Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ προετοιμάζει κλιμάκωση του μακελειού με γενική επίθεση στη Ράφα

Η συνεχής κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο νότιο τμήμα της, αυξάνει συνεχώς τους νεκρούς και τους τραυματίες, εντείνοντας τα δεινά για τους πάνω από 1,7 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους.

Στις 124 μέρες του ισραηλινού εγκλήματος στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 27.708 Παλαιστίνιοι και άλλοι 67.147 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 123 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 169.

Την ώρα που εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει γενική επίθεση και στην πόλη της Ράφας (την τελευταία μεγάλη πόλη στον νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο), μια πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, όπου πλέον έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από τον μισό πληθυσμό όλης της Λωρίδας της Γάζας...

Ηδη οι προπαρασκευαστικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Ράφα δυναμώνουν, με αεροπορικές επιδρομές αλλά και με βομβαρδισμούς από τη θάλασσα.

Χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ξεκαθάρισε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να ετοιμάζεται για επίθεση και στην πόλη της Ράφας.

«Οι ηρωικοί στρατιώτες μας πολεμούν αυτήν τη στιγμή στη Χαν Γιούνις, βασικό προπύργιο της Χαμάς. Εχουμε διατάξει τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις να προετοιμάσουν επιχείρηση στη Ράφα και σε δύο καταυλισμούς (προσφύγων), τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα χθες, ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με αφορμή τις πληροφορίες γύρω από τα επόμενα σχέδια του ισραηλινού στρατού για τη Ράφα. «Μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει εκθετικά τον ανθρωπιστικό εφιάλτη που ήδη υπάρχει, με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες», τόνισε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και επανέλαβε την έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων.

Ο δε Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η πιθανή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ζωών αμάχων μεγάλης κλίμακας.«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι στις δυνάμεις μας για να αποφευχθεί», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ είχε απειλήσει απροκάλυπτα ότι ο στρατός θα φτάσει και σε μέρη όπου δεν έχει δράσει ακόμα, «μέχρι το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, δηλαδή τη Ράφα».

Δραματικές συνθήκες επιβίωσης

Παράλληλα επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες επιβίωσης των Παλαιστίνιων αμάχων.

Σε χτεσινό ρεπορτάζ του «Associated Press» από τη Γάζα καταγράφεται ότι η συνεχής κλιμάκωση των επιθέσεων του στρατού στριμώχνει καθημερινά τους αμάχους σε ολοένα και μικρότερη έκταση γης. Τα τρόφιμα και το καθαρό νερό παραμένουν εδώ και 3,5 μήνες δυσεύρετα ή πανάκριβα. Πάνω από το 25% του πληθυσμού λιμοκτονεί. Η βοήθεια δεν φτάνει από πουθενά, οι ελλείψεις βασικών τροφίμων έχουν ανεβάσει την ακρίβεια σε δυσθεώρητα επίπεδα και η οικονομία της Γάζας έχει ρημάξει.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νέοι γονείς που αδυνατούν να εξασφαλίσουν βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές και πάνες για τα παιδιά τους, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα είναι τους τελευταίους μήνες σε έλλειψη, λόγω του πολέμου και του ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού. Πολλά βρέφη κλαίνε συνεχώς γιατί πεινάνε, κρυώνουν, πονάνε ή φοβούνται από τις ακατάπαυστες επιθέσεις.

Στα υπαίθρια «μαγαζιά» που έχουν στήσει στη νότια Γάζα, ένα πακέτο βρεφικές πάνες πωλείται σε τιμή μέχρι και 170 σέκελ (περίπου 46 δολάρια), ενώ πριν τον πόλεμο κόστιζε 12 σέκελ (περίπου 3,5 ευρώ)...

Η UNICEF εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 βρέφη έως 6 μηνών που χρειάζονται βρεφικό γάλα, καθώς και πάνω από 335.000 παιδάκια έως 5 ετών που δεν λαμβάνουν αρκετή τροφή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους του «Associated Press», ο εκπρόσωπος της UNICEF στη Γάζα ανέφερε ότι «για πολλές οικογένειες στη Γάζα είναι πολύ σοβαρή η απειλή ενός θανάτου από πείνα ή διάρροια».

Χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πάνω από 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ποσοστό που όπως τονίστηκε 12πλασιάστηκε από την έναρξη του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ