γρηγόρη Βασίλα. Τραγουδούν ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Νίκη Τσιακίρη. Παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Νικόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Βεντούρης (μπάσο) και Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν). Προσκλήσεις διατίθενται ήδη από τα συνδικάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ