Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού» φωνάζουν οι αγρότες

«Ο δικός μας αφανισμός θα σας κάνει να πεινάσετε» (Ισπανία)

Copyright 2024 The Associated

«Ο δικός μας αφανισμός θα σας κάνει να πεινάσετε» (Ισπανία)
Την κραυγή αγωνίας για την ίδια τους την επιβίωση δυναμώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη την Ευρώπη, που συνεχίζουν αλλά και κλιμακώνουν - όπως και οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα - τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Βουλγαρία, χτες, προγραμμάτιζαν να διακόψουν την κυκλοφορία σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Ρουμανία, ενώ την Τρίτη είχε προηγηθεί δίωρος αποκλεισμός της γέφυρας Giurgiu - Ruse, όπως και αντίστοιχες διαμαρτυρίες σε άλλες περιοχές.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε χαρακτηριστικά 42χρονος παραγωγός δημητριακών από το Μπρέζνικ της Βουλγαρίας, εξηγώντας ότι ο ίδιος και πολλοί ακόμα βιοπαλαιστές μπορεί μέσα στο επόμενο 6μηνο να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με τη χρεοκοπία. Σημειωτέον, την οργή των αγροτών ενέτεινε η απόφαση που πήρε η Βουλή την περασμένη βδομάδα να αποχωρήσει από τον συνασπισμό 5 χωρών της ΕΕ που ζητούσαν απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Αγροτών Παραγωγών, Βεντσισλάβ Βαρμπάνοφ, δήλωσε ότι «τα συμφέροντά μας δεν προστατεύτηκαν καθώς μας πλημμύρισαν τα ουκρανικά προϊόντα (...) Ούτε είχαμε εγγυήσεις προϋπολογισμού για τις απώλειες που υποστήκαμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Πολύμορφες κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στην Ισπανία, μάλιστα σε βάθος χρόνου ώστε να μεγαλώσει η πίεση που ασκεί η συντονισμένη δράση σε όλη την επικράτεια. Σε αυτήν τη βάση ήδη έχουν προγραμματιστεί 50 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 23/2. Χτες, μεταδιδόταν ότι τουλάχιστον 12 βασικοί αυτοκινητόδρομοι έμεναν αποκλεισμένοι.

Οι οργανώσεις των Ισπανών αγροτών καταδικάζουν τις συνέπειες της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ, τις «χαμηλές τιμές» εισαγωγών από τρίτες χώρες. Μεταξύ άλλων ζητούν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έναν «ενισχυμένο προϋπολογισμό για την αγροτική ασφάλιση», με στόχο την «προσαρμογή του στη διαρθρωτική κατάσταση που προκαλείται από την ξηρασία», συνολικά στα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα.

Στην Ιταλία, χτες, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων ανήγγειλαν νέα μεγάλη κινητοποίηση για αύριο, Παρασκευή, στη Ρώμη, με «τουλάχιστον 500 τρακτέρ».

Διαμαρτυρίες συνεχίζονται στη Γαλλία, όπως αυτή που έγινε στο Στρασβούργο, προχτές, έξω από το κτίριο του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση και των αγροτικών κινητοποιήσεων, χτες έγινε γνωστό ότι «παγώνουν» τα παζάρια για τη συμφωνία ΕΕ - MERCOSUR. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι «το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας», αν και άλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» το αντίθετο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ