ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
Ποιος;

Τα όρια του γκροτέσκου δοκιμάζει ο εμπνευστής της εκδήλωσης που θα γίνει την επόμενη βδομάδα με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε οφείλεται στην ταυτόχρονη συμμετοχή ομιλητών από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι «απέναντι στον Μητσοτάκη» και στην πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε εκείνοι που του «δένουν τα κορδόνια», ψηφίζοντας πάνω από τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια, ούτε εκείνοι που του κάνουν ...κριτική ότι δεν προωθεί αρκετά αποφασιστικά το Ταμείο Ανάκαμψης και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ούτε βέβαια εκείνοι που κάνουν «μπουγάδα» δήθεν «προοδευτικότητας» στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική, όπως με το νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ετσι κι αλλιώς η απάντηση στο «ποιος» δεν βρίσκεται στις ζυμώσεις για τη νεκρανάσταση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας, ούτε στα μαγειρέματα της κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά έξω από αυτά: Στα μπλόκα των αγροτών, στις συνελεύσεις των φοιτητών, στην προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη από εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα. Μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυναμώνοντας τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να δείξει την πραγματική του δύναμη, απαντώντας και στο ποιος στέκεται πραγματικά απέναντι στην κυβέρνηση και σε όλα τα άλλα κόμματα, που κάνουν πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Ορχήστρα

Στη μία στήλη η διεύθυνση των «Νέων» δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση να μην κουνάει πολύ το μαστίγιο, γιατί «παρεξηγείται» από αγρότες και φοιτητές, αλλά να αξιοποιήσει το καρότο του «εξαντλητικού διαλόγου». Στη δίπλα στήλη, η εμμονική θλιβερή Πανδώρα «χαριτολογεί» τάχα με το σύνθημα της μεγάλης εκδήλωσης που οργάνωσε το ΚΚΕ στο Σπόρτινγκ και με τα «πενιχρά αποτελέσματα του αγώνα» των εργαζομένων, που κάνουν «της φτώχειας την οργή αγώνα για την ανατροπή». Και στην ακριβώς δίπλα σελίδα, έτερο γνωστό ταλέντο δίνει μαθήματα υποταγής στους φοιτητές, δασκαλεύοντάς τους ότι «κάθε αγώνας δεν είναι δίκαιος», ότι είναι παρασυρμένα παιδιά που δεν θα κερδίσουν τίποτα και γι' αυτό πρέπει να σταματήσουν μια ώρα αρχύτερα να αγωνίζονται. Με δυο λόγια, σαν καλοκουρδισμένη «ορχήστρα» έχουν πέσει όλοι πάνω στους αγρότες και στους φοιτητές, που συνεχίζουν τον αγώνα τους, κόντρα στη συκοφαντία και στον αυταρχισμό. Το άγχος τους πάντως και η αμηχανία της κυβέρνησης δεν κρύβονται. Η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη που εκφράζονται σ' αυτούς τους αγώνες έχουν κάνει τα διάφορα επιτελεία να χάσουν τον ύπνο τους. Και αν νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα, καλύτερα να αλλάξουν πλευρό.

Μπουγάδα

«Αυτά που συζητάμε σήμερα, σε λίγα χρόνια θα φαίνονται μακρινά και παρωχημένα, αφού η τεχνολογία φέρνει στο φως ότι θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα, μέσω της οποίας οι γονείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα παραγγέλνουν το παιδί τους και θα συνεχίζουν την υπόλοιπη ζωή τους εντελώς κανονικά». Με τέτοια ...ξεσπάσματα «προόδου» επιχειρηματολογούν υπέρ του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών βουλευτές των αστικών κομμάτων στη Βουλή. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Σπ. Μπιμπίλας της Πλεύσης Ελευθερίας έλεγε τα παραπάνω, εξαπέλυε βολές στο ΚΚΕ ότι είναι «παρωχημένες» οι επισημάνσεις του για το δικαίωμα του παιδιού, για τη μητρότητα και την πατρότητα, για την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης κ.ο.κ. Βέβαια, από κάτι τέτοιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνονται πλήρως οι επισημάνσεις και η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο, αλλά και οι προειδοποιήσεις για τους επικίνδυνους δρόμους που αυτό ανοίγει. Χώρια που «αδειάζουν» τους διάφορους «ΚΚΕδολόγους» του διαδικτύου, που όταν τα λέει το ΚΚΕ είναι «συνωμοσιολογία», ενώ όταν τα παραδέχονται στη Βουλή όσοι κάνουν τη γνωστή «προοδευτική» μπουγάδα στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι απλά ...Τρίτη.

Οποια πέτρα

Ακόμα ακριβότερα ενοίκια και μεγαλύτερα αδιέξοδα στην εύρεση στέγης για τη λαϊκή οικογένεια φέρνει η Οδηγία της ΕΕ που προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια όλες οι κατοικίες θα πρέπει να γίνουν μηδενικής σχεδόν «ενεργειακής κατανάλωσης», στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «πράσινη μετάβαση». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να νοικιαστεί ένα σπίτι, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το αναβαθμίσει ενεργειακά και μάλιστα με εξολοκλήρου δικά του έξοδα, αφού στερεύουν τα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα με τα οποία χρηματοδοτούνταν επί της ουσίας οι κατασκευαστικές «πράσινες» εταιρείες. Το μέτρο θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε αύξηση των ήδη εξοντωτικών ενοικίων, αφού εκεί θα μετακυληθούν τα έξοδα της ενεργειακής αναβάθμισης. Παράλληλα, χιλιάδες διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια θα αποσυρθούν από την αγορά, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τα χρήματα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κι άλλο τα ενοίκια. Αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες κατοικιών, που θα συνεχίσουν να κερδίζουν, σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οποια πέτρα της «πράσινης μετάβασης» κι αν σηκώσεις, στο έδαφος της πολιτικής όλων των κομμάτων για τη στέγη - εμπόρευμα, θα βρεις από κάτω και μια νέα θηλιά που περνιέται στον λαιμό του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Αρθρουρ, σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε μέχρι τις 5/9/1905, έληξε με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη Ρωσική Επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917).

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντιούνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα «Νταντά». Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό - απόρριψη της αστικής κουλτούρας, ενώ 3) απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και βάλλουν εναντίον στόχων στην πόλη.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα Μπάαθ.

1969 Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1971 Οι «6» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1972 Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1975 Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα, αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη και έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

1981 21 φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη θύρα 7 του σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ