Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Προεδρικές εκλογές με ψηφοφορία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στο Αζερμπαϊτζάν, με την επανεκλογή του Ιλχάμ Αλίεφ να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η δημοφιλία του φαίνεται να έχει ενισχυθεί, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση και την κατάληψη του αζέρικου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους - που αποχώρησαν ουσιαστικά στο σύνολό τους μετά την επιχείρηση - και ελεγχόταν από δικές τους αρχές.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Πρόεδρος Αλίεφ και η οικογένειά του ψήφισαν στην άτυπη πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ όταν διοικούσαν οι αυτονομιστές Αρμένιοι, το Στεπανακέρτ (Χανκεντί στα αζέρικα). Συνολικά 26 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στον θύλακα.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι εφτά, ωστόσο η υπεροχή του Αλίεφ, ο οποίος κυβερνά εδώ και περίπου 20 χρόνια, θεωρείται δεδομένη.

«Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι έχουν υποστηρίξει τον Πρόεδρο στο κοντινό παρελθόν», επισημαίνει σε έκθεσή του ο ΟΑΣΕ. Μερικοί μάλιστα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έπλεξαν το εγκώμιο του Αλίεφ, λέγοντας πως «έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις του»...

Σύμφωνα με παρατηρητές, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα μποϊκοτάρουν αυτές τις εκλογές, όπως είχαν κάνει και με τις προηγούμενες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ