Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία κατά της «αρχής προστασίας της κυριαρχίας»

Η Κομισιόν εκκίνησε χθες διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, μετά την εισαγωγή - στα μέσα Δεκέμβρη - νομοθεσίας που θεσπίζει αρχή εποπτείας με αποστολή την «πρόληψη των ξένων επεμβάσεων» στην εκλογική διαδικασία και την «προστασία της κυριαρχίας» της χώρας.

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ουγγαρίας, με γεωπολιτικές προεκτάσεις, η οποία έχει οξυνθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Βουδαπέστη να κρατά αποστάσεις ή και να διαφοροποιείται από τις πολιτικές των ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Το νομοθετικό αυτό πακέτο, που προβλέπει ποινές φυλάκισης, έχει καταγγελθεί από ΜΚΟ και πολέμιους του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν ως «νέα επίθεση κατά των θεσμών ελέγχου της εξουσίας του».

Η Κομισιόν εξηγεί σε ανακοίνωση ότι έστειλε στη Βουδαπέστη ειδοποίηση για παραβίαση του Δικαίου της ΕΕ, και ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσει.

Αν και η Κομισιόν απελευθέρωσε στα μέσα Δεκέμβρη πακέτο 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, 21 δισ. παραμένουν δεσμευμένα από την ΕΕ, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν κινηθεί κατά της Βουδαπέστης για «προσβολές του κράτους δικαίου».

«Η δημιουργία νέας αρχής που διαθέτει εκτεταμένες εξουσίες και ενός αυστηρού καθεστώτος παρακολούθησης και επιβολής κυρώσεων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά τη δημοκρατία στην Ουγγαρία», σημειώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ανησυχία» εξέφρασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2024, αυτό το «ανεξάρτητο γραφείο προστασίας της κυριαρχίας» θα έχει ως αποστολή «να ερευνά παράνομες επιθέσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια», ανάμεσά τους και δραστηριότητες οργανώσεων που έχουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Η ουγγρική κυβέρνηση κατηγορεί συστηματικά την ΕΕ και «διάφορους ξένους οργανισμούς» - κυρίως αμερικανικούς - ότι «μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ» στην αντιπολίτευση «για να επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ