ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στην Ουάσιγκτον ο Σολτς εν μέσω αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών

Από προηγούμενη συνάντηση του Ολαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν

Copyright 2022 The Associated

Από προηγούμενη συνάντηση του Ολαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ γύρω από την παραπέρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με φόντο τις φετινές προεδρικές εκλογές, τα παζάρια για μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού και τις συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν οριακά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν μπλοκάρει τους τελευταίους μήνες το στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο, ύψους 61 δισ. δολαρίων, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν ως μέρος ενός συνολικού πακέτου που περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, τους «εταίρους» στον Ινδο-Ειρηνικό και την «ασφάλεια» στα σύνορα. Μεταξύ άλλων οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να «πιέσουν» την ΕΕ να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που έφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι για χορήγηση βοήθειας 17,6 δισ. δολαρίων μόνο στο Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν 250 βουλευτές (μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους ψήφισαν και περίπου 30 βουλευτές των Δημοκρατικών) και κατά 180, ενώ απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 για να περάσει το νομοσχέδιο.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε απειλήσει να ασκήσει «βέτο» αν έρθει για ψήφιση μόνο η βοήθεια προς το Ισραήλ, χωρίς το υπόλοιπο πακέτο.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Μ. Τζόνσον, χαρακτηρίζει «νεκρό» το νομοσχέδιο συμβιβασμού για το ευρύτερο πακέτο που συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.

Σε μια τέτοια συγκυρία επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ουάσιγκτον ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ελπίζοντας ότι η πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ΕΕ για μακροοικονομική βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, θα δώσει «ώθηση» στα αντίστοιχα παζάρια στις ΗΠΑ.

Το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2024 για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, σχεδόν τα διπλάσια από όσα σχεδιάζονταν αρχικά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σολτς περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, συναντήσεις με εκπροσώπους του Κογκρέσου, επικοινωνία με αμερικανικές και γερμανικές επιχειρήσεις κ.ά.

Το μήνυμα από τη Γερμανία και την Ευρώπη για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ότι πρόκειται για μια «κοινή ευρωατλαντική πρόκληση» και ένα κοινό «ευρωατλαντικό καθήκον», και οι ΗΠΑ δεν θα φέρουν μόνες «το βάρος της βοήθειας».

Γενικά, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια στο Κίεβο, στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα Κίεβο και Βερολίνο.

«Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ αυξάνει την ικανότητά της. Εχει αυξηθεί κατά 40% από την αρχή του έτους. Μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος του έτους, η συνολική ποσότητα πυρομαχικών που θα παραδοθεί ως δωρεά θα είναι περίπου 1,155 εκατομμύρια», δήλωσε χτες από το Κίεβο ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Η Γερμανία έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. «Νομίζω πως η Γερμανία έχει κάνει ό,τι μπορούσε, ειδικά σε επίπεδο βιομηχανίας. Φυσικά, μπορούμε να συνάψουμε πρόσθετες συμφωνίες εάν αυξηθούν οι παραγωγικές ικανότητες, αλλά τώρα είμαστε στο όριο αυτού που μπορούμε να κάνουμε».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι για τη Γερμανία, «τα συστήματα αεράμυνας αποτελούν προτεραιότητα στις προμήθειες στην Ουκρανία», επισημαίνοντας το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που παραδόθηκε στο Κίεβο.

Διάσκεψη «ειρήνης» προετοιμάζει η Ελβετία

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Ι. Κάσις, δήλωσε χτες ότι ελπίζει η Κίνα να «μας δώσει ένα χέρι» στις «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία, αφού η Ελβετία συμφώνησε τον περασμένο μήνα να φιλοξενήσει μια «παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο» με βάση την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης». Ο Κάσις ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο σχετικά με το εάν η Κίνα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι είναι ένα συνέδριο «πολύ υψηλού επιπέδου, δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεση απάντηση» αλλά «χωρίς τη ρωσική συμμετοχή, δεν θα ήταν δυνατή η ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Κίνα για τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου των ΥΠΕΞ Κίνας - Ελβετίας.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά, χτες, ότι «οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι».

Προωθείται νομοσχέδιο για επιστράτευση στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, χτες, ο πολωνικός στρατός ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ είχαν απογειωθεί επειδή «παρατηρείται έντονη αεροπορική δραστηριότητα μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που σχετίζεται με πυραυλικά πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας».

Χτες, νωρίς το πρωί, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλούς πυραύλους με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας πως αναχαίτισε δεκάδες πυραύλους και drones.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι «στο Κίεβο, περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για δύο νεκρούς. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια».

Επίσης, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Χάρκοβο και το Μικολάιφ.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε τμήματα του Κιέβου αφού ένας ρωσικός πύραυλος, που καταρρίφθηκε, προκάλεσε ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης, δήλωσε ο δήμαρχος, Β. Κλίτσκο.

Χτες, το ουκρανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την επιστράτευση, με 243 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ήταν 226.

Για να υιοθετηθεί το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα κατατεθούν προτάσεις για βελτιώσεις και θα ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες.

Η συζήτηση για την επιστράτευση είναι σε εξέλιξη εδώ και βδομάδες και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι. Ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί απώλειες, το μέγεθος των οποίων δεν αποκαλύπτεται, και πλέον δυσκολεύεται, σε αντίθεση με την αρχή της σύγκρουσης, να βρει εθελοντές για το μέτωπο.

Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε από την κυβέρνηση, αναμενόταν να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο τον Γενάρη, αλλά οι βουλευτές κατέληξαν να το αναπέμψουν για να συνταχθεί εκ νέου.

Το κείμενο που ψηφίστηκε χτες προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών στρατολόγησης και την επιβολή κυρώσεων στους αρνητές στράτευσης. Αντίθετα από το προηγούμενο νομοσχέδιο, αυτό προβλέπει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από δικαστήριο.

Ωστόσο, δεν επιλύει το πρόβλημα της αποστράτευσης αυτών που βρίσκονται στο μέτωπο εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Δεκέμβρη ότι ο στρατός τού πρότεινε να επιστρατεύσει έως και 500.000 επιπλέον άτομα.

Η Σουηδία σταματά την έρευνα για τους «Νord Stream»

Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν χτες ότι «κλείνει η σουηδική έρευνα σχετικά με μεγάλες δολιοφθορές» στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2, καθώς συμπέρανε ότι «η σουηδική δικαιοδοσία δεν ισχύει».

«Πρωταρχικός σκοπός της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί εάν Σουηδοί πολίτες συμμετείχαν στην πράξη και εάν χρησιμοποιήθηκε η σουηδική επικράτεια για τη διεξαγωγή της», διακινδυνεύοντας «τα σουηδικά συμφέροντα ή την ασφάλεια της Σουηδίας».

«Η έρευνα έχει φτάσει τώρα σε τέτοιο στάδιο που οι αρχές έχουν ξεκάθαρη άποψη για το περιστατικό και δεν έχει προκύψει τίποτα που να δείχνει ότι Σουηδοί συμμετείχαν στην επίθεση που έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η εισαγγελική αρχή, αναφορικά με τις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream» στη Βαλτική τον Σεπτέμβρη του 2022. Οι αγωγοί συνέδεαν απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, ενώ ο «Nord Stream 2» δεν πρόλαβε να λειτουργήσει πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την απόφαση της Σουηδίας να κλείσει την έρευνα. «Τώρα θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Γερμανία σε αυτό, γιατί η χώρα έχασε πολλά εξαιτίας αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι υποφέρουν, οι γερμανικές επιχειρήσεις και εταιρείες υποφέρουν, χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, χάνουν την κερδοφορία τους χωρίς αυτό το αέριο. Θα είναι ενδιαφέρον πόσο σχολαστικά θα προσεγγίσουν οι γερμανικές αρχές την έρευνα», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι «η Ρωσία έχει ζητήσει επανειλημμένα πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας για το τι διαπιστώθηκε».

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για εμπλοκή στις εκρήξεις, ενώ σύμφωνα με «διαρροές» σε «δυτικά» δημοσιεύματα Ουκρανοί στρατιωτικοί φέρεται να πραγματοποίησαν την επιχείρηση.

Στη Δανία, η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση δολιοφθοράς στους αγωγούς «Nord Stream» και θα κάνει ανακοινώσεις σύντομα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία κατά της «αρχής προστασίας της κυριαρχίας»

Η Κομισιόν εκκίνησε χθες διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, μετά την εισαγωγή - στα μέσα Δεκέμβρη - νομοθεσίας που θεσπίζει αρχή εποπτείας με αποστολή την «πρόληψη των ξένων επεμβάσεων» στην εκλογική διαδικασία και την «προστασία της κυριαρχίας» της χώρας.

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ουγγαρίας, με γεωπολιτικές προεκτάσεις, η οποία έχει οξυνθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Βουδαπέστη να κρατά αποστάσεις ή και να διαφοροποιείται από τις πολιτικές των ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Το νομοθετικό αυτό πακέτο, που προβλέπει ποινές φυλάκισης, έχει καταγγελθεί από ΜΚΟ και πολέμιους του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν ως «νέα επίθεση κατά των θεσμών ελέγχου της εξουσίας του».

Η Κομισιόν εξηγεί σε ανακοίνωση ότι έστειλε στη Βουδαπέστη ειδοποίηση για παραβίαση του Δικαίου της ΕΕ, και ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσει.

Αν και η Κομισιόν απελευθέρωσε στα μέσα Δεκέμβρη πακέτο 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, 21 δισ. παραμένουν δεσμευμένα από την ΕΕ, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν κινηθεί κατά της Βουδαπέστης για «προσβολές του κράτους δικαίου».

«Η δημιουργία νέας αρχής που διαθέτει εκτεταμένες εξουσίες και ενός αυστηρού καθεστώτος παρακολούθησης και επιβολής κυρώσεων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά τη δημοκρατία στην Ουγγαρία», σημειώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ανησυχία» εξέφρασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2024, αυτό το «ανεξάρτητο γραφείο προστασίας της κυριαρχίας» θα έχει ως αποστολή «να ερευνά παράνομες επιθέσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια», ανάμεσά τους και δραστηριότητες οργανώσεων που έχουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Η ουγγρική κυβέρνηση κατηγορεί συστηματικά την ΕΕ και «διάφορους ξένους οργανισμούς» - κυρίως αμερικανικούς - ότι «μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ» στην αντιπολίτευση «για να επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων».

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν σε διεθνή ύδατα στην Αλάσκα

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MC πραγματοποίησαν 9ωρη πτήση πάνω από τη θάλασσα κοντά στην Αλάσκα, παραμένοντας στον διεθνή εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τα Tu-95 πέταξαν συνοδευόμενα από μαχητικά SU-30SM πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα και τη Θάλασσα Τσούκτσι, και η πτήση «πραγματοποιήθηκε σε αυστηρή συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες χρήσης του εναέριου χώρου».

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας (NORAD) δήλωσε ότι εντόπισε 4 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να επιχειρούν εντός της Ζώνης Αναγνώρισης της Αεροπορικής Αμυνας της Αλάσκας (Adiz).

«Τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον αμερικανικό και στον καναδικό εναέριο χώρο», ανακοίνωσε η NORAD.

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποιούν συστηματικά πτήσεις εκτός των ρωσικών συνόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ