ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ
Μια γροθιά με τους βιοπαλαιστές αγρότες όλος ο λαός και η νεολαία

Μαζί με τα μπλόκα δυναμώνει και η αλληλεγγύη από σωματεία και μαζικούς φορείς

Αντιπροσωπεία πλημμυροπαθών στο Μπλόκο των Τρικάλων
Αντιπροσωπεία πλημμυροπαθών στο Μπλόκο των Τρικάλων
Από τις πρώτες στιγμές που βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν στο πλευρό τους τους μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας, όπως και τις επιτροπές πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Η έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές και άλλους που τους ενώνει ο αγώνας απέναντι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που απειλεί με ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, της δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει και να κλιμακώσει.

Αυτό το στοιχείο αναγνωρίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια Λάρισας την περασμένη Τρίτη. Εκπρόσωποι από πολλά μπλόκα της χώρας ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους ότι ο λαός είναι με το μέρος του δίκαιου αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ενώ τονίστηκε ακόμα η ανάγκη ενίσχυσης της έκφρασης αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα, στην πορεία κλιμάκωσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη.

Στο Μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα, για παράδειγμα, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων βρέθηκαν δίπλα στους αγρότες από την πρώτη κιόλας μέρα, όταν έγινε ο πρώτος αποκλεισμός του δρόμου. Τις επόμενες μέρες έγιναν επισκέψεις στο Μπλόκο από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας και τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας. Ακολούθησαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Καρδίτσας, όπως και από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας (μέλος της ΟΓΕ). Τα σωματεία και οι φορείς της πόλης βρέθηκαν επίσης στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας υποδεχόμενοι αγωνιστικά τη μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 31/1 μέσα στην πόλη, με πάνω από 100 τρακτέρ.

Στα Τρίκαλα φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους αγρότες

Eurokinissi

Στα Τρίκαλα φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους αγρότες
«Οι αγρότες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα, μας έχουν όλους με το μέρος τους», είχε δηλώσει στην κινητοποίηση ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, «κόντρα στην αστυνομία, στην καταστολή, σε αυτό το κράτος που η κυβέρνηση υπηρετεί και έχει να δώσει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, να δώσει σε μεγαλοεπιχειρηματίες, φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, αλλά δεν έχει να προστατέψει εμάς, τη ζωή μας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, το εισόδημα των αγροτών. Γι' αυτό ο αγώνας μας είναι κοινός!».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραν και οι φορείς της Λάρισας. Στο Μπλόκο του Πλατύκαμπου έχουν βρεθεί προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπείες από τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά, Φιλιππούπολης και Φαλάνης. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας παραμένει επίσης διαρκώς στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων. Βρέθηκε στο Μπλόκο, συμμετείχε με δικό του μπλοκ τόσο στη μεγάλη αγροτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όσο και στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, μαζί με δεκάδες άλλους φορείς, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Στα Τρίκαλα, στο Μπλόκο του Ζάρκου, στις 27 Γενάρη βρέθηκε κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού του δρόμου και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, όπου - όπως ανέφερε εκπρόσωπός της - «όλοι εμείς είμαστε μια γροθιά! Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους! Να ακουστούν οι φωνές μας!».

Καρδίτσα: Νοσοκομειακοί γιατροί επισκέπτονται το Μπλόκο στον Ε65
Καρδίτσα: Νοσοκομειακοί γιατροί επισκέπτονται το Μπλόκο στον Ε65
Τις επόμενες μέρες επισκέφτηκαν το Μπλόκο αντιπροσωπείες των Σωματείων Γάλακτος - Τροφίμων -Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων, όπως και του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΑΑ.

Στις 5 Φλεβάρη, στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα Τρίκαλα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, στο πλευρό τους βρέθηκαν οι φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής - Αθλητισμού και Διατροφολογίας Τρικάλων, που πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κρέμασαν γιγαντοπανό στήριξης του αγώνα των αγροτών σε κτίριο της κεντρικής πλατείας, ενώ υποδέχτηκαν συγκροτημένα με μαζικό μπλοκ, πανό και συνθήματα τους αγρότες κάτω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου κατέληξε το κομβόι των τρακτέρ.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κι άλλοι αγρότες, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, καθώς και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, με ψηφίσματα συμπαράστασης. Εντονη ήταν η παρουσία πλημμυροπαθών από τα Μ. Καλύβια, με τον Σύλλογό τους, και από τη Φαρκαδόνα, με την αντίστοιχη Επιτροπή Αγώνα. Η παρουσία όλων αυτών έδωσε χαρακτήρα μαζικού λαϊκού συλλαλητηρίου στην κινητοποίηση των αγροτών.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, των πλημμυροπαθών Καλυβίων και Φαρκαδόνας και του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΑΑ, ενώ συμπαράσταση δήλωσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Νομαρχιακό Τμήμα Τρικάλων της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Μισθωτών Λογιστών κ.ά.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με επισκέψεις στα μπλόκα από σωματεία, έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη Δυτική Μακεδονία τέτοιες δράσεις έγιναν στα Μπλόκα των Γρεβενών και της Καστοριάς, όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών, μαζί με το ΝΤ Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς αντίστοιχα.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Την αλληλεγγύη της στους βιοπαλαιστές αγρότες για τον αγώνα που δίνουν εκφράζει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καλώντας σε ενίσχυση τέτοιων εκδηλώσεων συμπαράστασης με κάθε τρόπο.

«Ο λαός μας, με τις εργατικές και άλλες μαζικές οργανώσεις του, έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι με το δίκιο των αγροτών και όχι με τον στόχο των κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Τοπικής Διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προσθέτει: «Ο αγώνας της αγροτιάς έχει άμεση σχέση με τη διατροφή του λαού μας, ο οποίος έχει την πείρα του αγώνα το καλοκαίρι του 1944 στη Θεσσαλία, όπου με υποδειγματική οργάνωση και με όπλο την αλληλεγγύη, μαζί με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, έδωσε μάχες για να σωθεί η σοδειά από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για να προστατευτεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και να εξασφαλιστεί για τη χρονιά το ψωμί του λαού».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού» φωνάζουν οι αγρότες

«Ο δικός μας αφανισμός θα σας κάνει να πεινάσετε» (Ισπανία)

Copyright 2024 The Associated

«Ο δικός μας αφανισμός θα σας κάνει να πεινάσετε» (Ισπανία)
Την κραυγή αγωνίας για την ίδια τους την επιβίωση δυναμώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη την Ευρώπη, που συνεχίζουν αλλά και κλιμακώνουν - όπως και οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα - τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Βουλγαρία, χτες, προγραμμάτιζαν να διακόψουν την κυκλοφορία σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Ρουμανία, ενώ την Τρίτη είχε προηγηθεί δίωρος αποκλεισμός της γέφυρας Giurgiu - Ruse, όπως και αντίστοιχες διαμαρτυρίες σε άλλες περιοχές.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε χαρακτηριστικά 42χρονος παραγωγός δημητριακών από το Μπρέζνικ της Βουλγαρίας, εξηγώντας ότι ο ίδιος και πολλοί ακόμα βιοπαλαιστές μπορεί μέσα στο επόμενο 6μηνο να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με τη χρεοκοπία. Σημειωτέον, την οργή των αγροτών ενέτεινε η απόφαση που πήρε η Βουλή την περασμένη βδομάδα να αποχωρήσει από τον συνασπισμό 5 χωρών της ΕΕ που ζητούσαν απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Αγροτών Παραγωγών, Βεντσισλάβ Βαρμπάνοφ, δήλωσε ότι «τα συμφέροντά μας δεν προστατεύτηκαν καθώς μας πλημμύρισαν τα ουκρανικά προϊόντα (...) Ούτε είχαμε εγγυήσεις προϋπολογισμού για τις απώλειες που υποστήκαμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Πολύμορφες κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στην Ισπανία, μάλιστα σε βάθος χρόνου ώστε να μεγαλώσει η πίεση που ασκεί η συντονισμένη δράση σε όλη την επικράτεια. Σε αυτήν τη βάση ήδη έχουν προγραμματιστεί 50 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 23/2. Χτες, μεταδιδόταν ότι τουλάχιστον 12 βασικοί αυτοκινητόδρομοι έμεναν αποκλεισμένοι.

Οι οργανώσεις των Ισπανών αγροτών καταδικάζουν τις συνέπειες της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ, τις «χαμηλές τιμές» εισαγωγών από τρίτες χώρες. Μεταξύ άλλων ζητούν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έναν «ενισχυμένο προϋπολογισμό για την αγροτική ασφάλιση», με στόχο την «προσαρμογή του στη διαρθρωτική κατάσταση που προκαλείται από την ξηρασία», συνολικά στα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα.

Στην Ιταλία, χτες, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων ανήγγειλαν νέα μεγάλη κινητοποίηση για αύριο, Παρασκευή, στη Ρώμη, με «τουλάχιστον 500 τρακτέρ».

Διαμαρτυρίες συνεχίζονται στη Γαλλία, όπως αυτή που έγινε στο Στρασβούργο, προχτές, έξω από το κτίριο του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση και των αγροτικών κινητοποιήσεων, χτες έγινε γνωστό ότι «παγώνουν» τα παζάρια για τη συμφωνία ΕΕ - MERCOSUR. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι «το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας», αν και άλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» το αντίθετο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα αιτήματα επιβίωσης μετέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Στη συζήτηση για την «ενδυνάμωση των γεωργών και των αγροτικών κοινοτήτων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ με την ΚΑΠ και την «γκριζοπράσινη» στρατηγική της, όπως και τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις ενοχοποιούν την ΚΑΠ της ΕΕ και την "γκριζοπράσινη" στρατηγική μετάβασης. Αυτές εμφάνισε η ΕΕ έως λύση κι αποδείχθηκαν βάσει σχεδίου μηχανισμοί εξόντωσης των βιοπαλαιστών αγροτών. Οι αγρότες ήρθαν ως έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, στον τόπο του εγκλήματος, γιατί εδώ στην Ολομέλεια όλοι μαζί, κι από την Ελλάδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, πλην ΚΚΕ, ψήφισαν την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει.

Γιατί οι περικοπές των ενισχύσεων και οι "πράσινες προδιαγραφές" τούς πετούν από το χωράφι και από τον τόπο τους. Απαιτούν αφορολόγητο στα εφόδια και το πετρέλαιο, όπως έχουν οι Ελληνες εφοπλιστές, πλαφόν στο ρεύμα, κόντρα στο ευρωενωσιακό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποζημιώσεις στο 100% από τις πλημμύρες.

Ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές σε σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ "από το αγρόκτημα στο πιάτο", γιατί ενώ αυτοί πουλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι αγροτοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν πουλώντας πολλαπλάσια, απογειώνοντας την ακρίβεια για τον λαό.

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ