Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Εκβιασμοί ΗΠΑ - Ισραήλ και μέσω της UNRWA

Από χθεσινή διαμαρτυρία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Copyright 2024 The Associated

Από χθεσινή διαμαρτυρία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη
Η κατάργηση ή «μεταρρύθμιση» της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ που προσφέρει βοήθεια σε περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της γνωστής UNRWA, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων που ασκεί το Ισραήλ, αξιοποιώντας κι αυτόν τον εκβιασμό για να επιβάλει μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του τα εγκληματικά τους σχέδια και τη διαιώνιση της κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων.

Η UNRWA, που συγκροτήθηκε το 1949 μετά την Νάκμπα (καταστροφή) των Παλαιστινίων το 1948, χρηματοδοτείται από χώρες - μέλη του ΟΗΕ και από ιδιωτικές εισφορές. Οι μεγαλύτεροι (κατά σειρά) χρηματοδότες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η ΕΕ, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία και η Τουρκία. Η οργάνωση παρέχει μεταξύ άλλων υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, υπηρεσίες Υγείας κ.λπ.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ, ότι 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της Οργάνωσης στη Γάζα εμπλέκονταν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας συνδέεται άμεσα η συνέχιση της χρηματοδότησής της (η ΕΕ είναι προγραμματισμένο να καταβάλει δόση ύψους 87 εκατ. ευρώ στα τέλη Φλεβάρη).

Για τους Παλαιστινίους η σημασία της UNRWA ξεπερνά τις βασικές υπηρεσίες. Πιστεύουν ότι η ύπαρξή της είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους ως προσφύγων, ιδιαίτερα της ελπίδας τους να επιστρέψουν στα σπίτια από τα οποία οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους εκδιώχθηκαν στον πόλεμο του 1948. Τα αραβικά κράτη που φιλοξενούν πρόσφυγες στηρίζουν επίσης το δικαίωμα των Παλαιστινίων για επιστροφή και εκφράζουν ανησυχία για τυχόν διακοπή των υπηρεσιών της UNRWA.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν είναι τυχαίο πως ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης, τονίζοντας πως η UNRWA χρειάζεται «θεμελιώδεις αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ