ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Ξεσηκωμός για αυξήσεις, ΣΣΕ, ενάντια στην ακρίβεια

Το «σήμα» του πανεργατικού απεργιακού ξεσηκωμού δυναμώνει μέρα με τη μέρα, με τα σωματεία σε όλη τη χώρα να κάνουν υπόθεσή τους την ένταση των μαζικών αγωνιστικών διεργασιών.

Αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη έχουν πάρει μέχρι τώρα 21 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απεργιακή απόφαση πήρε και η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Μαζί με τις αποφάσεις ξεδιπλώνονται πολύμορφες παρεμβάσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων ως προς το περιεχόμενο και την προετοιμασία της απεργίας, το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα, ενώ πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει ορίσει την αυριανή μέρα, Πέμπτη 8 Φλεβάρη, ως μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (αίθουσα συνεδριάσεων, Κομνηνάκη 43), τις διοικήσεις των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια, τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τους επαγγελματικούς κ.ά. φορείς και συλλόγους του νησιού.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπλέον, παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Σήμερα, Τετάρτη, καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης (3 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί αγροτικούς συλλόγους, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, επιτροπές πληγέντων, φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας της πόλης σε σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας»).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 18 Φλεβάρη. Επίσης, θα συνδιοργανώσει με την Επιτροπή Ειρήνης και τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) εκδήλωση - συναυλία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, σήμερα, Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου Ανατολικής Σάμου στο Βαθύ.

Περιφερειακές συσκέψεις οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μεταξύ άλλων την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Αγωνιστικές δράσεις συνδικάτων

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, σε σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενους στο Εμπόριο σε σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου Κρήτης καλεί σε σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ.

Στην Πέλλα, σε σύσκεψη καλούν σωματεία και φορείς την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο Γιαννιτσών.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham» (Μ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο).

Ακόμα, σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στην Αθήνα με εργαζόμενους στην εταιρεία «Grant Thornton».

Σε Στερεά και Εύβοια

Στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στις 28 Φλεβάρη και την κλιμάκωση της διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς ρίχνονται Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας, προγραμματίζοντας Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, αλλά και δυναμώνοντας την έκφραση αλληλεγγύης και τον κοινό αγώνα με τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Στην Εύβοια, σε συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, στην οποία παρευρέθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΜΙΜΙΚΟΣ, ΑΓΡΟΖΩΗ και ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, εκτός από τον σχεδιασμό για την οργάνωση της απεργίας, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης όλων των σωματείων για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στην Εύβοια. Τα παραπάνω σωματεία βρίσκονται σε διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με το Σωματείο στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ να έχει συνάντηση με την εργοδοσία, μετά και την πίεση που άσκησε προκηρύσσοντας δίωρη στάση εργασίας.

Στη Φθιώτιδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με το κλαδικό συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, για τον συντονισμό του αγώνα για υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ και την προετοιμασία της απεργίας.

Επίσης, σε Γενική Συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας και των διεκδικήσεων των εργαζομένων του κλάδου καλεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της απεργίας παίρνει και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλώντας σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη στο Αλιβέρι, σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου και στη Χαλκίδα, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ικαρία, 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σάμος, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αύριο η απεργία στις 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου των τηλεφωνικών κέντρων, «Teleperformance», «Webhelp», TTEC και «Foundever». Την απεργία κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), υλοποιώντας την απόφαση που πήρε η μαζική ανοιχτή συνέλευσή τους την περασμένη Κυριακή και απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα ότι τη μέρα της απεργίας όλοι οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν στις 8 το πρωί μπροστά από τα κεντρικά κτίρια της κάθε εταιρείας («Teleperformance» Γραβιάς 25 - «Webhelp Metropolis» κτίριο Ηλία Ηλιού 39 - TTEC Λαγουμιτζή 40 - «Foundever» 3ης Σεπτεμβρίου 74). Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Απευθύνουν επίσης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, στις 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους όπου αυτό δεν υπάρχει. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ. Αμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού». Κατάργηση του «clean desk policy» (όπου αυτό εφαρμόζεται), που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ. απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής μαζί τους στον χώρο δουλειάς), κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, απαιτώντας να σταματήσει η τρομοκρατία και να ανακληθούν οι απολύσεις των τριών εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη», επειδή συμμετείχαν στην απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη πέρυσι τέτοιες μέρες.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε καθώς την ίδια ώρα εκδικάστηκε στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η αγωγή των απολυμένων εκπαιδευτικών ενάντια στην εργοδοσία, σε μια διαδικασία κατά την οποία κατέρρευσαν τα ψεύδη και οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Οι απολυμένοι είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) και από την πρώτη στιγμή της απόλυσής τους το Σωματείο είχε οργανώσει πολύμορφες κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις, καταγγέλλοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και απαιτώντας επαναπρόσληψη των απολυμένων, που είδαν την πόρτα της εξόδου από το σχολείο με την άθλια διάταξη του ν. 4713/2020, ο οποίος επιτρέπει την αναιτιώδη απόλυση εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Και με τη χθεσινή κινητοποίηση οι εκπρόσωποι του Σωματείου διαμήνυσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ