Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινή προαναγγελία συνέχισης της σφαγής μέχρι την «τελική νίκη»

Διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Με την ισραηλινή κυβέρνηση να προαναγγέλλει συνέχιση του μακελειού στη Γάζα για μήνες ακόμα, μέχρι την «τελική νίκη», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, πραγματοποίησε άλλη μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της χώρας του στην περιοχή μέσα από σύνθετα διπλωματικά παζάρια, τα οποία «τρέχουν» παράλληλα με τις επιδρομές των ΗΠΑ σε Υεμένη, Συρία και Ιράκ, αυξάνοντας τους κινδύνους για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε χτες σειρά συναντήσεων με την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με την αντιπρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και εκεχειρίας να είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στο τραπέζι, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και τα σχέδια «εξομάλυνσης» των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο Μπλίνκεν μετέβη και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Ολα αυτά την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος της είναι η στρατιωτική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, δίχως να αποκλείει και σχέδια νέου εποικισμού από Εβραίους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, ενώ ισχυρίστηκε ότι η «τελική νίκη» επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών» και όχι χρόνων.

Από τη συνάντηση του Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση του Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ
Επανέλαβε δε ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι: Δηλαδή, καταστροφή της Χαμάς, απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, εξασφάλιση πως η Γάζα θα πάψει να αποτελεί πηγή απειλής για το Ισραήλ.

Ανέφερε ξεκάθαρα ότι έχει διατάξει προετοιμασία στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα και σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς, και ότι «θα συνεχίσουμε ως το τέλος».

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις της Χαμάς» γιατί «το να υποχωρήσει κανείς σε αυτά τα εξωφρενικά αιτήματα» δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων, αλλά «θα «αυξήσει τις σφαγές και την καταστροφή για το Ισραήλ». «Η επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο είναι μέρα μετά τη Χαμάς. Οχι με μέρος της Χαμάς ούτε με μισή τη Χαμάς», επέμεινε.

Η αντιπρόταση της Χαμάς

Νωρίτερα έγινε γνωστή η αντιπρόταση της Χαμάς, που σε γενικές γραμμές προβλέπει τρία στάδια εκεχειρίας συνολικής διάρκειας 135 ημερών, απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων με ανταλλαγή 1.500 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων (μεταξύ των οποίων και ισοβίτες), ανταλλαγές λειψάνων και πτωμάτων νεκρών ομήρων ή μαχητών της Χαμάς, αλλά και έναρξη αποστολής σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας όχι μόνο σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης και τερματισμό του πολυετούς εμπάργκο που είχε επιβάλει για 16 χρόνια το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς απαιτεί επίσης την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Γάζα, ενώ η πρότασή της αποκλείει από τις ΗΠΑ τον ρόλο εγγυήτριας δύναμης σε αυτήν τη συμφωνία, ζητώντας να αναλάβουν αυτό τον ρόλο πέντε μέρη: Τα Ηνωμένα Εθνη, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία.

Η αντιπρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης είναι απάντηση σε αυτήν που διατύπωσαν στις 28 Γενάρη στο Παρίσι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ και Αιγύπτου. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε την Τρίτη για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στην Ντόχα.

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού και της Μοσάντ αναφέρει ότι η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που τη «μελετά διεξοδικά».

Αναλυτικότερη παρουσίαση της αντιπρότασης της Χαμάς έκανε η λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τους 1.500 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που επιδιώκει την απελευθέρωσή τους, η Χαμάς προτείνει οι 500 να είναι καταδικασμένοι σε ισόβια και πολύ υψηλές ποινές, με πλήρη νομική διασφάλιση που θα αποτρέπει τη νέα σύλληψή τους για τις ίδιες κατηγορίες βάσει των οποίων καταδικάστηκαν. Το αίτημα αυτό αναζωπύρωσε τις φήμες για πιθανή απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 5 φορές ισόβια. Ζητείται επίσης βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε όλες τις ισραηλινές φυλακές στις οποίες εκτίουν ποινές Παλαιστίνιοι, να σταματήσουν οι εισβολές Εβραίων εποίκων στον περίβολο του τεμένους αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ και να επανέλθουν εκεί οι συνθήκες που επικρατούσαν ως το 2002.

Επιπλέον, η Χαμάς επιδιώκει εντατικοποίηση της εισαγωγής βοήθειας με όχι λιγότερα από 500 φορτηγά τη μέρα, διασφάλιση της επιστροφής των εκτοπισμένων στις εστίες τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, «ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων με όλα τα μέσα μεταφοράς» και άρση της παρεμπόδισης της δράσης της σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος.

Η Χαμάς ζητά η Αίγυπτος και το Κατάρ να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διαχείριση και επίβλεψη θεμάτων που αφορούν την παροχή βαρέος εξοπλισμού για την απομάκρυνση των ερειπίων και την παροχή εξοπλισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και άλλων που αφορούν τις υπηρεσίες Υγείας, διαδικασία ανοικοδόμησης των νοσοκομείων και αρτοποιείων σε όλη την περιοχή, και εισαγωγή των απαραίτητων σκηνών και τροχόσπιτων ή προκατασκευασμένων σπιτιών.

Ειδικότερα, ζητά κάθε βδομάδα να εισέρχονται στη Γάζα 50.000 σκηνές από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας και 15.000 προκατασκευασμένες κατοικίες.

Προτείνεται έναρξη ανακατασκευής και επισκευής υποδομών σε όλους τους τομείς, και αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, επικοινωνιών και Ενέργειας. Ζητείται επίσης έγκριση σχεδίου ανοικοδόμησης κατοικιών και επιχειρήσεων σε περίοδο όχι μεγαλύτερη των τριών ετών.

Αξιώνει την επαναφορά όλων των ανθρωπιστικών υπηρεσιών που παρέχονται στον πληθυσμό από οργανώσεις του ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ, καθώς και έναρξη συνομιλιών για «αμοιβαία παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς αναμένεται να μεταβούν σήμερα στο Κάιρο για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Οπως έγινε χτες γνωστό, σήμερα ξεκινά υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων».

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας

Στο φόντο αυτών των παζαριών, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν το έχουν κάνει ακόμα να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Επισημαίνει δε ότι δεν θα υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις του Ριάντ με το Ισραήλ παρά μόνο όταν αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και αφού αποχωρήσουν όλες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση αυτή έβαλε «φρένο» σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και φήμες για συμφωνία - πακέτο που σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Reuters» θα οδηγήσει στην «εξομάλυνση» των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ και θα εξασφαλίσει στο Ριάντ νέο σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο δε Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδίκασε χτες την απόφαση της Αργεντινής να μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας της χώρας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Η απόφαση ανακοινώθηκε με αφορμή την επίσκεψη που ξεκίνησε την Τρίτη στο Ισραήλ ο Αργεντινός Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ